Pyöräily polttaa tehokkaasti kiloja ja kaloreita

Kevät toi taas pyöräilijät Satakunnan kaduille ja teille. Moni ajelee kuitenkin talviolosuhteisiin soveltuvilla kaksipyöräisillä jopa ympäri vuoden. Pyöräily onkin kaikin puolin loistava liikuntamuoto. Mikä parasta – se sopii kaikille. 

Pyöräilyn edut ovat monet: se ylläpitää ja kehittää sydämen ja verenkiertoelimistön kuntoa sekä suorituskykyä ja lisää alaraajojen voimaa. Pyöräily kohottaa peruskuntoa eikä rasita niveliä lainkaan. 

Koska pyöräilyssä niveliin kohdistuva kuormitus on pientä, laji sopii myös ylipainoisille ja tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsiville. Pyöräillessä rasitusta voi helposti säätää, joten harrastus sopii myös kuntoilua aloittelevalle.
– Pyöräilystä on muodostunut elämäntapa. Se on minulle ja oikeastaan koko perheelleni liikuntamuodoista ehdottomasti paras vaihtoehto. Kymmenen vuotta sitten polvissani oli pahat kulumat ja kierukat olivat rikki. Tuntui, että liikunta oli omalta osaltani takana, mutta sitten löysin pyöräilyn ja kaikki muuttui, kertoo porilainen Marja-Leena Loukkola. 

Viime sunnuntaina Loukkola starttasi monien muiden mukana perinteiseen Pori-Ulvila -pyöräilytapahtumaan. Yhteensuuntaan reilun 15 kilometrin mittainen pyöräretki on Pyörä-Karhuissa polkevalle Loukkalalle lyhyt rypistys. 
– Pyöräillä voi läpi vuoden. Se onnistuu talvikeleilläkin lämpimän ja tuulelta suojaavan kerrospukeutumisen sekä nastarenkaiden ansiosta. Itse ajan ympäri vuoden. Pyöräilen myös metsäteillä ja kilometrejä kertyy vuodessa tuhansia. Kotikulmien lisäksi olen käynyt pyöräilemässä muun muassa Sloveniassa. Niissä maastoissa kroppa joutuu huomattavasti kovemmalle kuin täällä tasamaalla, kertoo SM-hopeaa 50-vuotiaiden sarjassa voittanut Loukkola. 

Pyöräillessä valtaosan työstä tekevät reisilihakset, jotka ovat kehon suurimmat lihakset. Suurten lihasryhmien rasittaminen vilkastuttaa myös sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaa. Kun isot alavartalon lihakset työskentelevät yhtä aikaa, energiaa kuluu runsaasti.
– Ilman kypärää ei pyörän selkään kannalta hypätä. Se on halpa henkivakuutus. Pyörän pitää olla kaikilta osin hyvässä kunnossa. Varusteista tärkein on kuitenkin oikeanlainen satula. Muuten matkanteosta voi tulla tuskallista, korostaa Loukkola. 

Hän korostaa myös lihashuollon merkitystä. 
– Ensimmäisten pyörälenkkien aikana ja niiden jälkeen jalkojen lihakset saattavat ilmoitella olemassaolostaan. Tämä on normaalia, jos ei kyseisiä lihaksia ole tullut paljon muuten käytettyä. Jo muutaman pyöräilykerran jälkeen huomaa positiivisen eron lihaksissa, vakuuttaa Loukkola. 

Porin Eetunaukiolta Ulvilan suuntaan lähtivät aurinkoisena, mutta tuulisena sunnuntaina myös Pyörä-Karhuja edustavat Anu Pörsti ja Ilkka Jussila. 
– Ulvilan lenkki käy hyvästä verryttelystä. Itseään ei tarvitse polkea henkihieveriin, vaan jo vähän maltillisempikin vauhti auttaa nostamaan kuntoa. Pyöräily on paitsi hieno tapa kohottaa kuntoa, se on myös oiva keino päästä pisteestä a pisteeseen b, usein jopa autoa tai julkisia kulkuneuvoja nopeammin. Hyötyliikuntamuotona pyöräily onkin yksi miellyttävimmistä, sanovat Pörsti ja Jussila.

INFO

Hyvä pyöräilyasento
• Selkä on pyöristyneenä eteenpäin, napaa painetaan kohti selkärankaa.
• Ote ohjaustangosta on tukeva mutta ei puristava.
• Kyynärpäät ovat aavistuksen verran koukussa, rintakehä on avonainen ja hartiat ovat rennot.
• Niska ja pää ovat vartalon jatkeena ja katse on suuntautunut eteenpäin.
Lähde: UKK-Instituutti

 

Alamäissä on aika hengähtää

Pyöräillessä rasitustasoa on helppo säädellä reittivalinnalla sekä polkemisen tempoa ja vaihteita vaihtelemalla. Ylämäissä syke kohoaa, ja alamäet antavat aikaa hengähtää.
Suurin osa pyörälenkeistä kannattaa tehdä matalalla syketasolla. Kun matkaa tehdään matalalla sykkeellä, harjoittelu polttaa tehokkaammin rasvaa, kasvattaa aerobista suorituskykyä ja nopeuttaa palautumista mahdollisista rankemmista lenkeistä. Pyöräily soveltuu hyvin myös muiden lajien verryttelyksi.

 

Vesa-Pekka Järvelä