Tulta ja Tapparaa

Kotimainen kiekkoliiga pyörii parhaillaan kiivaimmillaan. Tammikuun tiukassa ottelurumbassa oleva Tampereen Tappara matkaa 16. tammikuuta JYPin vieraaksi. Jyväskylän hallissa rytisevät todennäköisesti laidat, kun Hippoksella viilettää myös Tapparan numero 15.

Kirvesrintojen voimahyökkääjä Masi Marjamäelle perjantai-illan peli on merkkipaalu. Ässien kasvatille tulee mittariin 30 vuotta.
– Pari maalia ja jokunen syöttöpinna tietysti kruunaisivat syntymäpäivän. Paras palkinto on kuitenkin se, että pääsen laatikkoon terveenä. Tarkemmin en ole vielä synttäreitä miettinyt, mutta viimeistään perjantaina voi sanoa, etten ole enää nuori ja lupaava – vaan ainoastaan lupaava. Totuus kuitenkin on, että sitä alkaa vähitellen tajuta, että peliuralla on kääntymässä viimeinen vuosikymmen, pohtii Marjamäki.

Vasemmalla ampuvan Marjamäen kiekkoura oli jo lähellä loppumista vakavan loukkaantumisen vuoksi. Kookas laituri oli sivussa tositoimista kaksi vuotta, mutta hän palasi alkusyksystä Hakametsän halliin.
– Kaukana ei tosiaankaan ollut se, etten enää olisi päässyt takaisin kaukaloon. Onneksi ratkaisu löytyi leikkauksesta, joka antoi mahdollisuuden palata tositoimiin, myhäilee Marjamäki.

Syksyn aikana Marjamäki haki pelituntumaa Mestis-seura Lempäälän Kisan riveissä.
– Olin pitkä tauon jälkeen puolikuntoinen. Komennus LeKiin oli ymmärrettävä. Kokemus oli positiivinen. Sain pelata isoja minuutteja ja minulle tarjoutui tilaisuus laittaa kroppaani kuntoon. Voi olla, että Mestis-keikkoja tulee vielä lisää. Eikä siinä mitään, nekin kehittävät, sanoo Marjamäki.

LeKi-pestin jälkeen Marjamäki nousi Tapparan hyökkäykseen. Pukukoppi oli kuitenkin vaihtunut aiemman seuran Ilveksen puolelta Tapparan päätyyn.
– Pientä kuittailua siirto luonnollisesti aiheutti, mutta se kuuluu kuvioihin. Olen nyt Tapparan mies ja pulinat pois, sanoo Marjamäki.

Tapparassa on tilausta Marjamäen suoraviivaisuudelle ja fyysiselle pelille.
– Pyrkimyksenä on palata vähintäänkin sille tasolle, jossa olin ennen loukkaantumista. Uskon, että kolmekymppisenäkin voi vielä kehittyä. Tavoitteena on parantaa ennen kaikkea kokonaisvaltaista pelaamista, korostaa Marjamäki.

Voimahyökkääjä oli otsikoissa kolmisen vuotta sitten pelatessaan vielä Ilves-paidassa.  Marjamäki taklasi tuolloin Kärppä-pelissä rajusti tähtihyökkääjä Kamil Krepsiä, joka loukkaantui. Marjamäki ajettiin tuolloin ulos. Suihkukomennuksen romuluinen laituri koki myös kuukausi sitten. Marjamäen jyrän alle jäi HIFK-kippari Toni Söderholm.
– Söderholmin kanssa asia puitiin heti pelin jälkeen eikä siitä jäänyt käsittääkseni Söden puoleltakaan mitään hampaankoloon. Rapatessa joskus roiskuu, mutta loukkaantumiset ovat silti aina valitettavia, painottaa Marjamäki.
Rangaistusten sijaan Josh Greenin ja Elmeri Kaksosen kanssa viime aikoina hyökännyt Marjamäki haluaisi olla esillä hyvien pelisuoritusten vuoksi.
– Peliminuutit jäivät Tapparassa alkukaudesta vajaaseen kymmeneen minuuttiin. Se ei tyydytä. Sillä peliajalla on vaikea saada tehomerkintöjäkään. Luotan kuitenkin, että pisteitä syntyy, kun olen täydessä tikissä. Pitää vain olla kärsivällinen, korostaa Marjamäki.

Masi Marjamäen aiemmat seurat:
Ilves (SM-liiga)
New York Islanders (NHL)
Bridgeport Sound Tigers (AHL)
Ässät (SM-liiga)
NHL-varaus 144. varaus, 2005
New York Islanders

Tapparan mies – toistaiseksi
Tappara on ollut kuluvan kauden melkoisella vuoristoradalla. Hyvää alkua seurasi pitkä musta jakso. Tappioputken ansiosta päävalmentaja Jussi Tapolan asema kävi tukalaksi. Seurajohdon luotto Tapolaan kuitenkin riitti läpi pahimpien karikoiden.
– Vähitellen löysimme jälleen peliimme niitä elementtejä, jotka syksyn synkkyydessä kadotimme. On selvää, että valmentajien asemasta julkisuudessa käytävä keskustelu heijastuu myös pelaajiin. Nyt tilanne on kuitenkin tasaantunut. Olemme Tapolan johdolla palaamassa omalle tasollemme. Tähtäimessä on ilman muuta paikka kuuden joukkoon ja sen kautta keväällä mitalipeleihin. Viime vuosien menestyksen myötä muuta ei oikein voi edes ajatella, sanoo Marjamäki.
Marjamäellä on optio Tapparan kanssa myös ensi kaudesta.
– Tulevia pelivuosia on turha vielä pohtia. Rinnassa on nyt Tapparan logo ja sen puolesta pistetään kaikki likoon. Ilman lisävammoja ura voi jatkua vielä muutaman vuoden. Padalla on aina paikka sydämessä, joten Porissa pelaamistakaan ei voi sulkea pois. Samanlaista tunnelmaa, joka on Isomäessä Lukko-kamppailuissa, ei tavoiteta edes Tappara–Ilves-matseissa. Vaikka en niitä kahta enempää ole toistaiseksi päässyt pelaamaankaan, sanoo Marjamäki.

 

Vesa-Pekka Järvelä