Varjosta valokeilaan

KHL-liigan vahvimpiin seuroihin viime vuodet kuuluneen Ak Bars Kazanin alkukausi oli tavanomaista takkuisempi. Viime kierroksilla tatarstanilaisseuran tahti on parantunut. Lokakuun lopun ja marraskuun alkupuolen parantuneen pelivireen ansiosta Zinatula Biljaletdinovin valmentama Kazan on noussut kohti itäisen lohkon kärkisijoja.

Myös Kazanin ryhmään rapakon takaa täksi kaudeksi siirtynyt ex-Ässä Jussi Rynnäksen alku itäliigassa oli vaikea. Päävastuun maalilla sai kantaakseen Emil Garipov. Rynnäksen potkuista huhuiltiinkin lokakuussa, mutta porilaisvahti löysi pitävän torjuntavireen ennen liigataukoa. Rynnäs oli Kazanin maalilla, kun joukkue otti kolme perättäistä voittoa.

Sama tahti jatkui, kun Ak Bars kohtasi kotonaan Sami Lepistön ja Teemu Hartikaisen edustaman Salavat Yulaev Ufan.
– Tiukka matsi sekin, niin kuin kaikki ottelut täällä. On vain kyettävä säilyttämään keskittyminen ensi hetkistä loppusummerin soittoon asti. Mikäli jaksat painaa täydet 60 minuuttia, niin se yleensä palkitaan. Jokaisesta joukkueesta löytyy todella taitavia kavereita. Jos ote herpaantuu hetkeksikin, vastustaja iskee välittömästi, sanoo Rynnäs.

Kärpissä SM-kultaa keväällä juhlinut Ässä-kasvatti myöntää, että alku kovatasoisessa KHL:ssä oli vaikea.
– Peli poikkeaa täällä melkoisesti siitä, mihin totuin Pohjois-Amerikassa ja kotimaan liigassa. Olen joutunut muuttamaan omaa pelityyliäni. Tilaa on enemmän ja tilanteet tulevat nopeasti. Maalivahtivalmentajamme Ari Moisanen on antanut hyviä vinkkejä ja vähitellen olenkin saanut paremmin juonesta kiinni, kertoo Rynnäs.

Taistelu pelipaikasta jatkuu tiukkana. Voittavalle maalivahdille on luvassa torjuntavastuuta myös jatkossa. Kovassa ottelurumbassa tarvitaan kuitenkin myös huilivuoroja.
– Matkustaminen tuo oman haasteensa. Etukäteen puhuttiin paljon pitkistä pelimatkoista kauas itään. Itselleni ensimmäinen kokemus Habarovskin ja Vladivostokin reissusta oli kuitenkin yllättävän positiivinen. Oli helppoa, kun matsit käynnistyivät jo päivällä, sanoo sekä Amuria että Admiralia vastaan torjunut Rynnäs.

Parhaillaan neljän ottelun vieraskiertueella oleva Kazan saa huomenna vastaansa samoista sijoista taistelevan Metallurg Magnitogorskin. Joukkueen riveissä kiekkoilee myös koko KHL-liigan pistepörssin kärkimies Sergei Mozyakin.
– Tilastot puhuvat puolestaan. Hän yllätti minut kertaalleen viime viikolla, kun hävisimme kotihallissa Magnitogorskille voittolaukauksilla. Mozyakin on todellinen maaliruisku, mutta niitä on täällä paljon muitakin.
Vaikean alun jälkeen maalivahti Jussi Rynnäs on päässyt paremmin sisään KHL-liigan pelityyliin.

Vesa-Pekka Järvelä