Porilaisella painilla menee mukavasti

Vaikka Porissa toimii nykyisin vain yksi painiseura, niin into ja tekeminen painin parissa on hyvä. Porin Paini-Miesten edustuspainijat ovat aikuisten tasolla Jere Heino, Olli-Pekka Tuumi ja Arttu Kalliolevo. Näiden painijoiden takaa nousee kovalla kohinalla uusi painijoiden sukupolvi. Urheilutalon molskilla harjoittelee useamman kerran viikossa nuoria painijoita. Paini ei nykyisin ole suinkaan pelkästään poikien laji, mukana on ilahduttavasti myös tyttöjä.
– Meillä on seurassa ihan järjettömän hyvä yhteishenki. Seuralla on kahdeksan aktiivista valmentajaa, ja painijoiden vanhemmat ovat todella vahvasti mukana seuran toiminnassa. Nykyisin talkoohenki on heikkoa, mutta meidän seurassa ei ole. Todella aktiivisesti painijoiden vanhemmat ovat mukana kaikessa toiminnassa. Ennenhän oli niin, että pojat lähti painimaan ja vanhemmat jäivät kotiin. Nykyisin koko perhe lähtee kisoihin kannustamaan molskin reunalle, iloitsee Porin Paini-Miesten puheenjohtaja ja valmentaja Rauli Virtanen.

Seuralla on aihetta kunnon ylpeilyynkin. Viime vuoden kilpailumenestyksen seurauksena porilaisseura oli alle 13-vuotiaissa maan paras seura. Pääsiäisenä Tallinnassa järjestetyssä kansainvälisissä kisoissa oli mukana 1 500 painijaa kuudestatoista maasta ja yli viidestäkymmenestä eri seurasta. 12 matolla painittiin kaksi päivää ja Porin Paini-Miehet oli kisojen toiseksi paras seura heti järjestävän isäntäseuran jälkeen.
Viime syksynä Suomen koululiikuntaliiton Sm-kisoissa porilaiset väänsivät 4 kultaa, 2 hopeaa ja 2 pronssia.
– Menestystä on tullut ihan hienosti ja töitä tehdään sen eteen, että jatkossakin menestytään. Paini on Porissa aika pieni laji, joten siihen nähden on menestytty hyvin. Meillä on esimerkiksi tällä hetkellä kymmenkunta painijaa 8–13 -vuotiaiden kilparyhmässä.

Yksi seuran menestyneistä nuorista painijoista on 12-vuotias Akseli Virtanen. Nuori painija oli yksi Suomen mestaruuden voittaneista painijoista koululiikuntaliiton kisoissa viime vuonna. Verenperintönä kotoaan painikipinän saanut Akseli voitti 42 kg:n sarjan mestaruuden.
– Olin kolmevuotias aloittaessani painiharrastuksen. Tavoitteeni on olla tässä lajissa maailman paras. Paini on hieno harrastus ja siinä pysyy hyvässä kunnossa. Harrastan myös motocrossia, mutta paini on ykköslajini. Kävin tutustumassa myös rugbyyn. Sekin on ihan hauska laji, Akseli Virtanen kertoo.

Porin Paini-Miehet ei järjestävä varsinaisesti uusien harrastajien rekrytointitapahtumia.
– Meille voi tulla mukaan koska vaan. Kaikille kiinnostuneille löytyy sopiva ryhmä. Rohkeasti urheilutalon molskin reunalle vaan, niin sieltä se alkaa. Paini sopii kaiken ikäisille ja kokoisille tytöille ja pojille, kannustaa puheenjohtaja Rauli Virtanen.

 

JUSSI AHO

 

Tuntematon