Syyskauden topit ja flopit

Jääkiekon Liiga on tarjonnut syksyn ja alkutalven aikana runsaasti toppeja ja floppeja. Porin Ässien alkukausi on Liigan suurin floppi. Hallitsevan Suomen mestarin otteet kaukalossa ovat olleet kaikkea muuta mitä odotettiin.
Kone lähti käyntiin mukavasti, mutta marraskuussa alkanut alakulo ei juuri näytä hellittävän. Porilainen kiekkoväki alkaa tuskastua, kun oma suuri ja mahtava Ässät konttaa nyt pahasti. Miksi Pata ui syvissä vesissä?
Syitä on taatusti useita. Lähdetään liikkeelle veturista. Valmennusjohto on täysin uusi maalivahtivalmentaja Jaakko Rosendahlia lukuun ottamatta. Pekka Virta on räiskyvä persoona. Se ei välttämättä sovi kaikille ihmistyypeille, joku ottaa nokkiinsa ja joku pitää ammattitaidottomana. Sitä Virta ei ole. Hän osaa valmentaa, mutta todennäköisesti miehen tyyli ei vaan sovellu kaikille pelaajatyypeille.
Apuvalmentajat Sami Karppinen ja Jere Härkälä ovat varmasti tehneet kaiken voitavansa, mutta onko aika liian varhainen valmentaa Liigassa? Nuoret miehet eivät omaa vielä sitä karismaa ja kunnioitusta, jota suomalainen jääkiekkoilija tarvitsee valmentajiltaan. Aikaa heilläkin on vielä menestyä, mutta menestymisen kulttuuri ja glamour pitää ansaita. Se ei tule itsestään.
Syy ei ole valmentajissa, vaan pelaajissa olisi helppo sanoa, mutta kaikki lähteen joukkueen yhteistyöstä. Se  ei ole tämän kauden Ässissä ollut kohdallaan. Kaikki meni hyvin kun Pata alkukaudella voitti kotona, mutta kun tuli vaikeuksia niistä ei ole päästy yli. Se on Ässien kevään suurin pulma, joka pitää ratkaista. Ässät on siis alkukauden suurin floppi.
Toivottavasti  Pata on kevään toppi. Liigan suurimmaksi topiksi nostaisin Kärppien maalivahdin Jussi Rynnäksen. Porilaisen paluu Torontosta kotimaan Liigaan on ollut suorastaan musertava. Porin kujilla manataan, että miksi se siellä pelaa eikä meillä? Ässien urheilujohtaja Mika Toivola halusi kiinnittää Juuso Riksmanin jo tammikuussa Ässiin. Toivola ei halunnut pelata riskipeliä, jossa odoteltaisiin Rynnäksen siirtoja. Tässä pelissä jäi käteen musta Pekka.  Olisiko ollut hullun rohkeata antaa Juha Järvenpäälle mahdollisuus ja odottaa mitä Rynnäs tekee? Jälkiviisaus on tyhmää, mutta helppoa.
 Ässät ei toki ole kontannut maalivahtien ansiosta. Syy anemiaan on maalinteossa. Jääkiekko on maalintekopeli ja piste. Siinä Pata on kontannut marras- ja joulukuun. Kevätaurinko voi nousta korkealle, se Porissa on hyvässä muistissa. Vanhoilla meriiteillä tosin ei saavuta mitään. Pitää hankkia uusia meriittejä, ja ne vaativat työtä ja työtä. Se usko omaan tekemiseen pitää löytää, muuten mistään ei tule mitään.
 Viimeinen peli ennen Joulutaukoa oli kaiken masennuksen kruunu. Kotitappio HPK:lle 0-5 sai ainakin yhden HC Ässät Oy: n hallituksen jäsenen raivon partaalle.
 – Menen tästä Ässien pikkujouluihin ja taidan vetää jotain nenään.
Silläkö tavalla porilainen jääkiekko nostetaan takaisin voittojen tielle? Ei tietenkään, eikä taatusti ketään lyöty, mutta hallituksen jäsenen tunteenpurkaus kertoo kaiken olennaisen. Tuska on kova johtoportaassakin.
 Siitä huolimatta vain saumattomalla yhteistyöllä Ässät palaa menestyksen tielle. Porilainen ihmistyyppi osaa ansiokkaasti syyttää muita, mutta pitäisi osasta olla myös rakentava, eikä rikkoja. Kaikesta huonosta huolimatta Ässät nousee vielä, siihen meidän kaikkien on syytä uskoa!

 

JUSSI AHO
 

Tuntematon