Porilaistunut Harala rynnii huipulle

Suomen ennätyksen 13 sekunnin pintaan Moskovan MM-kisoissa hilanneen Nooralotta Nezirin takana kehittyy tasainen pika-aitureiden rintama. Nezirin imussa Euroopan kärkeä tavoittelevat Elisa Leinonen, Matilda Bogdanoff, Ida Aidanpää ja Tampereen Pyrinnön kaksikko Reetta Hurske – Lotta Harala.

Lupaavasta ryhmästä 21-vuotias Harala hakee uutta vauhtia Porista. Viimeisen vuoden Petra Stenmanin ja Juha Sainion luotsaama pika-aituri pisti kesän Kalevan Kisojen jälkeen valmennuksensa uusiksi.
– Samoja kisoja kiertäessämme tutustuin myös Nooralotan valmentajaan Jussi Ihamäkeen. Vaikka ylsin uuteen ennätykseeni heinäkuussa nuorten EM-kisoissa, kesästä jäi paljon hampaankoloon. 13,52 ei ollut sitä mitä odotin. Kun kausi jäi vielä polven oikkuilun vuoksi harmittavasti kesken, oli aikaa pohtia tulevan kauden kuvioita, kertoo Harala.

Päätös Poriin muutosta kypsyi, kun valmennusyhteistyö Ihamäen kanssa varmistui. Lokakuun alussa Karhuhalliin astuessaan Harala on täynnä intoa.
– Ensimmäiset treenit Porissa todistivat, että polvitaipeen vaivat ovat vähitellen takana ja voin panostaa harjoitteluun täysillä. Meillä on kasassa hyvä tiimi. Luotan täysin Jussin valmennusmetodeihin ja yhteistreenit Nooralotan kanssa antavat uutta potkua. Uskon, että yhteistyö kehittää meitä kaikkia, Pyrinnön väreissä jatkossakin pysyttelevä Harala vakuuttaa.

17-vuotiaana pituutta 614 leiskauttanut Harala on osoittanut nopeutensa aidatulla 60 metrillä.
– Juoksun alku, 3–4 ensimmäistä aitaa kulkevat satasellakin vauhdikkaasti. Ongelmia on ollut kisan loppupuolella. Tekniikka ei ole tahtonut pysyä kasassa. Juuri siihen tullaan jatkossa Jussin johdolla panostamaan. Hän on luvannut opettaa minut juoksemaan, väläyttää Harala.

Tamperelaisen voimatasot ovat kohdallaan, mutta tekniikan lisäksi nopeutta on saatava lisää.  Sileän satasen ennätyksessä on paljon parannettavaa. Kun Neziri on kellottanut sallituissa tuulissa ajan 11,68, Harala on viipynyt etusuoran pyrähdyksessä reilusti päälle 12 sekunnin.
– Siihen on tultava roima parannus  – muuten on turha odotella pika-aidoistakaan isoa harppausta, pohtii Harala.

Harala uskoo, että ahkera harjoittelu Porissa tuo selkeän tulosparannuksen.
– Solut oppivat uusia käskyjä ja itsestään saa irti uskomattoman paljon. Tarkoitus on panostaa jo tulevaan hallikauteen. Paikka Sopotin maaliskuisissa MM-halleissa on mukava porkkana, mutta kovemmat toiveet ovat ensi elokuussa käytävissä Zürichin EM-kisoissa. Pyrkimyksenä on lohkaista satasen aitojen ennätyksestä kymmenyksiä. Euroopan taso on sellainen, että 13 sekuntia lähestyvillä ajoilla voi Sveitsissä olla jo yllättävän korkealla. Toivottavasti meitä on EM-kisojen lähtöviivalla useampikin suomalainen, sanoo Harala.

•2013 Göteborgin
halli EM-kisat
•2013 SM-hopea 60m aidat ja U23 SM-
hopea 60m aidat
•2013 4x200m Suomen
ennätys
•2013 U23 EM-kisoissa
Tampereella pistesija

 

Vesa-Pekka Järvelä