”Aivan kuin hotelli”

Porilaisen Kaarisillan yhtenäiskoulun oppilaat pääsivät maanantaina aloittamaan opiskelun 2000-luvun mukaisesti varustellussa koulussa, jossa kaikki on uutta.

Kaarisillan yhtenäiskoulun rehtori Johanna Siitari aloitti maanantaina aamunsa sanomalla kädestä pitäen tervetuloa neljällesadalle oppilaalle, jotka pääsivät ihmettelemään uutta koulurakennusta.
– Reaktiot olivat myönteisiä. Joku hihkaisi, että ”vau, tämä on kuin hotelli”, Siikari naurahtaa.
Uudessa koulussa kaikki on uutta oppikirjoista kalusteisiin. Opetustilat, liikuntasali mukaan lukien, on varustettu uusimmalla esitystekniikalla. Liitutaulujen sijaan käytössä ovat valkotaulut, joihin kirjoitetaan tussilla.

Marikki Myllyselkä, 9A, on opiskellut Kaarisillan koulussa kuudennelta luokalta asti.
– Hyvältä näyttää! Tulee sellanen fiilis, että täällä on varmaan hyvä opiskella. Vanhassa koulussa oli keltainen valo ja tummaa. Täällä on valoista ja kirkasta. Ei tunnu Kaarisillan koululta, mutta varmaan kohta alkaa tuntumaan. Vähän aikaa menee varmaan totutellessa, hän kuvailee tunnelmiaan.

Riina Fors 8B:ltä on käynyt Kaarisillan koulua 1. luokasta asti.
– Tosi kiva ja valoisa! Koulu oli juuri sellainen, kuin odotin: hieno ja uusi. Parasta ovat opiskelutilat käytävillä. Niitä tulee varmaan paljon käytettyä. Voi tulla kilpailua, että kuka pääsee sohville ja penkeille istumaan, Fors naurahtaa.

Rasmus Lindfors siirtyi Toukarin koulun mukana Kaarisillan kouluun. Hän aloitti 7B-luokan.
– Paljon on automatisoitu. Kun menee luokkaan, valot syttyvät automaattisesti. Myös jotkut ovet avautuvat automaattisesti. Oppilaitakin on nyt 400, kun Toukarin koulussa oli noin 60, Lindfors kertoo.

Oppilaat tulevat saamaan tämän kevään aikana käyttöönsä henkilökohtaiset Chromebook-tietokoneet, jotka toimivat sekä näppäimistöllä että kosketusnäytöllä. Tietotekniikkaa hyödynnetään opetuksessa yhtenä välineenä kirjojen kanssa. Lindfors on päässyt käyttämään laitetta jo entisessä koulussaan. Laitteen käyttäminen on hänen mielestään helppoa.
Myös Fors on käyttänyt Chromebookia äidinkielessä ja ruotsissa. Sähköisestä Google-pohjaisesta oppimisympäristöstä löytyy eri oppiaineiden materiaaleja ja Googlesta haetaan tietoa muun muassa esitelmiin. Nuoret kokevat laitteen käyttämisen hyväksi senkin vuoksi, ettei tarvitse pyytää uusia vihkoja, eikä käsi puudu kuten kynällä kirjoittaessa.

Uuden rakennuksen ulkonäössä haettiin yhteneväisyyttä paikoilleen jäävän B-rakennuksen kanssa. Päätyihin käytettiin punatiiltä ja julkisivuun tuli iloisen värisiä laattoja. Lindforsin, Myllyselän ja Forsin mielestä julkisivun iloiset värit ovat hienot, vähän hassut ja erikoiset.
Fors kertoo, että myös oppilaat pääsivät vaikuttamaan uuden koulun lopputulokseen. Mielipidettä kysyttiin esimerkiksi käytävien oleskelutiloista. Kouluarvosanaksi nuoret antaisivat valmiille koululle 9–9 1/2.

PAULIINA VILPAKKA

Tuntematon