RR kypsyy Padassa

Hallitsevan Suomen mestarin maalivahtiosasto meni kultakauden jälkeen uusiksi. Ykköstorjujaksi pestatun kokeneen Juuso Riksmanin rinnalla torjuu nyt 23-vuotias Rasmus Rinne.

Debyyttikausi liigassa ei välttämättä luo sankaritarinoita. Mestistä viime vuodet tahkonneelle Rinteellekin ensimmäinen pääsarjapeli syyskuussa HIFK:n legendaarisessa kotiluolassa oli vaikea.
– Oppimisprosessiin kuuluvat myös epäonnistumiset. Ne kasvattavat ja niistä pitää ottaa opiksi. Mitään peikkoa debyytti ei jättänyt. Tiedän, että pystyn paljon parempaankin, vakuuttaa Rinne.

Hankalan avauspelin jälkeen musta on tarttunut Hyvinkään Ahmojen kasvatin hanskaan jo paremmin. Riksmanin oltua poissa Rinne pelasi ensimmäisen kokonaisen liigaottelunsa 1. lokakuuta vieraissa Oulun Kärppiä vastaan. Maaottelutauolle siirryttäessä Rinteelle torjuntavuoro on langennut viidesti.
– Lukko-tappio Raumalla luonnollisesti harmittaa. Henkilökohtaiset virheet ratkaisivat, eikä Juusolle jäänyt maalilla paljon mahdollisuuksia. Voiton myötä tauolle olisi ollut mukava lähteä, mutta ei voi mitään. Pelejä on kuitenkin vielä 40, joten turha yhtä tappiota on jäädä murehtimaan, sanoo Rinne.

Mestis-joukkue Heinolan Peliitoissa viime kaudella kantaviin voimiin kuulunut Rinne yllättyi keväällä mahdollisuudesta siirtyä Padan liigaryhmään.
– Viime kausi oli hyvä ponnahduslauta. Kun agenttini soitti en ihan heti kuitenkaan eteen tullutta tarjousta oikein uskonut. Sopimuksesta pitää olla kiitollinen, näin hienoa tilaisuutta ei tarjota lopulta kovin monelle. Tälle tasolle on tähdätty ja nyt kaikki on itsestä kiinni, pohtii Rinne.

HPK:n SM-liigarinkiin kaudella 2008–2009 nostettu Rinne on tyytyväinen liigamestarin tolppien välissä saamaansa peliaikaan.
– Tasaisella tahdilla matseja on kauden lopussa koossa parikymmentä. Varsinkin voittopelit vankistavat itseluottamusta. Meillä on Riksmanin kanssa rehti kilpailutilanne. Ymmärrän, että päävastuu on ainakin toistaiseksi kokeneemmalla torjujalla. Juusolla on pitkä ja menestyksekäs liigaura. Hänen neuvonsa ja vinkkinsä auttavat minuakin, vakuuttaa Rinne.

Hyppy Mestiksestä Liigaan on Rinteen mukaan melkoinen.
– Vauhtia on selvästi enemmän, hyökkäykset lähtevät liukkaasti ja tilanteisiin pitää kyetä reagoimaan nopeammin. Toisaalta pakit luutivat huomattavasti terävämmin irtokiekkoja – se helpottaa molarin työskentelyä, kertoo Rinne.

Riksmanilta saamansa opin lisäksi Rinne kehaisee Ässien maalivahtivalmennusta.
– Tunnen kehittyneeni pitkin harppauksin. Henkinen kantti, rauhallisuus ja hyvä pelinluku ovat aina olleet vahvuuksiani, mutta paljon on tietysti vielä parannettavaa. Otteisiin on saatava lisää tasaisuutta, jotta vastuuta tulisi jatkossa enemmän. Tavoitteet ovat tällä hetkellä ennen kaikkea kotimaan liigassa. Leijona-paita ja ulkomaan kiekkokaukalot ovat tietysti jokaisen kiekkoilijan tähtäimessä – tällä hetkellä ne ovat itselleni vielä kaukana. Mutta eihän kukaan estä haaveilemasta, korostaa Rinne.

Rasmus Rinne pelasi alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa vuonna 2008. Hänet valittiin myös Suomen kolmanneksi maalivahdiksi alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuihin vuoden 2009 turnaukseen, mutta Rinne ei roolinsa vuoksi näin ollen pukenut yhteenkään otteluun.

Hyvä liike ja pelinluku
Askel alemmilta tasoilta jääkiekkoliigaan on pelaajille joissain tapauksessa ylivoimaisen pitkä. Divarista hallitsevan mestarin pelaavaan maalivahtikaksikkoon noussut Rasmus Rinne saa kehuja Ässien maalivahtivalmentaja Jarkko Rosendahlilta.
– Rasmus on tullut hyvin sisään liigaympyröihin. Meillä on veskariosastolla nyt todellinen kilpailutilanne. Nuoruus haastaa positiivisella tavalla kokemuksen. Tällä tahdilla Rasmukselle on tulossa parisenkymmentä liigapeliä. Se on hyvin debyyttikauttaan pelaavalta. Viime kaudella Antti Raannan aisaparille Juha Järvenpäälle tuli vastuuta muistaakseni 15 ottelun verran, muistelee Rosendahl.
Hän pitää Rinteen parhaimpina ominaisuuksina juuri kovaa taisteluvirettä.
– Hän haastaa Juuso Riksmanin tiukalla asenteellaan. Rasmus on erittäin oppivainen eikä hän lannistu helposti vaikka selän takana saattaa kolistakin. Tappiot tietysti kasvattavat, mutta Rasmus on henkisestikin vahva kaveri, vakuuttaa Rosendahl.
Hänen mukaansa Rinteen fyysiset ominaisuudetkin sopivat erinomaisesti veräjänvartijaksi.
– Rasmuksen raameilla pystyy peittämään hyvin. Isokokoiseksi molariksi hän on hyvä myös sivuttaisliikkeessä. Se on erinomainen ominaisuus nykypäivän maalivahdille. Myös pelinlukutaito oli Rasmuksen vahvuuksia jo Ässiin tullessa. Porissa se on entisestään kehittynyt, kuten koko mieskin, korostaa Rosendahl.

 

Vesa-Pekka Järvelä