Cocktailit nousseet hiteiksi jälleen

Hyllyillä on ritirinnan pulloja. Borg Kitchen & Barin tarjoilija Jani Kotiranta valmistaa niistä taitavin ottein herkullisen näköisiä juomia. Pikkujoulusesonki on alkamassa ja on odotettavissa, että drinkkejä tilaillaan.

Mikäli pääkaupungin buumiin on uskominen, kauniisti tarjolle asetellut juomat saattavat maistua jopa oluen ystävälle.
– Cocktailbuumi alkoi pääkaupunkiseudulta. Sinne on perustettu lukuisia cocktailbaareja. Idea on rantautumassa pikkuhiljaa muualle. Olemme jo havainneet muutoksen, hovimestari Siru Mäkiranta kertoo.

Klassikoiksi päätyneet juomat on kehitetty jo 1920- ja 1930 -luvuilla. Tänä päivänä niistä menevin on Dry Martini.
– Ehkä se tulee ensimmäisenä mieleen, siksi se tilataan, Jani Kotiranta ja Siru Mäkiranta arvelevat.
Uusista tuulista kertoo myös se, ettei ensimmäisen oluen jälkeen tilatakaan ”toinen samanlainen” vaan halutaan makustella cocktaileja.
– Henkilökuntamme on innostunutta ja osaavaa väkeä. Heidän tietotaitoaan saa mielellään käyttää hyväksi, ravintoloitsija Mika Peltola rohkaisee.

Aika paljon jo kysytäänkin tarjoilijan suosituksia. Toisinaan tehtävänanto on tyyliin ”tee mulle hyvä drinkki”.
– Kyselemme lisää esimerkiksi makutottumuksista. Pikkujouluaikaan suosiossa ovat glögipohjaiset juomat, esimerkiksi glögikuohari. Juhlaan kuin juhlaan sopiva samppanja on ajankohtainen aina. Suosittelemme pikkujouluihin erityisesti trendikästä rosésamppanjaa.

Jälkiruuan sijasta haastateltavat suosittelevat hieman eksoottisempaa vaihtoehtoa: Cheese caketini -cocktailia. Ruokalistalla on myös after dinner -juomia.
Drinkeissä ja viineissä on valtava määrä vaihtoehtoja. Kannattaa käyttää hyväksi ravintoloiden asiantuntevaa henkilökuntaa, eikä aina tilata samaa, hyväksi havaittua vaihtoehtoa. Borgissa lista vaihtuu kolmisen kertaa vuodessa, samoin kuin lasimyynnissä olevien viinit. Cocktail-lista muuttuu talven koittaessa.

Monella on tapana poiketa ravintolassa ennen tai jälkeen konsertin. Henkilökunnan toivomus on, että jos seurueeseen kuuluu kuusi tai useampi henkilö, pöytä varattaisiin etukäteen.

Pia Rauhalammi