Virolaisopein kevääksi ennätyskuntoon

Painonnoston SM-kilpailut järjestetään Porin Urheilutalolla 27.–28. helmikuuta.
– SM-kilpailu on kotimaisen painonnostovuoden ehdoton ykköstapahtuma. Kisa on iso ponnistus Puntti-Karhuille. Niiden järjestäminen vaatii kymmenien vapaaehtoisten ja talkoolaisten joukkoa, sanoo Mika Vallinen Porin Puntti-Karhuista.

Yleisöllä on molempina kilpailupäivinä vapaa pääsy Urheilutalolle.
– Odotammekin sekä lauantaina että sunnuntaina paikalle runsaasti katsojia. Pyrimme järjestämään Urheilutalolle poikkeuksellisen näyttävät puitteet. Luvassa on komea valoshow’n ryydittämä spektaakkeli, lupaa Vallinen.

Lauantaina Urheilutalolla nostavat kevyemmät ja sunnuntaina raskaammat painoluokat. Vallinen kertoo, että Porin SM-kilpailuihin on ilmoittautunut lähes 130 nostajaa, joista 73 on naisia ja 55 miehiä. Satakuntalaisnostajilla on kotikisoissa vahva rintama.
– Puntti-Karhuilla on kilpailuissa yhdeksän nostajan joukkue, jolta voi odottaa mitaleita ja muutenkin hyvää menestystä. Urheilutalon lavalle nousevat Anna Everi, Suvi Talasterä, Elina Veistonen, Aura Korhonen, Tiina Hirttiö, Juha Harrivaara, Kimmo Lehtikangas, Joonas Kankaanpää sekä Pasi Hirttiö. Todennäköisesti vahvimmin mitaleista kamppailevat Everi ja Talasterä, mutta tilaa on myös yllätyksille, veikkaa Vallinen.

Myös maan ykkösnostaja Anna Everi luottaa Puntti-Karhujen menestykseen.
– Joonas Kankaanpää on nuori ja lahjakas nostaja. Hänellä on hyvät mahdollisuudet jopa SM-kultaan. Se olisi kova juttu Joonakselle ja koko seuralle, ennakoi Everi.

28-vuotias Everi valmistautuu jo tiukasti arvokisavuoteen. Vuoden 2015 painonnostajaksi valittu Puntti-Karhujen tähti on harjoitellut viime ajat Tallinnassa. Urheiluhierojaksi ja liikuntaneuvojaksi kouluttanut Everi treenaa päätoimisesti Spartan voimailukeskuksessa. Siellä 11-kertaista aikuisten Suomen mestaria ja hänen puolisoaan Milko Tokolaa on sparrannut Alar Seim.
– Oman seuran SM-kisoissa on aina oma hohtonsa. Kultaa tietysti tavoittelen, mutta tulokselliset tavoitteet on asetettu keväämmälle. EM-kisoihin on seitsemän viikkoa aikaa ja tähtäin on jo siellä. Norjassa on tarkoitus parannella syksyllä Houstonin MM-lavalla nostettua Suomen ennätystä. 200 kilon yhteistuloksella uskoisin olevani kahdeksan parhaan joukossa, kertoo Everi.

Olympiavuosi tuo erityispanosta myös painonnostoon. Euroopan osalta viimeiset Rion kisapaikat ratkaistaan Norjan Fjördessä huhtikuussa käytävissä EM-kisoissa.
– SM-kilpailut ovat maan parhaille nostajille tärkeä näyttöpaikka sekä osa valmistautumista EM-kisoihin ja parhaassa tapauksessa myös loppukesästä pidettäviin olympialaisiin. Haave Riosta elää siis edelleen, korostaa Everi.

Mika Vallinen muistelee, että edellisen kerran Suomen mestaruuksista kamppailtiin Porissa vuonna 2012.
– Silloin käytiin Lontoon olympialaiset ja nytkin menossa on olympiavuosi. Se antaa tämänkertaisille Porin SM-kisoillekin mukavan lisäpotkun, iloitsee Vallinen.

SM-kisojen aikataulu
Lauantai
• Punnitus kello 9–10
• Kilpailujen avaus 10.45, Porin kaupunginjohtaja ja SPNL pj.
• Naisten 1. ryhmän esittely kello 11
• Kilpailu alkaa 11.15
• Naiset 48–63 kg
• Miehet 56–85 kg

Sunnuntai
• Punnitus kello 9–10
• Naisten ryhmän esittely kello 11
• Kilpailu alkaa 11.15
• Naiset 69- yli 75 kg
• Miehet 94- yli 105 kg

Vesa-Pekka Järvelä