Raketti rapakon takaa

Porissa kiekko-oppinsa saanut Erik Haula debytoi Suomen Leijona-miehistössä viime perjantaina, kun Erkka Westerlundin suojatit kohtasivat Minskin MM-areenalla Sveitsin. 23-vuotiaan hyökkääjän nousu MM-kisajoukkueeseen on ollut kiekkokevään sensaatio. Kutsu Minskiin tuli, kun Haulan edustaman Minnesota Wildin taival katkesi NHL:n pudotuspeleissä tappioon Chicago Blackhawksille.

Haula saapui Valko-Venäjän pääkaupunkiin Varsovan kautta. 20 tunnin lennon jälkeen A-maajoukkueen ensikertalainen oli perillä Minskissä. Ennen Sveitsi-peliä Wild-hyökkääjän isä Tomi Haula uskoi, että Erik jatkaa siitä, mihin hän ison veden takana jäi.
– Erik tuo Leijoniin luisteluvoimaa ja kaivattua kahden suunnan pelaamista. Hänessä on vielä virtaa ja odotan, että Erik nousee MM-kaukalossa kärkihyökkääjien joukkoon. Eihän NHL-pelaajalta oikein muuta voi odottaakaan, kertoo Haula.

Sinivalkoisten tehot olivat Minskissä alkukierroksilla Petri Kontiolan johtaman ykkösvitjan varassa. Westerlund sijoitti A-maajoukkuedebyyttinsä tehneen Haulan kakkosketjuun vaisusti MM-turnauksen aloittaneen Olli Jokisen ja Leo Komarovin vierelle. Tappioon päättyneessä USA-kamppailussa ketjun toisella laidalla viiletti Olli Palola.
– OJ ei ole saanut parastaan irti, mutta pientä piristystä Erik on tuonut Päällikönkin peliin. Faktaa kuitenkin on, että parempaan pitäisi pystyä, pohtii Haula.

Haulan tie huipulle on ollut pitkä ja ennen kaikkea erilainen. Ässä-organisaatiossa varhaiset junnuvuotensa viettänyt lätkälupaus suuntasi jo 17-vuotiaana ison veden taakse, Minnesotassa sijaitsevaan Shattuck St. Mary’sin sisäoppilaitokseen. Haula pelasi kolme kautta Minnesotan yliopistossa Golden Gophersin miehistössä. Pelaamisen ohessa hän suoritti kauppatieteiden kandidaatin tutkintoa.
– Nyt voi sanoa, että ratkaisu varhaisesta rapakon taakse lähdöstä oli oikea. Erik on tehnyt tinkimätöntä työtä ja vähitellen se tuottaa myös tulosta, pelaaja-agenttina toimiva Tomi Haula sanoo. 

Todellisen läpimurtonsa monille vielä tuntematon Ässä-kasvatti teki viime marraskuussa. Paikan Minnesota Wildin NHL-ryhmään avasi Mikael Granlundin loukkaantuminen. Jason Pominvillen ja Nino Niederreiterin vierellä luistelleen Haulan ensimmäisessä NHL-kamppailussa vastaan luisteli Colorado Avalanche.
– Erikin pitäisi päästä laiturilta paikalta sentteriksi. Keskellä hänen taidoistaan olisi joukkueelle enemmän hyötyä.
Kaikkiaan Minnesotan yliopistossa pohjoisamerikkalaisen pelityylin imenyt Haula pukeutui Minnesotan pelipaitaan tällä kaudella 46 runkosarjaottelussa. Niissä nopea, suoraviivainen ja ratkaisupaikoille röyhkeästi hakeutuva keskushyökkääjä iski tehot 6+9=15. Kahden suunnan hyvästä pelistään tunnetun Haulan hyvä vire jatkui pudotuspeleissä, joissa hän kirjautti neljä maalia ja kolme maalisyöttöä. Neljällä osumallaan Haula oli Granlundin ja Zach Parisen kanssa Minnesotan paras maalintekijä.
– Luotin siihen, että Erik olisi tällä kaudella valmis läpimurtoon. Kausi toi onnistumisia ja MM-edustus toi siihen lisäbonuksen. Kävi Leijonille nyt hyvin tai huonosti, tästä on kuitenkin hienoa lähteä ensi kauteen. Edellytyksiä menestymiseen on, mutta NHL on kuitenkin niin kova maailma, että siellä tarvitaan jatkuvaa kehittymistä ja onnistumista illasta toiseen, sanoo Tomi Haula.
– Erikin pitäisi päästä laiturilta paikalta sentteriksi. Keskellä hänen taidoistaan olisi joukkueelle enemmän hyötyä.

– Hän on todella vahva luistelemaan ja kaksinkamppailemaan. Kiekkovarmuus on hyvä ja näkee kentän mainiosti. Sieltä tulee syötöt hyvin lapaan. Hauskaa oli, yhteinen sävel löytyi heti. Hän on todella aktiivinen kaveri – siinä on helppo pelata.

Olli Jokinen Erik Haulasta avauspelin jälkeen SuomiKiekon sivuilla.

Vesa-Pekka Järvelä