Sinikeltainen kiekkokevät

Kotimaisen jääkiekkoliigan tämän kauden ratkaisuvaiheet ovat käsillä. Jääkiekkohuuma nousee, kun edessä ovat välierät. Neljän parhaan joukkoon paikkansa varmisti myös viime kaudella pronssimitaleita juhlinut Rauman Lukko.

Rauman keväässä aistii päivä päivältä kohoavan kiekkohuuman. Vanhaa Raumaa koristavat sinikeltaiset nauhat ja istuntojaan pitävässä toriparlamentissa lätkä on kevään ykköspuheenaihe. Sinikeltaisten kannattajien silmissä ovat siintäneet kirkkaammat mitalit.
Kultaa huuhdottiin kanaalikaupungissa 52 vuotta sitten. Tällä kaudella tavoitetta ei ole Raumalla piiloteltu. Kultahaaveita eläteltiin syksystä asti ja slogan ”täytt faartti” iskettiin näkyvästi muun muassa Raumam Boja -kannattajayhdistyksen jättilakanaan.

Konkaripitoisen ja kovalla rahalla kootun tähtisikermän kaudessa on ollut sekä hyviä hetkiä että vaisumpia suvantovaiheita. Hyvän loppuvedon ansiosta raumalaisten ylpeys nousi kuitenkin runkosarjan kolmanneksi.
– Tähtäimeen asetettiin jo kauden alussa Kanada-maljan kaappaaminen Raumalle. Tavoitteena on tänä keväänä mennään päätyyn saakka, täräyttää Rauman Lukon toimitusjohtaja Timo Rajala.

Lätkähuuma on silti joskus ollut länsirannikolla korkeammallakin. Pudotuspeleissä hallit eivät toistaiseksi ole olleet loppuunmyytyjä Raumallakaan. Samanlainen suuntaus on painanut alas myös runkosarjapelien katsojamääriä. Puolivälieräsarjassa KalPaa vastaan 5 400 kiekkofania vetävän Kivikylä Areenan lehtereille on vaeltanut pyöreät 4 000 katsojaa.

Onkin kysytty, onko jääkiekon kiinnostus laskussa?
– Jääkiekko taistelee elintilasta jatkuvasti paisuvassa viihdeteollisuuden puristuksessa. Myös talouden taantumalla on varmasti oma osansa alentuneisiin katsojamääriin. Uskon kuitenkin vahvasti, että suomalaisten suosikkilaji pitää pintansa taistelussa kansalaisten vapaa-ajasta myös jatkossa, sanoo Rajala.

Runkosarjan kotiotteluihinsa Lukko keräsi 3 800 katsojan keskiarvon.
– Virallinen tavoite oli 3 850, joten pääsimme lähelle toivottua yleisömäärää. Aina on kuitenkin parantamisen varaa. Pyrkimyksenä on tietysti, että halli olisi täynnä joka ilta – etenkin ratkaisupeleissä. Se vaatii koko seuran organisaatiolta entistä kovempaa ja pitkäjänteisempää työtä, korostaa Rajala.

Raumam Boja haluaa tunteet esiin

Lukko on kiistatta Selkämeren pienen satamakaupungin kiistaton voimavara. 40 000 raumalaista hengittää joka vuosi samaan tahtiin jääkiekon kanssa. Raumalaisella kannattajakulttuurilla on vahvat perinteet,  mutta se on järjestäytynyt paremmin vasta muutama vuosi sitten.
Raumam Boja on Rauman Lukon epävirallinen kannattajayhteisö, joka tarjoaa uudenlaista kannatuskulttuuria  Raumalla. Yhdistykseen kuuluu noin 100 henkilöä, mutta yhteisöön huomattavasti enemmän.
– Lukon merkitys Raumalle ja raumalaisille on todella suuri. Rauma elää ja hengittää kiekkoa. Kannattajan näkökulmasta Rauma on ihanteellinen kiekkokaupunki, koska täällä on ollut aina ollut vahva paikallishenki, Raumam Boja -yhteisön puheenjohtaja Aleksi Lento. 
Lento sanoo, että Rauman kokoisessa kaupungissa katsojakeskiarvo on kohtuullisen hyvä, vaikka katsojaluvut ovat lähteneet valtakunnallisesti laskuun.
– Aina hallissa voisi olla väkeä enemmän ja tyytyväinen ei missään nimessä pidä olla. Eletään kuitenkin penkkiurheilun murrosaikaa ja jääkiekon valta-asema Suomen seuratuimpana lajina horjuu. Tämä laskeva trendi näkyy myös Raumalla. Syitä on varmaan monia, mutta yhtenä isoimpana syynä on varmasti kilpaileva tv-palvelu, joka jättää ison osan katsojista kotisohville, pohtii Lento.
Lento painottaa, että Liigan tulisi vähentää pelejä huomattavasti. Merkityksettömiä pelejä sekä paikallispelejä on aivan liikaa. Liigan tulisi palauttaa myös liiga-karsinnat takaisin.
– Nopeita lääkkeitä katsojien saamiseksi halliin tuskin tänä kautena on muita kuin joukkueen esitykset. Seuratasolla pitäisi päivittää palvelut tähän päivään – hinnoitella tuotteet paremmin, olla avoimempi ja satsata yhteisöllisyyteen, sanoo Lento.
Hänen mukaansa on ollut havaittavissa, että kaupunkilaiset ovat olleet tänä vuonna erityisen odottavaisia.
– Viime vuodesta jäi paljon hampaankoloon ja tavoitteet ovat seuran puoleltakin selvät. Olemme pyrkineet omalta osaltamme aktivoimaan kaikkia raumalaisia lätkäfaneja tulemaan hallille ja nauttimaan Äijänsuon tunnelmasta.
Raumam Boja kannustaa raumalaisia näyttämään rohkeasti tunteensa.
– Nyt on aika lisätä jokaisen osalta pykälän tai kaksi. Tarkoittaa se sitten eläytymistä katsomossa tai kiekon eteen syöksymistä kentällä. Finaalivastustajalla ei ole väliä, koska vastustaja on vain hidaste Lukon matkassa. Juhlimme vasta silloin kun on sen aika. Uskon, että se ei jää näkemättä tai kuulematta kun me juhlimme, vinkkaa Lento.
 

 

Vesa-Pekka Järvelä