Punakoneen tulisielu

Yhdeksän vuotta sitten ensimmäiset superpesisottelunsa pelannut Pesäkarhujen kovalyöntinen Susanna Puisto pohtii uransa jatkoa.
– Iän puolesta pelivuosia voisi olla vielä paljonkin. Myös pelikunto ja motivaatio on edelleen kohdallaan. Paljon riippuukin siitä, millaisen joukkueen saamme ensi kaudeksi kasaan, painottaa 26-vuotias Puisto.

Kesken kesän kaudella 2013 takaisin Poriin palannut hyväkätinen luottokotiuttaja palaa vielä päättyneeseen kauteen.
– Vuosi sitten tullut pronssi maistui makealta, mutta nyt tunne oli hieman erilainen. Fiilis oli kaksijakoinen. Kausi oli henkilökohtaisesti urani paras, mutta mitaleitta jääminen tietysti harmittaa. Toivottavasti pettymyksessä on kuitenkin siemen parempaan, sanoo Puisto.

Sekä Lännen että Idän paidassa arvo-otteluissa esiintynyt Puisto tunnetaan todellisena taistelijana ja kovana tsempparina.
– Olen aina liikkeellä kaikki tai ei mitään -asenteella. Pistän itseni 110 -prosenttisesti likoon. Se on mielestäni ainoa tapa, jolla voi menestyä. Samanlaista sitoutumista, tunnetta ja asennetta kaipaisin jokaiselta. Nyt aivan näin ei ole mielestäni ollut, sanoo Puisto.

Porissa on juhlittu naisten pesiskultaa 13 vuotta sitten. Kovin satsauksin joka vuosi kauteen lähteneeltä porilaisryhmältä on odotettu toista mestaruutta pitkään.
– Potentiaalia kultajuhliin on ollut, mutta jostain syystä viimeinen askel on jäänyt ottamatta. Asiaa on pohdittu ja itselläni on sellainen tunne, että joillekin riittää se, että palkintokaappiin saadaan joka syksy lisää himmeimpiä mitaleita. Minulle se ei riitä, korostaa Pesäkarhujen hengenluoja.

Pesäkarhujen riveissä nähdään ensi kesänä varmuudella muun muassa Kempeleeltä viime kaudeksi siirtynyt kaksikko Henna Juka, Eveliina Kesti ja seuran oma kasvatti Maria Suominen. Kolmikko solmi pari viikkoa sitten vuoden mittaiset jatkosopimukset porilaisseuran kanssa.
– Uskon, että runko tulee säilymään. Se on positiivista. Totuus on kuitenkin, että nuortenkin pitää oppia voittamaan, tähdentää Punakoneen tulisielu.

Puisto uskoo, että mitaleilta putoaminen herätti koko joukkueen.
– Mikäli haluamme tosissamme haastaa sarjan kärkijoukkueet, asenteeseen ja tekemiseen pitää saada ripaus lisää. Ruuvia onkin vielä varaa kiristää, vakuuttaa Puisto.

Susanna Puisto oli Lapuan Janette Lepistön jälkeen runkosarjan lyöjätilaston kakkonen tehoin 1+ 64.

Vesa-Pekka Järvelä