Rocky tiedostaa realiteetit

Pirteän viime kauden pelannut Riian Dinamo jatkaa suomalaisvalmennuksessa. KHL-liigan pienimmällä pelaajabudjetilla operoivan seuran peräsimessä toisen kautensa aloittava Pekka ”Rocky” Rautakallio lähtee 6. syyskuuta käynnistyvään sarjaan debyyttikauttaan valmiimpana.
– Tunnen liigan tason nyt entistä paremmin. Tiedän mitä on tulossa. Silti tässä sarjassa ei ole koskaan valmis. Kausi on raastavan pitkä, joten yllätyksiä tulee varmasti. Niihin pitää kyetä reagoimaan nopeasti, painottaa Rautakallio.

Suomalaiskoutsilla on käskytettävänä viime kaudesta tuntuvasti muuttunut pelaajarinki. Latvialaisylpeyden ykkösnyrkki levisi muualle. Rosterista on turha etsiä niin tehopyssy Mikelis Redlihsiä kuin puolustajaikoni Sandis Ozolinsiä.
– Mikelis luistelee lentoturman jälkeen paluun pääsarjaan tekevän Lokomotivin paidassa.  Jaroslavlin uuteen ryhmään kuuluvat myös Sami Lepistö ja Niklas Hagman. Ozo puolestaan pohtii edelleen pitkän uransa seuraavaa siirtoa. Viime kauden tehoista on valunut pois iso osa, mutta luotan, että nykyisillä nimilläkin pystymme menestymään, pohtii Rautakallio.

Rocky tunnustaa kuitenkin realiteetit. Dinamolla ei ole rahkeita taistella supertähdistä.
– Budjetti on entisen suuruinen. Jos seurassa on tarvetta talouden kiristykseen, supistukset kohdistuvat pelaajien palkkoihin, omaan asemaansa tyytyväinen Rautakallio kertoo.
Dinamon pelaajapakka koostuu yhä latvialaiskiekkoilijoista. Joukkueen ulkomaalaisvahvistukset ovat kaikki tuoreita kasvoja Dinamon riveissä. Maalille hankittu kokenut Mikael Tellqvist taistelee peliajasta Maris Jucersin kanssa.
– Montreal Canadiensin organisaatiossa kouliintuneella Mathieu Carlella on pakistossa iso ruutu täytettävänä. Kokonaisuutenakin olen tyytyväinen pakkikaluston tasoon, myöntää Rocky.

Hyökkäyspäässä tuoreena kolmikkona luistelevat TPS:n paidassakin viilettänyt sentteri Jamie Johnson sekä kanukkihyökkääjät Alexandre Giroux ja Rob Schremp.
– Railway Cupissa maaleja latoneen Martins Karsumisin lisäksi odotan tehoja erityisesti loukkaantumisistaan toipuneelta konkarilta Aleksandrs Nizivijsiltä.
Viime talvena Dinamon menestys kasaantui Redlihsin tähdittämään ykkösvitjaan.
– Nyt meillä on koossa kaksi ratkaisuihin kykenevää kentällistä. Tehopisteitä takovat toivottavasti muutkin, korostaa Dinamo-luotsi. 

Tuloksellisesti riikalaisten harjoituspelivaihe on sujunut lupaavasti. Sen todistaa perinteisen Latvian Railway Cupin loppuottelupaikkakin.
– Pelillisesti on silti paljon parannettavaa. Esimerkiksi oman alueen pelaaminen aaltoilee vielä pahasti. Välillä se toimii ja välillä ei. Kokonaisuutena olemme kuitenkin viime vuoden vastaavaa ajankohtaa edellä. Luotan siihen, että saamme nyt sarjaan viime syksyä liukkaamman startin.

SM-liigaseurojen rahkeet eivät riitä

Suomalaispelaajien virta vie Venäjälle. Kotimaassa on puhuttu myös SM-liigaseurojen mahdollisuudesta pelata tulevaisuudessa kovatasoista KHL-liigaa. Venäjän pääsarjaan suomalaisedustajaksi on veikkailtu eritoten Espoon Bluesia.
– Blues oli pirteä Latvian turnauksessa. Vaikka pelillisesti SM-liigajoukkueet voisivat menestyäkin, taloudellisesti en näe osallistumista ainakaan toistaiseksi realistisena. Varsinkin matkustuskulut ovat KHL:ssä todella kovat. Suomalaisseurojen resurssit eivät yksinkertaisesti riitä, painottaa Rautakallio.

 

Vesa-Pekka Järvelä