Rohkeutta ratkaisuihin

Pakkaset palasivat, mutta naisten jalkapallokausi 2014 on jo korkattu. Ainoana satakuntalaisseurana futiksen pääsarjassa jatkava NiceFutis avasi liigakautensa Porin tekonurmella sarjanousija Merilappi Unitedia vastaan. Juice Poutiaisen luotsaama kemiläisjoukkue kaatoi hyvällä esityksellään Kari Latvasen komentoon siirtyneen NiceFutiksen maalein 2–4.

Porilaisjoukkueelle sarja-avauksessa koettu tappio on tuttua. Seitsemännen kautensa korkeimmalla sarjatasolla aloittanut NiceFutis on joka kevät jäänyt avauksessa ilman täyttä pistepottia.
– Turha enää liikaa murehtia, mutta harmittaa vieläkin. Pelin avaushetket olivat positiivisia. Avausmaalin jälkeen ote kuitenkin kirposi, sorruimme varsinkin puolustuspäässä virheisiin ja otteissa oli liikaa ailahtelevaisuutta. Ongelmia oli myös keskikentällä. Myönteisiä asioitakin toki oli. Saimme sentään maalihanat auki. Kahdella osumalla pitäisi silti päästä jo pisteiden makuun, sanoo euralaislähtöinen päävalmentaja.

Kahtena edelliskautena täpärästi sarjapaikkansa säilyttäneen NiceFutiksen ongelmat ovat olleet ennen kaikkea maalinteossa. Viime kaudella puolustamiseen panostaneen puolalaisvalmentaja Boguslaw Plichin johdolla osumia syntyi liigajoukkueista vähiten.
– Pelitapaan haetaan muutosta. Pyrkimyksenä on tällä kaudella hyökätä aiempaa rohkeammin. Tavoitteenamme on, että pystyisimme karvaamaan aiempaa aggressiivisemmin ylhäältä. Puolustuksenkin on kuitenkin pysyttävä pitävänä. Avauspelissä omiin meni turhan monta osumaa, mutta uskon vakaasti, että tilanne korjaantuu, kun saamme mukaan jalkavammasta kärsivän Leigh Jakesin. Hän on alakerran johtavana pelaajana tärkeässä roolissa, kertoo ”Ladu” Latvanen.

Tulevana lauantaina NiceFutis matkaa TPS:n vieraaksi Turkuun. Joukkueet kohtasivat harjoituspeleissä kahdesti. Niissä voitot tasattiin.
– TPS:ltä löytyy ennen kaikkea nopeutta. Ryhmässä on paljon teknisiä ja teräviä tyttöjä, joten meidän pitää parantaa selvästi tasoamme avauspelistä. Luultavasti kokoonpanoon on tulossa jonkinlaisia muutoksia. Liialliseen rukkaukseen ei kuitenkaan kannata lähteä, pohtii Latvanen.

Kuin varkain käynnistyvältä kaudelta Latvanen odottaa viimevuotisia parempia sijoituksia.
– Eteenpäin on menty, mutta paljon on vielä parannettavaa. Myönteistä on, että joukkue on erittäin motivoitunut ja valmis kovaan työntekoon. Tavoitteena on, että pystymme välttämään viime vuosina koetut karsinnat. Tähtäimessä on paikka ylemmässä loppusarjassa. Sarjan kärki on todennäköisesti jälleen viime vuosilta tuttu. Vahvat ovat vahvoja nytkin. Mitaleista kamppailevat Åland United, Honka, PK-35 ja ehkä myös Pallokissat. Myöskään Merilappia ei sovi unohtaa, puntaroi Latvanen.
NiceFutis avasi kautensa 22.3. Kari Latvanen olisi vienyt Naisten Liigan avauksen kuukautta myöhäisemmäksi.

NiceFutiksen seuraava kotiottelu pelataan sunnuntaina 13.4. Vastaan asettuu PK–35.

Kova halu kehittyä
Pitkään valmentanut Kari Latvanen luotsaa ensimmäistä kertaa naisjoukkuetta.
– Siinä on omat haasteensa. Omaa toimintaa on pitänyt tarkastella hieman eri lähtökohdista – kielenkäytöstä alkaen. Olemme keskustelleet paljon ja oikein hyvässä hengessä. Se kehittää myös minua, painottaa Latvanen.

Hänen mukaansa pelaajilla on kova halu kehittyä ja he myös kyseenalaistavat asioita miehiä herkemmin.
– Monessa kohdin on tullut kommenttia, ettemme ole tehneet tätä aiemmin. Siihen olen todennut, että ehkä uusia kuvioita kannattaa kokeilla, koska vanhoilla metodeilla menestys on jäänyt vaatimattomaksi, korostaa Latvanen.

Tuoreen päävalmentajan eteen on tullut yllätyksiäkin.
– Yllätys on ollut se, mitä pelaajat osaavat ja toisaalta myös se, mitä ei vielä hallita, kertoo NiceFutis -luotsi.

Joukkueen runkopelaajia ovat muun muassa kaksi maalia avauksessa viimeistellyt Brooke Barbuto, kuukauden sivussa oleva Leigh Jakes, Viron maajoukkuepelaaja Katrin Loo, Sanni Välilä ja Amanda Collins.
– Odotan vahvaa panosta myös Jessica Kannostolta ja Netta Hannulalta. Yllättäjäksi voivat nousta nuoret Jutta Rantala ja Marika Oksanen. Vahva luotto on myös Siiri Välimaan isoihin saappaisiin maalilla hypänneeseen Krista Moisioon.
.

Vesa-Pekka Järvelä