Rapin Aatos tavoittelee ravikuninkuutta

Porilaisen Jouni Miettisen tallista Pinomäestä lähtee vahva edustus viikonloppuna Porissa kilpailtaviin Kuninkuusraveihin. Kokeneen hevosmiehen tallista Kuninkuuskisoihin osallistuu kolme hevosta. 
Yksi kuninkuuskisan voittajasuosikeista on Fanfaria Teamin omistama ja Miettisen valmentama Rapin Aatos. 8-vuotias ori on maineikkaan Fannin Muiston jälkeläisiä. Yli 100 000 euroa urallaan juossut ori saa Kuninkuusraveissa rattailleen maan kärkiohjastajiin lukeutuvan Mika Forssin.
 
Kuningatarkisaan Miettisen tallista osallistuvat niin ikään Fanfaria Team omistama 8-vuotias tamma Kemun Tutu, jonka rattailla nähdään Kari Venäläinen ja Seppo Markkulan ohjastama 9-vuotias tamma Vaiva.
 
Vahvan kilpailuvietin omaava valmentaja Miettinen janoaa menestystä kotiradan Kuninkuusraveista.
– Kyllä me esimerkiksi kuninkuuskisaan lähdemme Rapin Aatoksen kanssa taistelemaan voitosta. Mielestäni oriilla on täysin realistiset mahdollisuudet voittaa ravikuninkuus, mutta sanotaan nyt niin, että kun viiden joukkoon sijoitutaan, niin ollaan tyytyväisiä. 
– Ravikuninkuuden voittaminen on kuitenkin niin pienestä kiinni. Moni asia voi mennä mönkään tai sitten onnistua. Vaikka meidän tallista lähtee radalle kolme hevosta ja kaikille tietysti toivotaan parhainta menestystä, mutta suurimmat odotukset ovat juuri Rapin Aatoksen juoksuissa, kertoo Miettinen.
 
Pinomäen valmentajaguru Miettinen on kokenut hevosmies valmentajana ja vahva ravivaikuttaja. Miettinen on istunut vuosia Porin Ravit Oy:n hallituksessa ja istuu edelleen. Näin ollen Porissa viikonloppuna ravattavat Kuninkuusravit ovat miehelle suuri tapahtuma.
– Olen ollut hevostouhuissa mukana siitä saakka, kun opin kävelemään. En silti pidä itseäni ammattivalmentaja vaan pidän itseäni enemmän myyntipäällikkönä, jossa tehtävässä olen toiminut graafisella alalla vuosikausia. Nykyään olen osa- aikaeläkkeellä, mutta myyntipäällikkönä vaikutan edelleen. 
– Olen hevosurani alusta saakka lähtenyt ihan tietoisesti toimimaan suomenhevosten kanssa. Asia on yksinkertaisesti niin, että lämminveristen kanssa olisi loppunut rahat jo ajat sitten. Suomenhevosten kanssa on paljon paremman mahdollisuudet menestyä. Meidän tallissa on parikymmentä suomenhevosta ja näillä ajetaan kilpaa. Täällä treenataan, että menestytään kisoissa, suitsuttaa Miettinen.
 
Ravitallin pyörittäminen menestyksekkäästi on tunnetusti haastava yhtälö. Kuluja tulee kaikenlaisesta infrasta. Yhden hevosen vuosittaiset kulutkin ovat merkittäviä summia.
– Ei tätä Suomessa kukaan pelkästään rahan takia tee. Kaikki harrastaminen maksaa, se on kylmä totuus. Tässä tarvitaan ruokaa hevosille ja varusteita. Tänä päivänä myös kilpailumatkojen kulut ovat melkoisia, kun tunnetusti polttoaineen hintakin on korkeaa tasoa. Esimerkiksi yhden hevosen varusteet kärryineen nielaisevat helposti 4 000 euroa. Olenkin usein vitsaillut, kun moni ostaa viimeisen päälle kärryt ja muut tarvikkeet, sitten havahdutaan, ettei olekaan sitä hevosta. Itse lähden siitä, että ensin kunnon hevonen ja sitten vasta varustellaan, päättää Miettinen.
 
Jussi Aho

 

Tuntematon