Ennaltaehkäisy paras hoitomuoto

Porilainen Sirkka Nuotiomaa, 86, istuu levollisen näköisenä tuolilla. Hänen verenpainettaan mittaa sairaanhoitaja Mari Siivonen ja vieressä puhelee osastonhoitaja Johanna Rantanen. Ollaan Porin kaupunginsairaalan Neurologisella kuntoutusosastolla, jossa vietetään Maailman AVH-päivää. Lyhenne tarkoittaa aivoverenkiertohäiriötä. Tapahtuma on historiallinen, sillä koskaan ennen sitä ei täällä T2-osastolla ole vietetty.

Tärkein viesti on ennaltaehkäisy. Jokainen voi itse olla oman elämänsä sankari ja vaikuttaa riskitekijöihin, sillä verenpaine tuplaa sairastumisriskin. Kahdeksan kymmenestä aivoverenkiertohäiriöstä voidaan estää. Joka neljäs sairastunut toipuu täysin oireettomaksi, yli puolet omatoimisiksi ja joka seitsemäs tarvitsee laitoshoitoa.

Nuotiomaan kuntohoitajana työskentelevä tytär oli kehottanut äitiä tutustumaan tapahtuman antiin.
– Verenpaine osoittautui lääkityksen ansiosta oikein hyväksi. Muutenkin olen saanut olla terve, Sirkka Nuotiomaa iloitsee ja sanoo kiertävänsä aulan muissakin toimintapisteissä.
Päivän aikana kiinnitetäänkin erityisesti huomiota aivoverenkiertohäiriöiden ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen.
– AVH-potilaat tulevat Satakunnan keskussairaalasta tänne jatkokuntoutukseen. Hoitoaika on keskimäärin kaksi viikkoa. Kuntoutamme täältä pärjäämään kotona, osastonhoitaja Johanna Rantanen linjaa.

Tapahtumaan sai tulla kuka tahansa ja päivää markkinoitiin myös asianosaisille vilkkaasti. Jo heti aamulla väkeä onkin mukavasti paikalla.
Verenpaineen ja pulssin mittaus kiinnostaa. Ideana on, että niitä opitaan mittailemaan myös kotioloissa. Liikunnan merkityksestä ennaltaehkäisevässä mielessä saadaan kunnon tietoiskuja ja päästään muun muassa tasapainotestiin. Pienapuvälineet tulevat myös tutuiksi. Oman henkilökunnan toiminta- ja infopisteiden lisäksi mukana on kolmannen sektorin toimijoita muun muassa AVH-yhdistyksestä kertomassa vertaistuesta. Tarjoilupisteellä makustellaan raikkaita vihanneksia.

Päivän annista käy kiittäminen osaston moniammatillista tiimiä, joka suunnitteli ja järjesti tapahtuman. Sitä puuhattiin kuukauden päivät, ja tavoite on tehdä päivästä perinne.

Pia Rauhalammi