Valmiina kipuun

Grappling Team Porin 28-vuotiaan Samuel Nordlundin piti tehdä paluu tositoimiin Turussa 9. marraskuuta käytävässä tasokkaassa Cage 24-vapaaottelutapahtumassa. Pahan polvivamman vuoksi pitkällä ottelutauolla olleen porilaisen häkkiin astumisen estää kuitenkin nivusvamma.
– Harmittavaa vietävästi. Olin hionut itseni huippuiskuun ja pieni huolimattomuus kostautui. En lämmitellyt ennen treenejä riittävästi ja nyt erinomainen tilaisuus valui hiekkaan. Odotin, että olisin päässyt haastamaan vajaan vuoden kestäneen ammattilaisuransa aikana kaikki kolme matsiaan voittaneen Tampereen MMA Team 300:n Mikael Nyyssösen, harmittelee Nordlund.

Jaakko Räisäsen ja Roope Lindemanin valmentaman Nordlundin ainoa ammattilaisottelu on parin vuoden takaa Cagen Challenger-illasta. Sähäkkä ja kovaa lyövä porilainen uskoo, että hän kuntoutuu seuraavaan Cage-tapahtumaan mennessä.
– Paikat pitää saada kuntoon. Nyt tarvitaan lepoa ja myöhemmin kovaa treeniä, todennäköisesti pääsen ottelukuntoon ensi vuoden alkupuolella. Tähtäin onkin nyt helmikuussa käytävässä seuraavassa Cage-illassa, lupaa Nordlund.

Jalkapalloa nuorempana harrastaneen Nordlundin sarja on B70,3 – eli 155 paunaa. Siinä otteluaika on 2x5 minuuttia.
– A-luokan matseissa mukaan tulee kolmas viiden minuutin mittainen erä. Matkaa ottelupainoon olisi ollut kahdeksan kiloa. Sen puolesta ei olisi ollut ongelmia. Olen tottunut vetämään vastaavan määrän kiloja alas aiemminkin, vakuuttaa Nordlund. 

Eri kamppailulajien tekniikoita, kuten nyrkkeilyä, painia, ju-jutsua ja thai-nyrkkeilyä toimivaksi kokonaisuudeksi yhdisteleviä vapaaotteluja on järjestetty Suomessa vuodesta 1997 alkaen. Lajin kotimaiset ammattilaiset, kuten Anton Kuivanen, Marcus Vänttinen ja Tom Niinimäki ovat huippu-urheilijoita, joiden taitotaso on usean vuoden raskaan harjoittelun tulosta. Kansainvälisen lajikehityksen myötä vapaaottelu on kehittynyt urheilulajina merkittävästi.
– Suomessa laji on ollut kovassa nosteessa. Olemme vähitellen kuromassa kiinni eurooppalaista tasoa, tällä hetkellä siellä jylläävät ennen kaikkea britit ja ruotsalaiset. Länsinaapurin ottelijoista arvostettu UFC-sopimus on taskussa jo 15 kaverilla, kertoo Nordlund.

Pääosa huippuammattilaisista on Nordlundin mukaan 20–30-vuotiaita.
– Raskaammassa painoluokassa mukana on jopa 40-vuotiaita. Itse olen ajatellut, että edessä voisi olla vielä viitisen vuotta kilpauraa – sillä edellytyksellä, ettei vakavia vammoja enää tule. Pitkät breikit tietysti masentavat ja heikentävät motivaatiota. Mutta kyllä tästä vielä noustaan, vannoo Nordlund.

Cage 24-vapaaottelutapahtuma Turun Logomossa 9.11.

Sääntöjä kunnioitetaan
Katsojasta hurjalta vaikuttavat vapaaottelut käydään pystyssä, matossa ja kaikkialla siinä välissä. Tavoitteena on voittaa ottelu käyttämällä sallittuja iskuja sekä lukkoja.
– Mikäli ottelu kestää täyden ajan, julistavat arvostelutuomarit voittajan perustuen ottelijoiden tekniseen osaamiseen sekä aktiivisuuteen, kertoo Samuel Nordlund.
Ottelut käydään kehässä tai vaihtoehtoisesti häkissä.
– Laji kehittyy jatkuvasti ja uusia, entistä tehokkaampia tekniikoita kehitetään koko ajan. Hyvässä vapaaottelijassa yhdistyykin hyvä fyysinen kunto, hyvät pysty- ja matto-ottelutaidot, sekä kyky lukea vastustajan heikkoudet ja iskeä niihin, tiivistää Nordlund.
Omiksi vahvuuksikseen parissa ottelussa vastustajansa tyrmännyt Nordlund nostaa erityisesti sähäkkyyden ja fyysisen voiman. Kehitettävää löytyy ennen muuta matossa.
– Laji on kieltämättä kova ja kovaotteinen. Siinä on kuitenkin selvät säännöt. Muun muassa pureminen, raapiminen, pääpuskut ja vesirajan alle iskeminen tai potkiminen ovat kiellettyjä. Kilpailijat myös kunnioittavat sääntöjä eivätkä yleensä sorru törkeyksiin, korostaa Nordlund.
Samuel Nordlundin Cage 24- tapahtumaan
suunniteltu ottelu olisi saanut myös tv-näkyvyyttä.
 

Vesa-Pekka Järvelä