Potki itsesi liikkeelle

Nakkilan Liikuntaseura on huolehtinut jo yli 80 vuotta kuntalaisten terveysliikunnasta. Seura tarjoaa monipuolista ja laadukasta voimisteluliikuntaa perheille, lapsille, nuorille sekä aikuisille.
– Toiminta on ollut vakiintunutta ja aktiivisia jäseniä on noin 300 vuodesta toiseen. Olemme tänäänkin mukana liikuttamassa naisia, lapsia ja miehiä. Tarkoituksemme on tarjota elämyksiä ja hyvää oloa jokaiselle eri-ikäiselle harrastajalle. Kaikella liikunnalla tähdätään ruumiillisen ja henkisen kunnon ylläpitämiseen ja kohentamiseen, kertoo Jaana Pelkonen Nakkilan Liikuntaseurasta.

Naisvoimistelijat eivät liikuta vain naisia, vaan jo yli kymmenen vuotta jäseninä on ollut myös miehiä. Heillä on oma ryhmä maanantaisin.
– Monet seuran liikuntamuodot sopivat hyvin myös miehille. Niin myös 24. syyskuuta starttaava Lavis. Se on lavatanssiaskeleiden ja jumpan välimuoto. Kerran viikossa tanssitaan tuttuja lavatanssilajeja kuten humppaa, valssia, jenkkaa, jiveä, cha-cha:ta, samba, kertoo Pelkonen.

Liikuntaseuran tutut ryhmät ovat pyörineet vuodesta toiseen ja saavat joka vuosi hyvän vastaanoton. Yksi uusista liikuntamuodoista on kuntotaekwondo. Sitä vetää Jarno Partanen. Hän sai idean Koreasta lähtöisin olevan itsepuolustus- ja kamppailulajin mukaan ottamisesta oman kilpailu-uransa kokemusten perusteella.
– Aloitimme kuntotaekwondon viime viikon torstaina Nakkilan Yhteiskoulun tiloissa. Ylioppilaskirjoitusten vuoksi jouduimme vetämään ensimmäiset treenit koulun käytävällä. Paikalle tuli toistakymmentä kuntotaekwondosta kiinnostunutta.

Partasen mukaan kyse on nimenomaan kuntoilusta, ei kilpataekwondosta. Hänellä on myös selvä visio, miten kuntotaekwondoa tullaan Nakkilassa harrastamaan.
– Ei tarvitse olla huippukuntoinen eikä notkea aloittaakseen taekwondon harrastuksen. Taekwondo on lajina monipuolinen. Siinä voidaan liikutella isojakin joukkoja. Tehokas, hauska ja kuitenkin turvallinen kuntoilumuoto sopii eri ikäluokille. Kaikki voivat harrastaa sitä omalla tasollaan, sanoo Partanen.

Kuntotaekwondossa tehdään musiikin tahtiin lajinomaisia liikkeitä. Idea on levinnyt pitkin maata, ja monelle paikkakunnalle on syntynyt siitä omat sovelluksensa. Partasen mukaan kuntotaekwondo on kuntoilumuoto, jossa tavoitteena on kehittää tasaisesti kaikkia fyysisiä ominaisuuksia.
– Mieli ja keho saavat kuntotaekwondosta mukavasti uutta potkua. Tunneilla opetetaan monipuolisesti kamppailulajien perusteita, muun muassa itsepuolustusta, kertoo Partanen.

Harjoittelukertoihin kuuluvat lihasvoima-, kestävyys-, nopeus- ja notkeusharjoitteita.
– Harjoitukset mukautetaan jokaisen osallistujan taito- ja kuntotason mukaan, tähdentää Partanen.
Nakkilan Liikuntaseuran ohjaajiin kuuluva Jarno Partanen korostaa taekwondoharrastuksen vaikutuksia terveydelle.

Somesta lisää suosiota

Jarno Partanen on harrastanut taekwondoa yli 15 vuotta. Partanen on osallistunut taekwondoon myös SM-tasolla.
– Kilpaurani kesti vuodesta 1999 vuoteen 2007. Sieltä käteen jäi pistesijojen lisäksi nuorten SM-hopea. Viimeksi kilpailin SM-kisoissa liikuntasarjoissa, kertoo Partanen.
Satakunnasta löytyy taekwondon harrastajia useilta paikkakunnilta. Lajin suosiota on lisännyt sosiaalisen median kasvu.
– Meidän harjoituksissammekin suorituksia kuvataan vilkkaasti, sanoo Partanen.
Hän odottaa mielenkiinnolla, miten kuntotaekwondo kerää väkeä Nakkilassa.
– Mikäli innostusta riittää, jatkossa voitaisiin harkita myös uuden kilpaseuran perustamista paikkakunnalle. Pitää kuitenkin korostaa, että taekwondoa voi harrastaa myös ilman kilpailemista, pohtii Partanen.

Nakkilan Liikuntaseura tunnettiin aiemmin nimellä Nakkilan Naisvoimistelijat. Seura viettää ensi vuonna toimintansa 90-vuotisjuhlia.

Vesa-Pekka Järvelä