Täältä tullaan, Liiga!

– Hei, ei valmentaja voi ottaa kunniaa kenestäkään pelaajasta, Ässien A-nuorten päävalmentaja Petteri Niittynen tarkentaa heti kättelyssä, kun puhe kääntyy niihin nuoriin, jotka ovat päässeet A-nuorista tälläkin kaudella liigavauhtia ja tapoja kokeilemaan.
Niittynen myös muistuttaa valmentajan roolista.
– Valmentaja avaa ovia ja kannustaa, sitä tämä A-nuorten työ on. On uskottava pelaajaan ja annettava mahdollisuus. Tämä on vähän kuin risteyspaikka, kun nuori siirtyy täysi-ikäisyyteen.
Niittynen jatkaa, että risteyksessä vaan tapahtuu monenmoista. Osan innostus sammuu ja joiltakin pelaajilta puuttuu osaamisen palasia.
– Pelaaja ihmisenä on monimutkainen kokonaisuus. Aika maanläheiseksi tässä oppii ja kulkemaan arkea yhdessä, sanoo erityisopettajan koulutuksen hankkinut valmentaja.

Pieni osa nuorista saa kokeilla liigaa, mutta jääkiekkoilun muuttuminen ammatiksi on luku sinänsä. Liigakokeiluissa Niittysen mukaan nuorelle pelaajalle annetaan mahdollisuus nähdä, mitä se ammatin arki voi tarjota tai olla.
– Liigaryhmässä käynnin täytyisi olla valtava energian lähde. Joillekin pelaajille ensimmäinen peli on selviytymistaistelua, on uusia pelikavereita ja muuta. Ensimmäinen peli voi olla hyvin jännittävä.
– On myös mahdollisuus ottaa tilanne hallintaan ja näyttää omat vahvuudet.
Niittynen korostaa pelaajan omaa roolia ja valmentajan tukevaa roolia.

A:sta tällä kaudella liigaa ovat kokeilleet muun muassa Juuso Walli, Mikael Saha, Arttu Ruotsalainen, Elmeri Ylitalo, Anton Fonsen, Kasperi Nuto, Arttu Kulmala ja viimeksi Matias Varttinen. Monet seilaavat A-nuorten ja liigaryhmän väliä.
Vaikka lista on pitkä ja A-Ässät porskuttaa nuorten liigan kärkipäässä, Niittynen ei näytä tuntevan harmia, että paremminkin voisi mennä, jos hän saisi kaikki potentiaaliset A-ikäiset riviin.
Hän huomauttaa, että esimerkiksi Walli on lunastanut paikkansa liigaryhmässä, mistä Niittynen iloitsee. Ei kuulemma tule edes mieleen vaatia hyvän roolin saanutta Wallia vahvistukseksi junioreille.
Keitä ensi keväänä pääsee nuorista liigarinkiin harjoittelemaan, on pitkälti tiedossa, mutta Niittynen ei tätä avaa tarkemmin.
– Niitäkin varmaan kuuluu joukkoon, jotka eivät ole vielä päässeet liigan mukaan.
Ässät pelaa vielä kahdeksan A-nuorten runkosarjan ottelua – ja pudotuspelit sen lisänä.

--------------------------------------------

Uutta Ässä-verta maailmalla

Vuonna 1997 syntyneet Jouka Juhola, Erik Embrich ja Arttu Ruotsalainen Ässien A-nuorista pelasivat viime viikolla jääkiekkoilun viiden maan turnausta Saksassa alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa.
Kutsu 20-vuotiaiden rinkiin oli Juholalle ja Embrichille molemmille ensimmäinen. He ovat tuttuja toisilleen jo nuorisomaajoukkueista, vaikka 18-vuotiaiden pelit jäivätkin väliin.
Kumpikaan ei ota paineita liigajoukkueen mukana pelaamisesta.
– Se tulee jos on tullakseen, Juhola korostaa.
Panostus silti kiekkoiluun vaikuttaa kovalta, sillä Juhola lopetti jopa kaupalliset opinnot, koska A-junnujen pelit ja opiskelut eivät hänen mukaansa onnistuneet samaan aikaan.
Embrich muutti elokuussa Helsingistä Poriin pelkästään jääkiekkoilun vuoksi. Elämä pyörii nyt jääkiekkoilun ympärillä.
– Katsoin, että täällä on Helsinkiä paremmat mahdollisuudet kehittyä kiekkoilijana.
Pelaajat eivät ole valmiita. Kun kysyn, mitä pitäisi kehittää, Juhola nostaa pelien välisen tasaisuuden saavuttamisen ja hyökkäyspelissä maalinteon kohennettavien joukkoon.
Embrich sanoo, että hän odottaa isoa kehitystä vähän jokaisella osa-alueella.
Valmentaja Petteri Niittynen kuvaa Juholaa fyysisesti voimakkaaksi ja aggressiiviseksi luistelijaksi.
– Kokonaispelaaminen tällä kaudella on parantanut paljon. Hänen kohdallaan viimeistä korttia ei ole vielä käännetty.
HIFK:n kasvatti Embrich hänen mukaansa on herrasmiesmäinen sentteri varustettuna hyvällä pelikäsityksellä.
– Luistelua on parannettava vielä selvästi.
Maajoukkuevalinnat Niittymäen mukaan eivät ole niitä asioita, joita kysytään seuralta. Tarkkailijat ja maajoukkuevalmentajat tekevät omat johtopäätöksensä sarjan aikana.
– Kutsu ei tule sattumanvaraisesti.

Jukka Silvast