Tankotanssi tyrkyllä olympialajiksi

Television kaukosäädin oli Henriikka Roolla vilkkaassa käytössä näin olympialaisten aikaan. Istumaan tankotanssin valtaapitävä Suomen ja Pohjois-Euroopan mestari ei nojatuoliin kellahda, mutta puuhatessa on kiva kuunnella kisojen selostuksia. Voimisteluja hän toki keskittyi katsomaan oikeinkin tarkkaan.

Pole fitness ja pole art ovat tankotanssin tyylisuunnat. Ensin mainittu keskittyy voimaa ja kestävyyttä vaativiin temppuihin. Se muistuttaa tyyliltään kilpa-aerobicia. Pole art on nimensä mukaisesti taiteellista ja luovaa tanssillista akrobatiaa. Henriikka Roo tietää, että tankotanssia yritetään maailmalla olympialajiksi. Lajina se onkin monipuolisuudessaan vaativa.
– Jos se kelpuutetaan olympialaisiin voimistelujen joukkoon, silloin tyylinä tulisi olemaan helpommin arvosteltava pole fitness. Mielestäni se tyyli on kuitenkin liian jumppamainen ja hieman tylsä, luovuuteen ja taiteellisuuteen tankotanssissa keskittyvä Henriikka pohdiskelee.

Porilaislähtöinen tankotanssitaiteilija ja tankotanssin ohjaaja on tuttu TalentSuomi-finaalista. Metallitangolla vaatetuksen on oltava niukka, sillä paljas iho on kontaktina paras ja pitävin. Ilman paljaan ihon kitkaa tanssija tippuisi tangolta.
Henriikka Roolla on balettitanssijan tausta. Hän ehti harrastaa toistakymmentä vuotta Liisa Nojosen tanssikoulussa, kunnes opiskelu vei ylioppilaan Tampereelle. Klassisen baletin opit ilmenevät hänen liikkeissään.
– Julkinen ensiesiintymiseni oli vuonna 2010. Se oli läpimurto balettityylini vuoksi, suomenmestaruushopean samana vuonna napannut Henriikka kertoo.

Töitä tarjoutui saman tien tamperelaisesta Studio Moven tanssikoulusta. Nykyisin tankotanssitaiteilijan allakka suorastaan pursuaa. On esityksiä ja ohjauksia. Televisiossa hänet tullaan ensi vuonna näkemään, mutta kuvaukset eivät ole vielä alkaneet.
Pikkujoulusesonkina hän on mukana Linnanmäen Peacockissa Talent-tuomari Sami Saikkosen ohjaamassa kabareessa.
Porissa on ollut tankotanssin ympärillä jonkin aikaa hiljaista. Studio Move laajentaa toimintaansa syyskuussa karhukaupunkiin, ja Henriikka Roo on lupautunut viikonloppuisin ohjaajaksi. Harjoitusta ja ohjausta on luvassa aloittelijoista vaativaan tasoon.

Jokainen halukas voi ryhtyä harjoittelemaan tankotanssia, joskin sohvaperunalle alku saattaa olla kankea. Henriikka Roo aloitti kotitreenin tanssimalla tanko tukenaan ja vasta ajan myötä kiipesi tangon varaan .
– Kiinnostus lajia kohtaan on tärkein elementti. Monelle on harrastuksen myötä pamahtanut elämänmuutos. Liikunnasta ja terveellisyydestä on tullut osa arkea. Tankotanssissa pienuus ja pyöreys ovat ihan hyväksi. Kovin pitkän ja hoikan saattaa olla aluksi vaikea hahmottaa ja hallita vartaloaan, Henriikka Roo kuvailee.

Tankotanssin harrastaja on löytänyt lajin sielun, kun hän hyväksyy kehonsa sellaisena kuin se on ja iloitsee siitä, mitä kaikkea sillä pystyy tekemään. Yleensähän mietimme liikaa, miltä näytämme.

Tuntematon