Teksasin porilaistähti

Meksikonlahdelta pohjoiseen levittäytyvän Teksasin pääkaupunkina toimii Colorado-joen varrella sijaitseva Austin. Travisin piirikunnassa sijaitseva Austin ei ole Amerikan kuuluisimpia kiekkokaupunkeja, mutta paikallisille lätkäfaneille Texas Stars on ykkönen. Katsojia vuonna 2009 perustettu Stars kerää kotipeleihinsä keskimäärin 4 500–6 000.
– Cedar Parkissa on hyvä tunnelma, väkeäkin vähän Isomäen tapaan, kertoo entinen Ässä-molari Jussi Rynnäs.

Dallas Starsin farmijoukkue juhli Willie Desjardinsin johdolla AHL:n mestaruutta keväällä 2014. Desjardinsin siirryttyä Vancouver Cancucksin peräsimeen Austinin ylpeys pestasi päävalmentajakseen Derek Laxdalin. Myös pelaajistoon tuli muutoksia.

Päättyneellä kaudella Starsin vihreään peliasuun pukeutui toista kertaa urallaan rapakon takana torjuva Rynnäs. Hänen aisaparinaan oli Jack Campbell. Kaikkiaan Rynnäkselle kertyi Teksasin maalilla 41 ottelua. Torjuntaprosentti oli mukavasti 92:n tuntumassa.
– Starsin edelliskausi oli täysosuma. AHL:n voiton jälkeen joukkue on kärsinyt jonkinlaista mestaruuskrapulaa. Sijoituimme runkosarjassa viidenneksi, mutta kesälomille lähtö tuli aivan liian aikaisin. Rockford oli nyt liian kova pala, sanoo Rynnäs.

Ulkomaalaisvahvistuksista Texas Starsin ryhmään kuuluivat Patrik Nemethin lisäksi kolme muuta ruotsalaispelaajaa sekä tshekit Matej Stransky ja Radek Faksa. Suomalaisista 27-vuotiaan porilaisveskarin lisäksi ringissä olivat jyväskyläläislähtöinen Julius Honka, vain hetken ringissä ollut Henri Kiviaho ja Ostravan MM-kisoissa Leijonien pakistoon kuulunut Jyrki Jokipakka.
– Suomalaisilla oli ruotsalaisten lisäksi vahva edustus seurassa. Meitä kutsuttiin Suomi-mafiaksi, paljastaa Rynnäs.

Entinen Ilves-puolustaja löi talven aikana itseään läpi myös Dallasissa. Myös Rynnäs pääsi joulukuun alussa hetkeksi haistelemaan NHL:n ilmapiiriä. Porilainen tuurasi Kari Lehtosta Dallasin tolppien välissä puolessatoista pelissä.
– Hävisimme Detroitille vieraissa 5–2. Vaikka taakse livahti viisi kiekkoa, matsi meni itseltäni kohtalaisen mukavasti. Ylhäällä pitää kuitenkin onnistua illasta toiseen. Esimerkiksi Antti Raanta on torjunut aina tilaisuuden tullen mainiosti Chicagon maalilla, mutta peliaika on silti ollut tiukoilla, huomauttaa Rynnäs.

Keväällä 2010 SM-liigan runkosarjan päätyttyä kuusi NHL-seuraa tekivät Rynnäkselle tarjouksen. Hän valitsi lopulta joukkueekseen Toronto Maple Leafsin. Ensimmäisen sopimuskautensa Rynnäs torjui kokonaan farmijoukkue Toronto Marliesissa.

Torontosta Rynnäs palasi kotimaan kaukaloihin ja juhli viime keväänä Oulun Kärppien kanssa SM-kultaa. Mestaruuden jälkeen Rynnäs palasi rapakon taakse. Syksyllä ex-Ässä matkaa jälleen Teksasiin.
– Vuosi oli jälleen opettavainen. Olen kokenut kehittyneeni. Luotan siihen, että kehitys jatkuu edelleen ja uskon, että parhaat pelivuoteni ovat vielä edessä. Taistelu pelipaikoista on erityisesti NHL:ssä, mutta myös AHL:n puolella äärimmäisen kovaa. Pitää vain uskoa itseensä ja tarttua täysillä niihin tilaisuuksiin, joita eteen tulee.

Rynnäs pistää kaiken peliin, jotta ura lähtisi ison veden takana todelliseen lentoon.
– Fokus on Teksasin suunnalla, mutta haluan vielä joskus kantaa patapaitaa. Ajankohtaa on kuitenkin vielä turha ajatella, tuumailee Rynnäs.
.

Arki sujuu Austinissa
Reilun 26 miljoonan asukkaan Teksas on yksi Yhdysvaltain tarunhohtoisimmista osavaltioista. Väkimäärältään ”Yksinäisen Tähden Osavaltio” on Kalifornian jälkeen USA:n toiseksi suurin. Pinta-alaltaankin Teksas on kakkonen, edellä on vain Alaska.
Muun muassa Pori Jazzissa kesällä 1985 vierailleen kitarasankari Stevie Ray Vaughanin synnyinkaupunkina tunnetuksi tullut Austin on Silicon Hills -nimisen teknologiakeskittymän keskuskaupunki.
Jussi Rynnäkselle, hänen Kaisa-vaimolleen ja Fiona-tyttärelleen Austin on mieluisa asuinympäristö.
– Kaupungissa on rento meininki ja ilmat suosivat. Asumme vajaan vartin päässä hallilta ja perheen arki sujuu kitkattomasti. Hienoa oli silti palata kesäksi Poriin, sanovat Rynnäkset.

 

Vesa-Pekka Järvelä