Stipendin tuella ratsaille

Nakkilan Ratsastajat ry käynnistää ensi vuoden alusta stipendijärjestelmän, jonka tavoitteena on tukea vähävaraisten perheiden lasten ratsastusharrastusta.

Stipendijärjestelmän käynnistämiseen on johtanut se, että lasten- ja nuorten liikuntaharrastusten kustannukset ovat kasvaneet koko 2000-luvun ajan.
– Tutkimusten mukaan perheiden mahdollisuudet rahoittaa lasten harrastuksia ovat kaventuneet ja tästä on muodostunut myös lasten ja nuorten eriarvoisuutta lisäävä tekijä, kertoo Nakkilan Ratsastajat ry:n puheenjohtaja Milja Karjalainen.

Nakkilalaisseurassa on noin 70 aktiivijäsentä. Seura toimintatarkoituksena on muun muassa edistää liikunnallista ja tervettä elämäntapaa.
– Moni mieltää ratsastuksen kalliiksi harrastukseksi. Moneen suosikkilajiin verrattuna näin ei kuitenkaan ole. Kaiken kaikkiaan ratsastus on erinomainen liikuntamuoto ja muutenkin monella tapaa hyvä harrastus, korostaa Karjalainen.

Karjalainen toivoo, että seura saisi tukea myös alueen yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä.
– Stipendillä tuettaisiin erityisesti niitä lapsia, joilla ei muutoin olisi mahdollisuutta harrastaa tätä hyvin suosittua lajia perheen taloustilanteen vuoksi, kertoo Karjalainen.

Hän korostaa, että jokainen voi olla haluamallaan summalla mukana tukemassa seuran työtä alueen lasten ja nuorten hyväksi.
– Olemme jo saaneet aika mukavasti varoja kerätyksi. Tukijoilla on mahdollisuus saada myös logonsa tai nimensä näkyviin esitteisiimme, www-sivuillemme ja muihin seuran materiaaleihin, sanoo Karjalainen.

Stipendi myönnetään alle 18–vuotiaiden ratsastusharrastuksen tukemiseen ja sen saajan tulee asua Nakkilassa tai lähikunnissa.
– Stipendi osoitetaan pääsääntöisesti viikoittaisen perusharrastustoiminnan eli nimenomaan ratsastustuntien tukemiseen, korostaa Karjalainen.

Stipendi myönnetään ensisijaisesti vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevien perheiden lapsille. Joissain tapauksissa myös muiden sosiaalisten syiden perusteella.
– Stipendiä haetaan 30.11. mennessä vapaamuotoisella hakemuksella. Siitä tulee ilmetä hakijan senhetkiset harrastukset ja muut stipendin saamiseen mahdollisesti vaikuttavat seikat sekä perustelut hakemukselle, kertoo Karjalainen.

Hänen mukaansa stipendi voidaan myöntää joko tietylle aikavälille korvaamaan kaikki harrastuksesta aiheutuvat, ennalta sovitut kustannukset tai tietylle aikavälille korvaamaan ennalta sovitun osan harrastuskustannuksista.

Ratsastusta on pidetty ennen muuta tyttöjen harrastuksena.
– Viime aikoina lajin pariin on tullut yhä enemmän myös aikuisia. Poikien osuus on edelleen valitettavan pieni, mutta kokonaisuudessaan ratsastuksella menee tänä päivänä mukavasti, sanoo Karjalainen.

Stipendiä haetaan 30.11. mennessä. Hakemukset osoitetaan Nakkilan ratsastajat ry:n hallitukselle: milja.a.karjalainen@gmail.com tai Milja Karjalainen/Nakkilan ratsastajat Präskintie 30 29250 Nakkila.
– Hallitus käsittelee hakemukset nimettöminä ja ilmoittaa päätöksistään stipendinsaajille välittömästi, tähdentää Milja Karjalainen.

Vesa-Pekka Järvelä