Potkunyrkkeilijä Purasella tähtäimessä MM

Porilainen palomies Joel Puranen harrastaa tosissaan potkunyrkkeilyä ja thai-boxingia. 
Oulusta neljä vuotta sitten Poriin muuttanut 31-vuotias Puranen saavutti kesäkuun alussa pronssia Italian Riminillä käydyissä Best Fighter World Cupissa. Alkuotteluissa kukistui kamppailu-urheilun suurvallan Venäjän edustaja. Semifinaalissa vastaan asettui kokenut arvokisamitalisti Jordaniasta. Ottelu eteni tasaisena vääntönä, mutta jordanialaisen taktisesti kypsempi suoritus vei lopulta voiton.
Porilaisittain kyse on harvinaisesta herkusta. Edellisestä World cup -mitalista on useita vuosia ja miesten sarjoissa tilanne on ensimmäinen laatuaan potkunyrkkeilyssä.
 
Seuraavan kerran mies ottelee syyskuun lopussa Oslossa, mutta päätavoite on marraskuussa Dublinissa järjestettävissä MM-kisoissa. Toistaiseksi Purasella ei ole palkintokaapissaan MM- tai EM- mitaleita, marraskuun kisoihin porilainen lähtee kovin tavoittein.
– Kristallinkirkas tavoitteeni on voittaa Dublinissa MM-kultaa. Tässä lajissa on aika raa’at säännöt, mutta toisaalta oikeudenmukaiset. Arpa valitsee kuhunkin otteluun vastustajan, ja vain voittaja jatkaa kisaamista. Häviäjät lähtevät kotiin, paukuttaa Puranen.

Puranen on siis Oulusta kotoisin oleva ja siviiliammatiltaan palomies. Työpaikka on Satakunnan Pelastuslaitoksella. Tällä hetkellä toimipaikkana on Pori, mutta vakituinen virka hänellä on Rauman palolaitoksella. Potkunyrkkeilyn mies aloitti 2002 Japanissa
– Anopin perässä tänne Poriin tultiin neljä vuotta sitten. Muut sukulaiset asuvat edelleen Oulun seudulla. Meillä on perheessä kaksi lasta, 6-vuotias poika ja kohta kaksi vuotta täyttävä tyttö. Perhe on ollut hienosti mukana tukemassa harrastustani, Puranen kertoo.
– Nykyisinhän voin ottaa pojan mukaan harjoituksiin. Hän on jo niin tottunut salilla olemaan. Olin 2000-luvun alussa vaihto-oppilaana Japanissa ja siellä tähän lajiin tutustuin. Saavuttuani takaisin Suomeen 2003 aloitin määrätietoisen harjoittelun lajin huipulle päästäkseni. Minulla on takana taustaa mm. kilpakaratesta.

Potkunyrkkeilyn huipulle pääseminen vaatii raakaa ja pitkäjänteistä työtä, jossa harjoittelussa ei ole varaa luistaa. Lisäksi lajin harrastaminen tukee erinomaisesti palomiehen työtä, jossa fyysisen kunnon pitää olla kohdallaan.
– Harjoittelen kilpailukauden aikana noin viidesti viikossa. Peruskuntokaudella harjoittelen kahdeksan kertaa viikossa. Vaikka moni mieltää tämän lajin kovin fyysiseksi, niin taitolaji tämä pitkälti on. Palomiehenä työskentely sopii tähän lajiin hyvin työaikojenkin puolesta ja palveleehan laji tosiaan palomiehen työtäkin.

Tavoitteena on siis yksinkertaisesti maailmanmestaruus, eikä Puranen aio hanskoja naulaan ripustaa tavoitteen täyttymisen jälkeenkään.
– Olen 31-vuotias, joten vielä on paljon hyviä kilpailuvuosia edessä, mikäli pysyn terveenä. Vaikka mestaruus on tavoitteenani, niin en mitä tätä lajia pelkkien prenikkojen takia harrasta. Laji on vain yksinkertaisesti niin upea, että haluan tätä harrastaa vielä pitkään. Olen saanut Porin yritysmaailmasta mukaan muutaman yhteistyökumppanin, joten sekin auttaa tähän lajiin panostamisessa. Haluankin kiittää tukenani olevia yrityksiä, kertoo Joel Puranen.

JUSSI AHO

 

Tuntematon