Valtikka meni vaihtoon

Kotimainen futiskausi on pian paketissa. Ykkösestä pääsarjaan nousee varmuudella FC Jazz-voitolla liigapaikkansa sinetöinyt PS Kemi. Paikasta pääsarjassa taistelevat vielä KTP ja PK-35.
Suomen mestaruudesta käytiin vielä Ykköstäkin kovempi kamppailu. Veikkausliigan kultaisia mitaleita juhlii lopulta Seinäjoen Jalkapallokerho.

Simo Valakarin suojatit vierailivat keväällä Porissa. SJK ja FC Jazz kohtasivat huhtikuussa tekonurmella. Viimeisessä harjoitusottelussaan ennen Veikkausliigan alkua tulevat Suomen mestarit olivat parempia luvuin 2-0.

FC Jazzin kapteeni Ilkka Santahuhta ei ennen kauden alkua pitänyt SJK:ta liigan ykkössuosikkina.
– En uskonut seinäjokisten kykenevän aivan mestaruuteen asti. Veikkasin HJK:n olevan yhä ykkönen. Tiesin kuitenkin, että kovan ryhmän Valakari oli saanut komentoonsa. Kun joukkue vielä kauden aikana vahvistui muun muassa Roope Riskillä, mestaruutta ei voi lopulta pitää suurena yllätyksenä, sanoo Santahuhta.

Seinäjokiset saivat kevään harjoitusotteluun salama-alun Mehmet Hetemajin viimeistellessä avausmaalin jo kolmannella peliminuutilla. 35. minuutilla vierasjoukkue iski toisen maalin aavistuksen varkain. Bahrudin Atajic tykitti pallon takanurkkaan.
– SJK piti palloa. Pallonriiston jälkeen joukkue iski nopeasti vastahyökkäyksillä. Avausjakso oli vauhdikas ja pysyimme hyvin SJK:n kyydissä, vaikka kivikova vierailija peliä toki hallitsikin äärimmäisen kovan keskikenttänsä johdolla, sanoo Santahuhta.

FC Jazzin päävalmentaja John Allen näki kevään kamppailussa hyvää ja parannettavaa. Myös Santahuhta piti joukkueensa esitystä kelvollisena.
– Muistan, että puolustimme joukkueena hyvin. Vaikka vastassa oli yksi liigakauden ennakkosuosikeista, saimme luotua myös mukavia hyökkäyksiä ja olimme kohtalaisen hyvin mukana pelissä, muistelee Santahuhta.
Myös SJK-luotsi Valakari antoi huhtikuussa kehuja lopulta seitsemänneksi Ykkösessä sijoittuneelle porilaisjoukkueelle. Hänen mukaansa paprikapaidat puolustivat tiiviisti ja iskivät terävästi vastaan.

Santahuhdan mielestä SJK:n mestaruus on suomalaiselle jalkapallolle oiva piristysruiske.
– Se pitää HJK:nkin varpaillaan, kun liigasta löytyy SJK:n ja RoPSin tasoisia haastajia. Myös meitä liigajoukkueen kohtaaminen kehittää. Saimme SJK-pelistäkin hyviä rakennusaineita kauteen, vahvistaa Jazz-kapteeni.
Jussi Välilä taisteli ilmatilasta Jussi Vasaran ja Mehmet Hetemajin kanssa.
.
FC Jazzin edustusjoukkue niputti kautensa pidennetyn viikonlopun mittaisella matkalla Tshekin pääkaupungissa Prahassa.

Vesa-Pekka Järvelä