Pohdinnan paikka

Karjala-turnaus katkaisi kotimaisen kiekkoliigan pelit viikoksi. Lupaavan alun jälkeen Ässät syöksyi pitkään voitottomien pelien putkeen. Lokakuun kokonaissaldoksi Pata kirjasi 12 kamppailusta 10 pistettä. Syyskuun kahdeksan peliä toi Ässien laariin muhkeat 16 pistettä.

Marraskuu käynnistyi patapaidoilta pirteämmin. Maaottelutaukoa edeltänyt rökälevoitto Turun Palloseurasta toi Ässien leiriin uutta uskoa.
– Tauko olisi kieltämättä saanut tulla jo vähän aiemmin. Pelillisesti kahden ensimmäisen periodin välillä ei ollut suurta eroa. Tappiot tulivat pitkälti henkilökohtaisten virheiden seurauksena. Mukana oli liikaa yliyrittämistä ja eräänlaista tietämättömyyttä. Virheistä otetaan kuitenkin opiksi. Kokemuksista poimitaan ne palaset, joista rakennetaan parempi tulevaisuus, korostaa Ässien päävalmentaja Pekka Rautakallio.

Alkukauden myönteisiin puoliin Rocky laskee nuorten pelaajien murtautumisen liigaryhmään.
– Nuorisokaarti on kautta linjan vastannut hyvin heille tarjottuun mahdollisuuteen. Pitkässä juoksussa seuralle on elintärkeää, että omat juniorit ottavat roolia, sanoo Rautakallio.

Yksi syksyn valopilkuista on ollut neljä osumaa iskenyt Jarno Kärki. Huippulupausten Valtteri Viljasen ja Aleksi Saarelan tapaan Ässät teki lahjakkaan hyökkääjän kanssa jo nyt jatkosopimuksen.
– Rakennamme joukkuettamme pitkäjänteisesti. Rohkaisevaa, että tulevaisuuden pelaajat halusivat jatkaa meillä. Kärki on yksi tärkeä lenkki ja halusin, että hän jatkaa kehittymistään nimenomaan kasvattajaseurassa, painottaa Rocky.

Padan tehot ovat toistaiseksi olleet pitkälti ykkösketjun varassa. Sentteri Mika Niemi ja laiturit Eero Elo ja Sami Lähteenmäki ovat keränneet syksyn 20 pelissä yhteensä 43 tehopistettä.
– Niemi on pyörittänyt peliä mallikkaasti ja laiturit ovat antaneet sentterille mukavasti tulitukea. Muiden ketjujen osalta pohdintaa riittää enemmän. Uskon, että Mike Hedden tuo kokonaisuuteen käyttökelpoisen palasen. Hänessä on luonnetta ja luisteluvoimaa, korostaa Ässä-koutsi.

Ässien kausi jatkuu torstaina Kuopiossa. Vastassa on Pekka Virran komennossa pirteästi pelannut KalPa. Lauantaina Pata taistelee Lappeenrannan Kisapuistossa SaiPan vieraana. Ennen joulutaukoa Ässien kalenterista löytyy 10 ottelua.
– Pistetavoitetta emme aseta. Tavoitteena on keskittyä pelillisiin asioihin ja parantaa kamppailupelaamista. Eteenpäin mennään ennen kaikkea joukkueena, mutta jokaisella on myös henkilökohtaisella tasolla varaa kehittyä. Uskon vakaasti, että joulutauon alkaessa Pata on taulukossa jo selvästi korkeammalle, vakuuttaa Rautakallio.
.

Yksikin molarin lipsahdus näkyy
Maalivahtipeli on jääkiekossakin menestyksen kannalta aina avainasemassa. Veräjänvartijoiden peliote on usein pienestä kiinni. Muutama lipsahdus saattaa tehdä syvän loven molarin itseluottamukselle. Se on nähty niin kotimaan kaukaloissa kuin myös KHL-liigassa.
– Molarin yksikin virhe näkyy, ihan samanlainen tilanne ei ole vaikkapa pakilla, tähdentää Pekka Rautakallio.
Ässien Rasmus Rinteen loisto-otteet vaihtuivat lokakuun ottelurumbassa haparoinniksi. Se avasi portit konkarivahti Juuso Riksmanille.
– Upea juttu, että Juuso on palannut sille tasolle, jota häneltä on odotettu. Rasmus on kuitenkin henkisesti niin vahva kaveri, että hän palaa alkukauden tasolleen. Sekä hänelle että Juusolle meillä on pitkän sarjan aikana taatusti käyttöä. 
Käänne parempaan voi tapahtua yllättävän nopeasti. Esimerkiksi Jokereiden Henrik Karlsson haparoi itäliigan alkukierroksilla. Päävastuun narripaitojen maalilla kantoikin alussa Riku Helenius, mutta viimeisissä otteluissa Karlsson on ollut kuin muuri.
– Jokerit on kova nippu ja seura on rakentanut Hartwall Arenalle toimivan paketin. Satsaukset ovat olleet mittavat ja uskon, että Jokerit pärjää myös jatkossa. Huippuyksilöitä pullollaan oleva KHL on kärjen osalta kuitenkin niin tasokas sarja, että Jokereiden on terävimmälle huipulle yltääkseen otettava vielä askelia. Se nähtiin viimeksi viikko sitten, kun Metallurg vei pinnat Helsingistä, sanoo Rocky.Leijona-paidan pukenut Lindell loistaa
Padan riveistä olivat tauon ajan poissa Leijonien puolustusta Karjala-turnauksessa tilkinneet Esa Lindell ja Jyri Marttinen. Molemmat ovat olleet syksyn mittaan myös Ässä-pakiston tukipilareita.
– Lindellistä on tulevaisuudessa varmasti paljon iloa myös maajoukkueelle. Dallas ei turhaan ole iskenyt silmiään Esaan. Lindell on ottanut tämän kauden aikana selkeitä kehitysaskelia urallaan ja saanut lisää rohkeutta. Hänen otteissaan on juonikkuutta. Myös avaus- ja puolustuspelaaminen ovat kuosissa, uskoo Pekka Rautakallio.

 

Vesa-Pekka Järvelä