Walesin tiikeri

Määrätietoinen. Kokenut. Huumorintajuinen. Avoin. Itsevarma. Lyhyt hetki piirtää kuvan futisammattilaisesta, joka tietää miten kuningas-jalkapalloa viedään Porissa takaisin kohti kansallista kärkeä. Viittä vaille viisikymppinen John Allen on FC Jazzin värikkään historian ensimmäinen ulkomaalaisvalmentaja.
– Porilla on jalkapallossa pitkät perinteet. Kaupungissa on intohimoa ja upeat olosuhteet. Haluan saavuttaa Porissa parhaan mahdollisen tuloksen. Kaikki tapahtui nopealla tahdilla enkä halua sanoa vielä liikaa. Pelaajatilanteen läpikäytyäni tiedän enemmän, painottaa Allen.

Vuodenvaihteessa paprikapaitojen ruoriin tarttuva Allen korostaa, että edessä on pari vuotta kovaa työtä. Haaveissa on, että Pori palaisi liigakartalle kahden vuoden kuluttua.
– Pyrkimyksenä on rakentaa kilpailukykyinen joukkue tulevalle kaudelle. Unelmia pitää olla. Meidän pitää vain edetä askel kerrallaan, korostaa Allen.

Salon Palloilijoiden palkkalistoilta FC Jazzin organisaation siirtyvän walesilaisluotsin pesti Ykkösessä ensi kaudella jatkavaan porilaisjoukkueeseen syntyi viikossa. Toiminnanjohtaja Tomi Leivo-Jokimäki on ilmiselvästi innoissaan ja tyytyväinen kaksivuotisen sopimuksen allekirjoittaneen Allenin kaappauksesta.
– Allen oli meille paras mahdollinen vaihtoehto. Johnilla on vahva futistausta ja pitkä kokemus suomalaisesta jalkapallosta. Rento ja huumorintajuinen kaveri, mutta tositilanteessa ennen kaikkea tiukka ja vaativa. Yksinkertaisesti ammattimies, sanoo Leivo-Jokimäki.

Vuonna 1984 Suomeen saapunut Allen on tullut tunnetuksi nuorten pelaajien kehittäjänä. Samanlaista roolia Chesterissä syntyneeltä koutsilta odotetaan myös Porissa.
– Olen seurannut porilaisjalkapallon taivalta, johon on mahtunut niin menestyksen hetkiä kuin vaikeampia aikojakin. Tänä päivänä täällä tehdään kuitenkin määrätietoista työtä ja uskon, että Pori nousee tulevaisuudessa takaisin kirkkaampiin valoihin, sanoo Allen.

Allenilla on takanaan pitkä ura niin pelaajana kuin valmentajana. Veikkausliigassa pitkänhuiskea walesilainen nähtiin Mikkelin Palloilijoiden, TPV:n, MyPan,  RoPSin ja TPS:n paidassa. Kahta viimeksi mainittua Allen myös valmensi.
– Pidän hyökkäysvoittoisesta futiksesta. Ihannejoukkue voisi koostua espanjalaisesta pallonhallinnassa ja lyhytsyöttöpelistä, johon sekoitetaan saksalaisten kyky pelin nopeaan avaamiseen. Kokonaisuuden kruunaisi brittiläinen intohimo, Amerikan länsirannikolla parhaillaan lomaileva Allen naurahtaa.

Hyvät fiilikset
FC Jazz kysyi loppukaudella valmennusvastuun kantaneen Jani Uotisen halukkuutta jatkaa tehtävässä, mutta miehen päätös oli kielteinen.
Seuran valmennuspäällikkönä jatkava Uotinen pitää lyhyttä päävalmentajan pestiä antoisana.
– Opettavainen kokemus, josta jäi hyvät fiilikset. Allen on tässä tilanteessa varmasti oikea valinta. Oma aikani tulee ehkä myöhemmin, sanoo Uotinen.

 

 

Vesa-Pekka Järvelä