Välimäellä vielä virtaa

Noormarkun Nopsan varttimaileri Matti Välimäki tekee varovaista paluuta kilparadalle. 400 metrin juoksun nelinkertainen Suomen mestari on viime vuodet kärsinyt sitkeästä jalkavammasta.

Toukokuun viimeisenä Helsingissä Eläintarhan kentällä juostiin 300 metriä ja 400 metriä tunnin palautuksella. Välimäki sijoittui 300 metrillä toiseksi Eric Backin jälkeen ajalla 35,18. Nelosella Välimäki kellotti voittoajaksi 48,92.

Reilu viikko sitten Välimäki testasi alkukesän kuntoaan Karjaalla Raaseporin kisoissa. Kokeilua haittasi kovaksi äitynyt tuuli. Se siivitti Ari Mannion uuteen komeaan keihäsennätykseen, mutta varsinkin 400 metrin kisassa juoksijat joutuivat pahasti myräkän armoille.
– Olosuhteet estivät hyvän tuloksen tekemisen. Tuuli vaihteli ratakierroksen aikana kovasta vastaisesta myötäiseen. Taktiikkana oli aloittaa kovaa, mutta takasuoran voimakas vastainen tukahdutti edellytykset hyvään loppuvetoon ja loppuaika jäi kaikilla odotettua vaisummaksi, sanoo Välimäki.

28-vuotias Välimäki muistetaan SM-kultiensa lisäksi varsinkin vuoden 2008 Suomi–Ruotsi -maaottelun 400 metrin voittajana. Välimäen voitto ratakierroksella oli harvinaista herkkua.  Hän oli 20 vuoteen ensimmäinen Ruotsi-maaottelussa matkan voittanut suomalaismies.
– Pidän seitsemän vuoden takaista maaotteluvoittoa urani kovimpana ja mieleenpainuvimpana suorituksena, sanoo Välimäki.

Kesällä 2009 Välimäki runttasi Göteborgissa ratakierroksen ennätyksekseen 46,69. Suomen mestaruudet irtosivat vielä 2010 ja 2011. Vaikeudet alkoivat kuitenkin jo keväällä neljä vuotta sitten.

Pitkään jatkunut vammakierre on vienyt Välimäeltä monta kisavuotta, mutta nyt kovia kokeneen, mutta sinnikkään nopsalaisen tulevaisuudessa näkyy valoa.
– Tie on kieltämättä ollut turhankin kivinen, mutta tahto menestyä ei ole kadonnut mihinkään. Olen edelleen hyvin motivoitunut ja haluan näyttää, että minulla on vielä paukkuja parempaan, vakuuttaa Välimäki.

Viikonloppuna Välimäki vetäisi ratakierroksen Jyväskylässä. Tiistaina vuorossa olivat alueviestit. Tulevan viikon torstaina nelikertainen Suomenmestari starttaa todennäköisesti Paavo Nurmi Games -tapahtumassa.
– Kunto on nousussa eikä nilkkakaan suuremmin oireile. Tarvitsen nyt vain lisää kilpailuja. Olen tyytyväinen, jos ajat painuvat kesän mittaan alle 47,5:n. Siitä on hyvä parantaa tuleville kausille, pohtii Välimäki.

Jenni Jokisella mielenkiintoista treeniseuraa

Nakkilan Viren sprintteri Jenni Jokinen on yksi satakuntalaisvalteista kesän Kalevan Kisoissa. Viime kesänä ensimmäistä kertaa aikuisten SM-kisojen 200 metrillä finaaliin kiihdyttäneen Jokisen talven hallikausi oli pettymys.
Kevään harjoittelujakso Espanjan Aurinkorannikolla on kuitenkin antanut taas uutta uskoa Harri Aallon valmentamalle pikamenijälle.
– Harjoittelussa on tarkennettu monia asioita. Treenikausi on sujunut ongelmitta, mutta vasta kesän kilpailut antavat lopullisen selvyyden kunnosta, sanoo Jokinen.
100 metriä parhaimmillaan 11,85 kiitäneelle ja kakkosella 24,28 ennätyksekseen viilettäneelle Jokiselle Porin Kalevan Kisat ovat tulevan kesän ehdottomia huippuhetkiä.
– Uran aikana ei useinkaan pääse ainakaan yhtä kertaa enempää kilpailemaan oman seuran järjestämissä Kalevan Kisoissa. Urheilijalle tämä on ainutkertainen kokemus, joka antaa pitkäksi aikaa lisävoimaa, tunnustaa Jokinen. 
Kesällä Jokinen harjoittelee pääsääntöisesti Porin seudulla.
– Treeniseurana ovat toisinaan seurakaveri Kristian Salo sekä Ässistä Lukkoon siirtynyt Sami Lähteenmäki, kertoo Tampereen yliopiston Porin yksikössä opiskeleva Jokinen.
 

Porin Kalevan Kisat 30.7–2.8. 2015.  Matti Välimäen paraatimatkalle 400 metrille tavoitellaan 24 kilpailijaa. Tulosraja miesten ratakierrokselle on 49,00.

 

Vesa-Pekka Järvelä