Timanttinen tahtotila

Kesäkuun lopulla Suomessa poljettiin pyöräilyn Suomen mestaruuksista. Vantaalla kilpailtiin yhteislähtönä käyty maantieajo ja Noormarkussa puolestaan aika-ajo. Kosteissa olosuhteissa ajettujen SM-kisojen ykköseksi kiisi Noormarkun Lotta Lepistö.

Heinäkuun alussa Sveitsin Zugiin palannut Lepistö piipahti kotimaassa kesken kansainvälisen kilpailukauden.
– On aina kunnia-asia pukea maajoukkuepaita ja polkea SM-kisoissa. Nyt sääkin oli minulle se mieluisin: sadetta ja lämpötila lähellä +15:ttä. Ja onhan se mukava lisätä palkintokaappiin pari kultaista mitalia, sanoo Lepistö.

Vastikään 26 vuotta täyttänyt ammattilainen edustaa nykyisin sveitsiläistä Bigla Pro Cyckling Teamia. Kotimaassa aiemmin Porin Tarmoa edustanut Lepistö polkee nykyisin pääkaupunkiseudulla toimivan IK-32:n alaisen Focus Ladiesin riveissä.

Jo alle kaksikymppisenä siipiään kansainvälisissä kisoissa kokeillut Lepistö on sinnikkyydellään noussut seitsemässä vuodessa suomalaisen naispyöräilyn ykkösnimeksi. Varsinkin pari viime vuotta Lepistön ura on ollut kovassa nosteessa. Tällä hetkellä voitontahtoinen kiritykki on maailmanlistalla 37.

Viime vuonna Lepistö ajoi maailmancupin osakilpailussa kolmanneksi Saksan Bochumissa. Kesäkuussa Lepistö oli otsikoissa kuusi päivää kestäneellä Aviva Women’s Tourilla. Hän oli naisten Britannian ympäriajon neljännellä etapilla komeasti kolmas ja sijoittui kokonaistilanteessa 15:nneksi.

Lepistö on Bigla-tallin ehdottomia kärkinimiä.
– Joukkue muuttui viime vuodesta melkoisesti. Meitä on kaikkiaan 14 ajajaa, joista 10 on uusia kasvoja. Kaikki ovat hyviä ja tallissa on nyt erinomainen henki, vakuuttaa Lepistö.

Vielä viime kaudella tallin ykkössprintterinä loistanut amerikkalainen Shelley Olds on yksi tallin jättäneistä.

– Shelley ei ollut enää Biglassa onnellinen, joten hän jatkaa uraansa muualla, kertoo Lepistö.

Bigla-tallin johto on ilmaissut tyytyväisyytensä kirikykynsä todistaneen Lepistön otteisiin.
– Olen jääräpää ja laitan jokaisessa kisassa itseni täysillä likoon. Tallin omistajat ovat kehuneet hyvää työmoraaliani, määrätietoisuuttani ja haluani kehittyä.

Lisää UCI-pisteitä janoava Lepistö jätti väliin niin Bakussa järjestetyt Euroopan kisat kuin maineikkaan Giro d’Italian.

– Jälkikäteen ratkaisut tuntuvat oikeilta. Kelit Bakussa olivat äärimmäisen kovat ja Giro Rosa on puolestaan profiililtaan turhan mäkinen, sanoo Lepistö.

Parhaillaan noormarkkulainen kilpailee Thüringenin etappiajossa. Lepistö on viikon ajan polkenut hienosti kisan kärkijoukossa. Seuraava kilpailu on edessä elokuun alussa, kun Bochumissa poljetaan maailmancupin kisa.

– Viimekesäisestä Bochumin MC-kisasta jäi hyvät muistot, sillä sijoituin silloin kolmanneksi. Nyt tarkoituksena on pistää vielä pari pykälää paremmaksi.

Ensi kaudellakin sveitsiläistallin väreissä jatkava Lepistö pohtii vielä osallistumistaan syksyllä käytäviin Richmondin MM-kisoihin.
– Loppukesän kunto ratkaisee, sanoo Lepistö.

Lepistön ensi vuosi on taas mielenkiintoinen. Kilpailukalenteriin mahtuu monta kovaa kisaa. Kruununa ovat Rion olympialaiset.
– Yksi suurista unelmista on päästä ajamaan olympiakisoissa. Pitkän aikavälin tavoitteena on kehittyä kaikilta ominaisuuksiltani entistä paremmaksi, painottaa porilaistähti.
 

Kovalla kiritykillä eväät ykköseksi
Kovatasoisen Bigla-tallin omistajalla Thomas Campanalla on vahva luotto Lotta Lepistöön. Campanan mukaan noormarkkulaispyöräilijällä on rahkeita tiimin ykkössprintteriksi.
Yleisradiolle antamassaan haastattelussa Campana kehaisee Lepistön fyysisten ominaisuuksien ohella myös henkisen puolen vahvuutta. 
Bigla-tallin pomo povaakin Lepistölle entistä parempaa menestystä tulevina vuosina. Mikäli vahvana kiritykkinä tunnettu porilainen pystyy vielä kehittämään kiriään ja saamaan lisää voimaa rankkoihin nousuihin, lahjakkaalla ja sisukkaalla Lepistöllä on mahdollisuudet nousta voittajien joukkoon.
Tallin johto luottaa Lotta Lepistöön.
 

Vesa-Pekka Järvelä