Ripaus lisää rohkeutta ja röyhkeyttä

Porin Fudoshinin nuori judoka Elviira Kujansuu nousee kohinalla kohti Suomen kärkeä. Tampereen Sammon Urheilulukiossa opiskeleva Kujansuu on 18-vuotiaiden Suomen mestari ja ikäluokkansa PM-kisojen pronssimitalisti. Podiumille Kujansuu nousi Norjan Larvikissa.
– En ollut Norjassa fyysisesti aivan täydessä iskussa. Larvikin PM-kisat olivat tasokkaat – mukana oli kaikkiaan yli 400 kilpailijaa. Pronssipallille pääsy olikin hieno juttu, sanoo Kujansuu.

Tällä kaudella myös alle 21-vuotiaiden SM-pronssia juhlineen porilaislupauksen menestys on ollut huimaa. Kevään aikana Kujansuu on saalistanut pronssia myös Tartossa ja Baltic Sea Openissa.

Tällä hetkellä Kujansuu kuuluu Suomen 18-vuotiaiden 1. maajoukkueeseen.
– Nousin 2. maajoukkueesta ykkösryhmään viime vuoden lopulla. Meitä on 1. maajoukkueessa tällä hetkellä kymmenkunta judokaa. Nuorten EM-tatamilla olen ainoa porilaisottelija, kertoo Kujansuu.

Keskiviikkona Vantaalla ovat käynnistyneet alle 18-vuotiaiden EM-kilpailut. Suomalaiset ovat keränneet kokemusta kevään aikana Zagrebin, Berliinin ja Cluj-Napocan European Cupeista. Kilpailuissa katseet ovat sekä yksilökilpailuissa että tyttöjen ja poikien joukkuekilpailuissa, joihin lähdetään kovalla asenteella.
– Oman 57-kilon sarjan kamppailut käydään tulevana lauantaina. Joukkuekisa on vuorossa päätöspäivänä sunnuntaina. Siihen osallistutaan isolla, jopa yli 10 ottelijan ryhmällä, sanoo Kujansuu.

Henkilökohtaisesta kisasta Kujansuu lähtee tavoittelemaan mitalia.
– Taso on 57-kiloisissa erittäin kova. Vastustajista ennakkoon vahvimmalta näyttää Puolan Angelika Szymanska, joka on maailman rankingissa sijalla 2. Paljon tietysti riippuu siitä, kenet arpa heittää avauskierroksella vastaan. Voimatasot ovat jo nyt hyvät, mutta olen kisatilanteessa ollut turhan kiltti ja käynnistynyt hieman hitaasti. Nyt tarkoitus on saada heti täysi rähinä päälle. Huippusijoituksille yltääkseen pitää vaan olla aiempaa röyhkeämpi ja rohkeampi. Hermot on pidettävä kuitenkin kurissa.

Pääosin oman perheen taloudellisella tuella toistaiseksi harjoitellut Kujansuu on osallistunut kevään aikana muun muassa Eurooppa Cupin kilpailuihin ja leireille Pajulahden ja Varalan lisäksi Kroatiassa, Saksassa ja Romaniassa. Hän treenaa tänä päivänä noin 10 tuntia viikossa. Porilaisjudokan valmennuksesta vastaa muun muassa Suomen ykkösjudokaa, Rioon valittua Juho Reinvallia valmentava Tapio Mäntymäki.
– Valmennus on Tampereella erinomaista ja harjoitteluolosuhteet loistavat. Koulun puolestakin on kaikki edellytykset kehittyä ja nousta vähitellen kohti lajin terävintä kärkeä. Tähtäin on judon huipulla. Toivottavasti olen mukana jo vuoden 2020 olympialaisissa. Iän puolesta osallistuminen Tokion jälkeen järjestettäviin seuraaviin kolmiin olympiakisoihinkin on täysin mahdollista, miettii Kujansuu.
Elviira Kujansuu herkisteli kisakuntoaan kotimaisemissaan. EM-kisoihin täydessä iskussa oleva porilaisjudoka
lähtee mitalitavoittein.

Ravinnollakin iso rooli

161-senttinen porilaisjudoka Elviira Kujansuu saatetaan tulevaisuudessa nähdä yhtä painoluokkaa alempana 52 kilon sarjassa.
– Sarjan vaihtoa suunniteltiin jo aiemmin, mutta painon pudotus tuli eteen vähän liian nopeasti. Olen kuitenkin jo panostanut laadukkaan harjoittelun lisäksi entistä enemmän myös ruokailuun. Siinä on edelleen parannettavaa. Huipulle päästääkseen pitää olla valmis kehittämään kaikkia osa-alueita, korostaa Kujansuu.

Judo on maailman levinnein ja harrastajamääriltään suurin kamppailulaji. Poriin judo tuli ensimmäisenä gendai budolajina vuonna 1968. Samana vuonna perustettiin Porin Judoseura Fudoshin ry.

Vesa-Pekka Järvelä