Saaristo tuntee stadionin tuulet

Koleus kiusasi Porin Kalevan kisoja. Näin oli myös 32 vuotta sitten. Silloin sateen keskellä pikamatkojen tuplamestariksi kiisi Porin Tarmon Kimmo Saaristo.
– Porin stadion on tunnetusti altis tuulelle. 200 metrilläkin vastaan puhaltaa monesti startista maaliin saakka. Huippuaikoja hillitsee myös radan pehmeä pinta. Harjoitteluun se soveltuu mainiosti, mutta kisatilanteeseen tarvittaisiin kovempi alusta. Siinä suhteessa Ville Myllymäen satasen voittoaika 10,39 oli lupauksia antava, sanoo parin viikon kuluttua 53 vuotta täyttävä Saaristo.

Vuoteen 1988 juoksu-uransa päättänyt Saaristo rohmusi Kalevan kisoista yhteensä 10 mestaruutta. 100 metrin ennätyksensä 10,44 Saaristo kipaisi pahan loukkaantumisensa jälkeisenä kesänä 1984 Kajaanissa. 30 vuodessa suomalaisessa yleisurheilussa on tapahtunut paljon.
– Harrastajamäärät ovat laskeneet monessa lajissa rajusti. Pikajuoksussa tilanne on kuitenkin käsittääkseni menossa parempaan päin. Lupaavia sprinttereitä on tulossa, mutta kansainvälinen kärki kulkee silti tänäänkin kaukana, pohtii Saaristo.

Pohjolan nopeimman miehen viittaa 80-luvulla kantanut Saaristo on viime vuosina kilpaillut vanhojen seurakavereidensa kanssa veteraanikisoissa.
– Se on vain harrastus, eikä minulla ole veteraanikisoja kohtaan mitään suuria ambitioita, sanoo Saaristo.

Hopeaa Nopsan kaksikolle
Noormarkun Nopsan Matti Välimäki ja Tuomas Seppänen janosivat kotikisoistaan kultaa. Mestaruudet karkasivat kuitenkin kummankin hyppysistä. Välimäeltä kullan vei Tampereen Jani Koskela ja Seppäseltä paluun rinkiin tehnyt David Söderberg.
– Hopea ei tunnu nyt yhtään miltään. Kauden paraskaan ei lämmitä. 75-metrinen on kuitenkin haarukassa, vakuuttaa Seppänen.
Neljä 400 metrin SM-kultaa urallaan voittanut Välimäki palasi sitkeän nilkkavamman jälkeen podiumille.
– Juoksu kulki etusuoralle asti vahvasti ja näin itseni jo ykkösenä maalissa. Aivan loppuun saakka en vaan vielä jaksanut. Tähtäimessä oli 47,5. Sillä kulta olisi nyt kaulassa. Kaikki kunnia kuitenkin Koskelalle. Hän oli odotetun kova, sanoi kakkosella alkueriin jäänyt Välimäki.
Ratakierros otti Välimäen mukaan koville.
– Sunnuntaiaamuna olo oli kieltämättä kankea, eikä oikein mikään pysynyt sisällä. 200 metrillä alku vielä sujui, mutta aika nopeasti huomasin, että Ville Myllymäki ja kumppanit tulevat heittämällä ohi, sanoo Välimäki.
Matti Välimäki.
 

 

 

Vesa-Pekka Järvelä