Poutiaisen peesissä

Olympiamitalisti ja neljästi MM-kisojen palkintopallille yltänyt Tanja Poutiainen jätti ammottavan aukon suomalaiseen alppihiihtoon. Poutiaisen perintöprinsessaa etsitään Levin ja Rukan alppikoulujen lisäksi Nilsiässä.

Yksi Tahkon alppilukion opiskelijoista on Porin Slalomseuraa edustava Janina Mäkinen. Pujotteluun ja suurpujotteluun toistaiseksi keskittynyt 18-vuotias lupaus on päässyt jo kokeilemaan myös Maailmancupin vauhtia.
– Levin MC-kisa oli uran tähänastinen tähtihetki. Laskin numerolla 63 ja pujottelu sujui tavoitteiden mukaan aina ulosajoon asti. Keskeytyksestä huolimatta kilpailusta jäi hyvä maku. Tulevaisuudessa haluan kokea saman tunteen vielä monet kerrat, sanoo Mäkinen.

Kati Partasen opissa Tahkolla kehittyvä Mäkinen nousi suksille ensimmäisen kerran kolme-neljä -vuotiaana Ruosniemen pujottelurinteessä.
– Isäni toimi jo silloin Ruosniemessä hiihdonopettajana. Kipinä lasketteluun syttyi jo silloin enkä ole lajivalintaani katunut myöhemminkään, sanoo Mäkinen.

Reilu viikko sitten sinnikäs alpinisti vastaanotti Porin Urheilutoimittajain Kerhon järjestämässä äänestyksessä ensimmäistä kertaa jaetun Huipulla teko -palkinnon.
– Voitto oli täydellinen yllätys. Erityisen hienoa, että se tuli yleisön äänillä. Palkinto motivoi ja antaa rutkasti lisäpotkua harjoitteluun, vakuuttaa Mäkinen.

Porilaislupauksen polku MC-kisan osallistujaksi ei ole sujunut ilman vastoinkäymisiä. Matkan varrella Mäkinen on kokenut lapsuusajan vakavan sairauden lisäksi myös vajaa vuosi sitten sattuneessa kolarissa tapahtuneen loukkaantumisen.
– Siitä aiheutuneet kallonpohjan ja leukaluun murtumat veivät kesästä tehokasta harjoitteluaikaa. Nyt kaikki on jo kuitenkin kunnossa ja katseet kevään kilpailuissa, kertoo Mäkinen.

Mäkinen harjoittelee tällä hetkellä Tahkolla 10-12 kertaa viikossa.
– Kuun lopulla suuntaan pohjoiseen, jossa lasketaan FIS:n kisoja. Helmikuussa kalenterissa ovat ainakin nuorten SM-kisat. Tavoitteena on menestyä siellä ja parannella vähitellen myös FIS-pisteitäni. Sen myötä on mahdollista laskea tulevaisuudessa alemmilla lähtönumeroilla. Sitä kautta on edellytykset kuroa kiinni maailman kärkeä, pohtii Mäkinen.

Maailmancupin avauksessa Levillä Suomea edustivat Merle Soppela, Saana Ahonen, Sohvi Virkkula ja Janina Mäkinen.

Arki täynnä alppihiihtoa

Alppihiihto täyttää Janina Mäkisen arjen. – Meitä on alppilukiossa parinkymmenen laskijan ryhmä. Suurin osa heistä on Etelä-Suomesta, mutta Porista eikä edes Satakunnasta mukana ei ole muita, kertoo Mäkinen.
Harvoin kotiseudullaan poikkeavan porilaislaskijan ajasta suuri osa kuluu Nilsiän suunnalla, mutta reissussakin Mäkinen oli viime vuonna 150 päivää.
– Kilpailumatkoja on jatkossakin sekä Pohjoismaihin että Keski-Euroopan suunnalle. Harjoittelu on tänä päivänä sekä tiiviistä että tavoitteellista. Ulkomaan rinteissä on haastetta, mutta kotimaastakin löytyy hyviä harjoittelupaikkoja, painottaa Mäkinen.
Ruosniemen rinteissä laskemisen alkeet oppineen alpinistin suosikkipaikka on Ylläs.
– Suomessa rinteet ovat pääsääntöisesti loistavassa kunnossa. Hyvänä esimerkkinä on Levi. Sen kuntoa ovat kiitelleet maailmancupin kärkilaskijatkin, korostaa Mäkinen.
Janina Mäkisessä on sisua ja
sinnikkyyttä.
 

Vesa-Pekka Järvelä