Pudotuspelivaiheen ainoa porilainen

Pääsarjatasolta muutama vuosi sitten pudonnut porilainen salibandy hakee uutta nostetta. Täksi kaudeksi salibandyn Divariin noussut FBT Karhut selvitti tiensä kevään pudotuspeleihin. Puolivälierissä Juha-Petri Kujansuun suojateilla oli vastassa viime viikolla SB Welhot. Kuopiolaisjoukkue katkaisi kuitenkin porilaisten kauden kahdella voitolla.

Karhujen otteita on Turun suunnalta seurannut Porissa salibandyoppinsa aikoinaan saanut Toni Läntinen.

Läntisellä on kokemusta salibandykentiltä TPS:n lisäksi myös SBS Porin, FBT Porin ja Esport Oilersin riveistä.
– Porilainen salibandy on sukeltanut syvälle, mutta vaihteeksi tunnelin päässä on taas valoa. Divarin kolmas sija oli selkeästi askel eteenpäin, sillä sarja on yllättävän kovatasoinen. Toivottavasti seuraavaa askelta ei tarvitse odotella kauaa. Pori pitäisi pikimmiten saada takaisin liigakartalle, pohtii Läntinen.

Liigassa pudotuspelit palaavat puolestaan nyt myös Turkuun. Kaudella 2007–2008 pääsarjaan nousseen TPS:n riveissä kauttaan jatkaa myös 37-vuotias Läntinen. Konkarihyökkääjä on tänä keväänä ainoa satakuntalaislähtöinen pelaaja, joka pelaa salibandyn pudotuspelisarjassa.
– Niin se taitaa olla. Syksyllä meitä povattiin liigan hännille, mutta kausi on ollut tasaisen hyvä. Olemme napsineet pisteitä myös kärkijoukkueilta, joten odotukset ovat korkealla myös pudotuspeleissä. Pyrimme aktiiviseen pallonhallintaan ja entistä suoraviivaisempaan peliin. Meillä onkin tällä kaudella hyvät mahdollisuudet edetä pitkälle, vakuuttaa Läntinen.

TPS:n ainoa seitsemänkymmentälukulainen on tyytyväinen myös omaan panokseensa.
– Päävalmentaja Aki Vilander on löytänyt toimivan ketjukokonaisuuden. Varsinkin yhteispeli Ville Laineen ja latvialaisen Artis Raitumsin kanssa on sujunut mainiosti. Tehopisteet ovat jääneet itseltäni vähemmälle, sillä oma roolini on ollut selvästi aiempaa puolustusvoittoisempi. Se on kuitenkin toiminut ja valmentajakin on käsittääkseni ollut kentällisemme peliin tyytyväinen, sanoo Läntinen.

Kauden huipennus on siis käsillä. Ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta jatkoon mennään neljällä voitolla.
– Joukkueella on hyvä flow ja kova tahtotila. Nyt pitää vain nauttia ja jättää turha puristaminen pois, korostaa Läntinen, joka tekee päätökset uransa jatkosta myöhemmin.
– Vaikka Porissa palattaisiin lähivuosina liigatasolle, oman peliurani päätepysäkki on Turussa, paljastaa mustavalkoisten konkari.

Mestariksi Superfinaalista

Salibandyliiga on valinnut kuluvan liigakauden huipennuksen, 16. huhtikuuta 2016 pelattavan Superfinaalin pelipaikaksi Helsingin Hartwall Areenan.
Vielä viime keväänä salibandyn finaalit vietiin läpi paras viidestä -systeemillä. Tänä vuonna finaalitapahtuma uudistuu. Sekä miesten että naisten mestaruudet ratkaistaan ensimmäistä kertaa yksittäisillä finaaliotteluilla perinteisen pudotuspelisarjan asemesta.
Päätös yhden ottelun malliin siirtymisestä tehtiin kaudella 2013–2014.
– Uudistus on lajille upea juttu. Enemmän kuin todennäköistä on, että Hartwall Areena on huhtikuisena lauantaina täynnä. Eli katsojia saapuu silloin paikalle yli 13 000, uskoo salibandyn parissakin pitkään toiminut Ismo Läntinen.

Vesa-Pekka Järvelä