Pitkä paluumatka pinnalle

Salibandy liikuttaa Suomessa suuria massoja. Länsirannikollakin lajia harrastetaan laajasti. Kilpatasolla Satakunnan lippulaivana on liigassa pelaava raumalainen SalPa. Porissa tilanne on huomattavasti surkeampi.
– Kiitos Raumalle, joka puolustaa nyt länsirannikon salibandyperinteitä. Vielä muutama vuosi sitten Porikin oli liigakartalla ja vajaat 10 vuotta sitten täällä taisteltiin kahden joukkueen voimin divarin kärkisijoista. Nyt laji on syöksynyt alasarjoihin. Myös korkeimmalla sarjatasolla pelanneiden A-junioreiden kohdalla suunta on ollut alaspäin, harmittelee Läntinen.

Liigatasolla sekä salibandyä että jääkiekkoa valmentaneen Läntisen mukaan tällä hetkellä lajia seuraavienkin on vaikea tietää, missä sarjassa porilaisjoukkueet kamppailevat, kuka niitä valmentaa ja ketkä pelaavat.

Salibandy on vielä nuori laji ja kehittynyt varsinkin Suomessa lyhyessä ajassa yhdeksi suosituimmista liikuntamuodoista.
– Salibandy on tällä hetkellä Suomen kolmanneksi suosituin palloilulaji jalkapallon ja jääkiekon jälkeen rekisteröityjen pelaajien mukaan mitattuna. Massa on salibandyssä ääretön. Kiinnostusta lajia kohtaan Porin seudulta kyllä riittää, mutta olosuhteet eivät todellakaan ole salibandyn puolella. Ne ovat kuitenkin tärkein edellytys sille, että laji saataisiin taas hinattua lähemmäs kotimaista kärkeä, pohtii Läntinen.

Läntinen antaa esimerkin Porin nykyisestä salitilanteesta.
– Satakunta-liigassa on mukana parisataa porilaista puulaakipelaajaa, jotka käyvät pelaamassa ja harjoittelemassa Ulvilan puolella. Porissa ei kerta kaikkiaan ole tarpeeksi kenttiä salibandyn harrastamiseen. Näin ei todellakaan pitäisi olla urheilukaupungiksi itseään kutsuvassa kaupungissa, huomauttaa Läntinen.

Vastakkaisia esimerkkejä Läntinen löytää monelta Poria pienemmältä paikkakunnalla.
– Esimerkiksi Hämeenlinnassa lajin harrastajilla on yhdessä HPK:n naislentopalloilijoiden kanssa todella hyvät olosuhteet, sanoo Läntinen.

Toisena hyvänä esimerkkinä Läntinen mainitsee Joensuu Areenan, jossa pelataan muun muassa korisliigaa ja salibandyn pääsarjaa.
– Ikä alkaa vähitellen painaa sekä Karhuhallia että Urheilutaloa. Meillekin tarvittaisiin sellainen monitoimihalli, jossa olisi 2-4 salibandykenttää. Tarvittaessa niistä saataisiin sitten muunneltua suurempi tila yhdeksi isommaksi areenaksi, esittää Läntinen.

Olosuhteiden kohentamisen lisäksi porilaisen salibandyn uuden kivijalan rakentaminen vaatii taustajoukkojen ryhdistäytymistä. Karhukaupungin salibandyä on vuosien mittaan vaivannut ristiveto ja eripura.
– Osaavat, motivoituneet ja asiaansa uskovat voimat pitäisi koota yhteen. Uuden nousun tueksi tarvitaan vahvan lajituntemuksen lisäksi päätöksentekoon kykeneviä kokeneita kokousjyriä ja liike-elämän panostuksia. 

Tarvitaan siis pitkäjänteistä työtä.
– Kakkosdivarista on pitkä matka takaisin pinnalle. Tavoitteet on kuitenkin mitoitettava realistisiksi. Kivijalan pitää olla vankka. Jos ja kun paluu ylemmille sarjatasoille toteutuu, visiitistä ei saisi tulla ranskalainen – hissiliikettä ei enää kaivata vaan pysyvyyttä. Tietotaitoa ja intohimoa lajin kehittämiseen Porista kyllä löytyy – nyt täytyy vain ryhtyä puhaltamaan yhteen hiileen, toivoo Läntinen.

Liigapelaajat näytillä

Lauantaina Porin Urheilutalolla pelattiin Ismo Läntisen näytösottelu. Iipi is back -tapahtuman pääotteluna pelattiin Iipi All Stars–FBT Pori Re-United. Sitä edelsi ottelu Karhut Stars–KoPo.
Pääottelussa kentällä nähtiin monta porilaisen salibandyn menestynyttä kasvattia. Urheilutalolla taitojaan näyttivät nykyisin Rauman SalBassa pelaavat ex-porilaiset Janne Hyvönen, Tatu Ruohonen, Joni Rokosa ja Ville Salonen.
Liigapelaajista mukana olivat myös nykyisin Esport Oilersin Toni Läntinen ja Janne Nurminen sekä Porissakin pelannut Lasse ”Pöllö” Salminen. Lisäksi kentällä viilettivät SalBan kautta TPS:n riveihin edennyt Miikka Läntinen sekä SBS Poria edustaneet Tino Nieminen ja Henri Mikkilä.
– Yksi porilaisen salibandyn vahvuuksista on, että kaupungissa riittää lahjakkaita pelaajia. Viikon kuluttua alkavassa liigassa Porissa salibandyoppinsa saaneita pelaajia on laskujeni mukaan seitsemän, sanoo Ismo Läntinen.
 

 
Vesa-Pekka Järvelä