Risellä kulkee

Keväällä 2012 50 kilometrin SM-kullallaan jättipommin virittänyt Ristomatti Hakola lykki viikonloppuna 41. kertaa käydyn Finlandia-hiihdon voittoon.
– Kova kisa. Tuntuu hienolta, että pystyin lyömään loppukirissä Finlandian seitsemän kertaa voittaneen Kari Variksen ja Lasse Paakkosen. ”Karpalla” oli pieni etulyöntiasema, sillä hän tunsi moninkertaisena Finlandia-kävijänä maaston hyvin. Minulle reitti oli oudompi. Oli muuten onni, että matka oli tällä kerralla vain 32 kilometriä, viittäkymppiä en olisi sellaisessa liimakelissä kovin mielelläni hiihtänyt, sanoo ensimmäisen Finlandian sauvonut Hakola.

Kausi on muutenkin ollut Kankaanpään Urheilijoiden 22-vuotiaalle hiihtäjälle lupaava. Tammikuussa Vantaalla käydyissä SM-hiihdoissa Hakola hätyytteli kotimaan terävintä kärkeä. Perinteisellä tyylillä hiihdetyssä 15 kilometrin väliaikalähtökisassa kankaanpääläinen oli lopulta viides. Hakolan edelle ehtivät maajoukkue-hiihtäjien Tero Similän ja Matti Heikkisen lisäksi parisprintin tuoreet olympiavoittajat Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen.
– Viime vuonna voitin Iivon ja nytkin hävisin hänelle vain 12 sekuntia. En oikein vieläkään tajua, että kaveri on nyt olympiavoittaja. Vähän samaan tahtiin tässä ollaan Iivon kanssa edetty, mutta nyt hän on ottanut todellisen kehityspyrähdyksen, kertoo Hakola.

Samanlaista harppausta Hakola toivoo omalle kohdalleenkin.
– Ainahan sitä haluaa nopeampia kehitysaskelia, mutta Iivon ja muiden Sotshissa menestyneiden esimerkki antaa uskoa ja voimaa omaan tekemiseen. Kuten Ruotsin olympiamitalisti Johan Olssonikin totesi: vaikeuksista huolimatta koskaan ei pidä luovuttaa, korostaa Hakola.

Tulevana viikonloppuna Hakola nähdään Salpausselän kisoissa.
– Perinteinen kulkee tällä hetkellä paremmin ja Lahdessa hiihdetään sekä sprintti että 15 kilometriä vapaalla. Enemmän odotan maaliskuun 21. päivänä käynnistyvistä SM-kisoista, jossa 50 kilometriä kisataan vuoden tauon jälkeen perinteisellä. SM-hiihtojen lisäksi kevään tärkeimmät kisat ovat sotilaiden SM- ja MM-kilpailut, jotka järjestetään Sodankylässä maaliskuun lopulla, kertoo Hakola.

Hakolan tähtäin on jo tulevissa vuosissa.
– Sotshiin lähtivät oikeutetusti vielä muut miehet, mutta tavoitteena on olla edustamassa Suomea Lahden MM-hiihdoissa 2017. Ja Etelä-Korean Pyeongchangissa seuraavana vuonna käytävissä talviolympialaisissa 50 kilometriä kisataan perinteisellä hiihtotavalla, joten siellä olisi mukava iskeä, sanoo Hakola.

Triathlonvalmentaja Antti Hagqvistin valmentama Ristomatti Hakola on kaikkien aikojen nuorin hiihdon 50 kilometrin matkan voittanut urheilija. Aikasemmin titteliä piti hallussaan Sveitsin olympiavoittaja Dario Cologna.

TV:n ääressä
Tammikuussa Ristomatti Hakola sijoittui Val di Fiemmen nuorten MM-hiihdoissa perinteisen 15 kilometrin kisassa 15:nneksi. Kilpailun voitti saman matkan olympiapronssin 0,12 sekunnilla hävinnyt Iivo Niskanen.
– Seurasin Sotshin kisoja tiiviisti – ja muitakin lajeja kuin maastohiihtoa. Katselin lähes kaikkea, curlingista pikaluisteluun ja lumilautailusta lätkään. Harmi, ettei Teemu Selänne ole enää mukana Pyeongchangissa 2018. Olisi ollut upeaa nähdä hänet livenä kaukalossa, sanoo Hakola.
Ristomatti Hakola.
 

Vesa-Pekka Järvelä