Valtava halu valmentaa

Jos asiat olisivat menneet toisin, Pekka Rautakallio olisi pysynyt Ässien päävalmentajakauden jälkeen tiukasti Porissa. Pohjamudissa ruostuneen Padan uuteen liekkiin puhaltaneen Rockyn tie vei kuitenkin karhukaupungista kovatasoiseen KHL-liigaan. Pesti Riian Dinamon peräsimessä päättyi vuosi sitten.

Kaikesta kuitenkin Rautakallion mukaan oppii. Polte valmentamiseen on yhä kova. Miltä Rockylle maistui vaikkapa turbulenssia oleva HPK?
– Mikäli tarjolle tulee kiinnostava pesti, haluaisin sen olevan pidempiaikainen. Ilmansuunnillakin on jo oma merkityksensä –  näillä vuosilla Suomi on ykkösvaihto, vakuuttaa 60 vuotta kesällä täyttänyt Rautakallio.

Viime torstaina Rocky juhli muiden HIFK -pelaajien kanssa Stadin kingien vuoden 1983 SM-kultaa.
– Upea hetki vaikka aivan kaikki eivät paikalle päässeetkään. HIFK:lla on Ässien ohella erityinen paikka sydämessäni. Illan peli jätti kuitenkin vähän valjun maun. Tunnetta ja rohkeutta puuttui. Sama koskee liigaa kokonaisuudessaan. Turhan paljon turvaudutaan rintamahyökkäyksiin, pelataan riskittömästi eikä hyödynnetä keskialueen mahdollisuuksia. Joukkueet pelkäävät häviämistä, kun pitäisi panostaa voittamiseen, täräyttää Rocky.

Pelaajien virta ulkomaan kaukaloihin on viime vuosina kiihtynyt. Halua ja kysyntää on ollut sekä itään että länteen. Ässä -pakasta paikkaa NHL:n parrasvaloista etsivät Jesse Joensuu, Antti Raanta ja Joel Armia.
 – Uskon, että Joensuu istuu voimahyökkääjänä hyvin Edmontonin nuoreen Oilers -ryhmään. Kylmä fakta on, että rapakon takana on nippu loistavia maalivahteja. Antin kohdalla ratkaisee varmasti paljolti ajoitus. Armian loukkaantuminen tuli huonoon saumaan, mutta Jopella on potentiaalia nousta isoon rooliin. Luistelu on selvästi parantunut ja pienessä kaukalossa hänen poikkeuksellisen pehmeillä käsillään mennään pitkälle, uskoo Rocky.

Kokenut koutsikin on ihastellut 18-vuotiaan Alexander Barkovin läpimurtoa Florida Pantersin miehistöön.
– Hyväkätinen Barkov liikkuu yllättävän liukkaasti ja pelikäsitys on erinomainen. Vielä pieni ripaus aggressiivisuutta, niin nuorukaisesta tulee seuraava suomalainen supertähti, kertoo Rocky.

NHL-pelaajat muodostavat myös Erkka Westerlundin arvokisaryhmän.
– Kokemus korostuu Sotshin olympiajäillä. Turnaus on jälleen timantinkova. Marginaalit ovat minimaaliset ja Suomellakin on mahdollisuuksia. Eniten voitettavaa on luonnollisesti Venäjällä. Mikäli kovin satsauksin kisoihin valmistautuvat isännät voittaisivat, se kohottaisi merkittävästi KHL-liigan arvostusta myös Pohjois-Amerikassa. Toki kunnioitus itäkiekkoa kohtaan on noussut jo nyt selvästi ison veden takana, korostaa Rautakallio.
 

Tuulisella paikalla
Valmentajien potkut ovat Itä-Euroopan kiekkoliigassa arkipäivää. Alkusyksyn aikana ovea on näytetty muun muassa Omskin Petri Matikaiselle, Lev Prahan Vaclav Sykoralle, Lokomotivin Tom Rowelle ja Novokuznetskin Aleksandr Kitoville.

Pekka Rautakallio koki saman kohtalon viime lokakuussa. Nyt Rockyn entisten apuvalmentajien luotsaaman Riian Dinamon kausi on käynnistynyt yllättävän liukkaasti.
– Joukkue tarvitsee muutaman terävän tehomiehen. Toivoin Paul Szczechuran rinnalle omaan ryhmääni lisää vahvistuksia ja nyt Dinamolla on Kyle Wilson, Mat Robinson ja Marcel Hossa. Kun ryhmän liideriksi palasi vielä latvialaiskiekon ikoni Sandis Ozolinš, en ole yllättynyt, että joukkue on terästäytynyt, sanoo Rautakallio.

Latvian maajoukkueen managerina välillä häärinyt Ozolinš halusi Rautakallion mukaan kolme latvialaispelaajaa ulos Dinamon ringistä.
– Nyt kolmikko on ulkona ja Ozo mukana. Hänenlaistaan auktoriteettia joukkue olisi kaivannut jäälle ja koppiin jo viime syksynä.
 

Vesa-Pekka Järvelä