Rajua raastoa Yyterin dyyneillä

Järjestyksessään toinen Porin Raasto kilpaillaan lauantaina Yyterin maisemissa. Voittoa puolustaa CTR 2. Joukkueen taisteli pilottikisan ykköseksi raumalaiskaksikko Pauli Santala ja Olli Suominen.
– Avauskisasta jäi hyvät fiilikset. Tänä vuonna kilpailu kiinnostaa entistä suurempaa joukkoa. Tämänvuotiseen kisaan on ilmoittautunut noin 50 joukkuetta, joista pyöreät 75 prosenttia tulee Satakunnasta. Naisjoukkueita kisaan on ilmoittautunut 16. Koko joukon tunnetuimpia nimiä ovat entiset maajoukkuejuoksijat Tommi Granlund ja Robert Rotkirch, kertovat Porin Raastoa järjestäneet Matti Välimäki ja Iiro Loijas Porin seikkailu-urheilijat ry:stä. 

Vastaavanlaisia kisoja järjestetään ympäri Suomea, mutta näillä leveysasteilla ainutlaatuiset Yyterin maastot tarjoavat tulevalle tapahtumalle muita otollisemmat olosuhteet.
– Yyterissä on vetovoimaa ja monet lähtevät mukaan juuri upean kisamaaston vuoksi, sanoo järjestäjäkaksikko. 

Kello 10 käynnistyvän kilpailun kestoksi on arvioitu kuusi tuntia. Meri-Porin alueelle sijoittuva rata rakentuu eri osuuksista, joiden määrä ja pituus selviävät vasta kisapäivän aamuna jaettavasta kisamateriaalista.

Kilpailuosuudet koostuvat kolmesta lajista: juoksusta, maastopyöräilystä ja vähän tavallisuudesta poikkeavasta, noin tunnin kestävästä uintisuorituksesta. Järjestäjät takaavat, että kisasta tulee jälleen raskas ja vaativa.
– Urakasta selviää peruskunnolla, seikkailumielellä ja hyvällä asenteella, vakuuttavat Välimäki ja Loijas.

Raasto-kisan kaikki osuudet sisältävät suunnistusta. Näin jokainen joukkue itse päättää reitinvalinnasta rastilta toiselle alusta loppuun. Rastien rakentamiseen Välimäen ja Loijaksen johtama kisaorganisaatio on saanut erinomaista tukea Porin Rastikarhujen Kari-Pekka Seppäseltä. Kilpailun onnistumisen kannalta tärkeässä roolissa on myös kestävyyskisoissa menestynyt Outi Seppä.
– Osuudet voivat pitää sisällään useampia eri lajia. Tapahtuman luonteeseen kuuluu, että rata, rastien määrä ja sijainti sekä lajien määrä ja lajijärjestys pidetään salassa kisapäivän aamuun saakka, sanovat Välimäki ja Loijas.

Järjestäjät uskovat, että Porin Raastosta muodostuu yksi kiinnostava lisä Porin vilkkaaseen tapahtumakesään.
– Beachfutiksen kuihduttua Yyterissä on tilaa tämänkaltaiselle tapahtumalle. Uskomme, että kokemuksen myötä kisa kehittyy ja tuo mukaan lisää kilpailijoita. Ehkä mukaan saadaan ensi vuonna houkuteltua jo julkkiskilpailijoitakin, uskovat kisan organisaattorit.

.

 

Vesa-Pekka Järvelä