Poriliiga tahkoaa sarjapelejä pitkälle kevääseen

Iltaunisten pelaaminen vaikeutuu, kun jäälle taisteluun sarjapisteistä pääsee usein vasta vuorokauden viimeisillä tunneilla. Realismi astuu peliin jo siinä vaiheessa, kun jääaikoja jaetaan.
Harrastekiekkoilijat saavat Porin myöhäisaikoja, Luvialla varhaisempia.

Myöhäisistä ajoista huolimatta porilainen sarja on hyvässä hapessa. Pelejä on tahkottu kausittain 1970-luvun lopulta saakka.
– Joukkueita on ollut enemmän tarjolla mukaan kuin mitä olemme voineet ottaa. Olemme rajanneet sarjan 24 joukkueeseen, puuhamies Arto Impola kertoo.

Rajaus mahdollistaa ylipäätään sarjan pelaamisen ja tarjolla olevien jääaikojen käytön. Poriliiga pelaa ottelunsa kahdessa kaupungin omistamista halleista ja Luvialla.
Sarja on vasta alkanut, ja useimmilla takana on kolme peliä. Poriliiga on jaettu kahteen lohkoon, joista A-lohkon joukkueet pääsevät pelaamaan voittopokaalista. Viime vuonna mestaruus meni E-Teamille. 

Sarjan taustalla on sikäli Suomen Jääkiekkoliitto, että pelaajien vakuutukset ja lisenssit menevät sitä kautta. Impola kertoo, että muuten sarjasta ja käytännöistä päätetään paikallisella tasolla.
– Kokoonnumme kesällä ja silloin joukkueiden edustajat keskustelevat sarjakäytännöt selviksi.
Sarjan ikärajat on määritelty siten, että alaikäraja on 18 vuotta.
– Jos isä ja poika pelaavat samassa joukkueessa, poika voi tulla mukaan 16–17-vuotiaana, jos tällä on fyysisiä edellytyksiä osallistua peleihin.

Poriliigaa pelaa moni vanha liigajyrä, mutta jääurheilulajien pääsarjoista mukaan pääsee vasta vuoden karenssin jälkeen.
– Siinä ajassa pelaajat sisäistävät säännöt, monet varmaan nopeamminkin. Harrastesarjassa ei lämmäillä eikä taklata.
 Impola näkee, että jotkut joukkueet menestyisivät liiton kilpasarjoissakin vallan hyvin. Tasoerot sarjassa ovat suuret, sen vuoksi liigassa on lohkojako.

Sarja alkoi 1.10. ja viimeisimmät sarjapelit on merkitty pelattavaksi 20.3. Sarja kootaan vuosittain Porista ja Porin seudulta tulevista joukkueista.
Impola näkee innon säilyneen sarjaan. Pelipaikkoja joukkueisiin saattaa avautua kesken sarjankin. Mukaan vielä tahtovien kannattaa kysellä tästä joukkueiden yhteyshenkilöiltä. Alun innostuksen jälkeen saattaa rinki kaventua ja alle kymmenen pelaajan voimin tunnin juoksevaa aikaa kestävä peli käy raskaaksi.
– Ensin jää ajetaan kuntoon ja sitten alkaa peli. Peli päättyy aina tasalta.
Joukkueissa Impolan tietojen mukaan pelaa keskimäärin 15 pelaajaa. Peliin joukkue saa kirjata maksimissaan 20 nimeä.
Kiekkoliiton sarjaseurannassa olevia  länsrannikon harrastesarjan pelejä pelataan  myös Turussa ja Painiossa.
Poriliiga tuntuu sitten sitovalta, että sarjassa saa pelin vain kerran luovuttaa.  Jos haluaa siirron, se täytyy saada sovittua vastustajan kanssa. Toisen luovutuksen jälkeen suljetaan sarjasta.
Jääkiekkoliiton sivuilla on harrastepelaajille tulospalvelu.
– Näyttää, etteivät joukkueet ole kirjanneet sinne kaikkia tuloksia. Täytyy muistuttaa tästä, puuhamies Impola juttelee.
 

---------------------- kainalojuttu---------------------------

Myllyniemi mukana kunnon vuoksi

Harrastesarjassa Luvian jäähalli on ahkerassa käytössä. Etenkin lauantaisin sarjan joukkueet pääsevät pelaamaan normaalin illan puitteissa 4–5 ottelua peräjälkeen.
Luvialla pelaaminen on jo vuosien käytäntö, eikä sitä tänä vuonna haluttu katkaista, vaikka mahdollisuus olisi ollut siirtyä Ässät ry:n halliin.
Pyhäinpäivänä VVK-joukkueen penkin päähän istahti myös kaukalopallosta tuttu Vesa-Matti Myllyniemi.  Mukaan vaihtoaitioon pääsi  myös juniori-Myllyniemi,  Elmeri.
Elmeri piti huolen siitä, että isä istui illan vilttiketjussa pelaamatta vaihtoakaan. Toki 9-miehinen joukkue olisi kaivannut miestä kentälle, mutta isä katsoi, että Myllyniemen miesten kannattaa istuskella vieretysten oudossa paikassa.
Myllyniemi huomautti, että kuntoilun vuoksi harrastesarjaa pelataan, mutta ei kentälle kuitenkaan lähdetä häviämään. Hän lähti mukaan kiekon harrastesarjaan kaukalopallon pääsarjan kuihduttua Porissa.
– Tämä on mielekästä liikuntaa, hän koki.
VVK:n riveissä pelaavat muun muassa totisempiakin kiekkokaukaloita kolunneet Marko Sten ja  Mikko-Tapio Mattila. Vastustaja Superfos oli hieman runsaslukuisammalla joukkueella mukana.
Vesa-Matti Myllyniemi lähti jo kesken pelin vaihtamaan siviilit ylle.
– Ihan hyvä lauantain reissu tämä oli näinkin, hän heitti mennessään pukukoppiin Elmerin kanssa.
 

Jukka Silvast