Enrico Mazzonen piirustuksia Porissa

Risto Ojanen
– Planeetoilla ja eläimillä on aina ollut keskinäinen yhteys, eikä se ole vähäinen”, sanoo torinolainen taiteilija Enrico Mazzone, 34.
– Tällä yhteydellä on myös vaikutuksensa ihmisen käytöksen muokkaamiseen ja siihen, miten me kommunikoimme luonnon kanssa.
Näin valtaviin vaikutussuhteisiin on mahdollista tutustua Mazzonen näyttelyssä Planeettojen ja varjojen maailmassa -näyttelyssä Porin kaupunginkirjaston näyttelytilassa 9.–20. elokuuta.

Mazzonen ajattelun yhtenä taustahahmona on sata vuotta sitten kuollut norjalainen taidemaalari Theodor Kittelsen, joka on kunnostautunut maisemillaan ja groteskein peikoin kuvittamillaan saduilla. Mazzonen filosofia ulottuu kuitenkin huomattavasti kauemmas, aina luolamaalausten eläimiin asti. Hän haaveileekin yhteistyönä lokakuussa UPM:n kanssa tehtävästä 4 x 30 metrin jättiläistriptyykistä, johon hän aikoo ikuistaa planetaarisen unelmansa. Tila on vielä löytymättä, mutta etsinnät ovat kiivaasti käynnissä. Unelmaan pääsee kiinni nyt esillä olevista piirrostöistä.

Enrico Mazzone on valmistunut Torinosta Accademia delle belle artista lavastus- ja pukusuunnittelijaksi, opiskellut museologiaa ja arkkitehtuuria. Kutsumustaan ihmisen ja luonnon tarkkailijana hän toteuttaa luontevimmin kuitenkin kuvillaan, kuten nyt nähtävillä 11 piirustuksella, jotka ”vangitsevat käytöksen arkkityyppejä ja heijastelevat sitä, mitä ihmisen itse pitäisi pystyä ilmaisemaan omassa pienoismaailmassaan”.

Suomeen ja Raumalle Mazzone tuli viime vuonna Raumarsin residenssitaiteilijaksi. Hän ei ole varsinainen myyntitykki, sillä hänen on vaikea luopua tekemistään piirustuksista. Töihinsä hänellä on samankaltainen suhde kuin ihmisellä pitäisi hänen mielestään olla luontoon:
– Enemmänkin minua kiinnostaa, miten ihmiset reagoivat töihini. Myyminen riippuu siitä, mitä katsoja, henkilö, niissä näkee, sanoo Mazzone, joka ei käytä sanaa ostaja.
Tällä haavaa Mazzone tienaa leipänsä raumalaisessa rakennusmaalausyrityksessä.
– Mutta jopa leipää tärkeämpiä ovat paperi, liidut ja lyijykynät – ja oman astrologisen kartan työstäminen jättipaperille, huokaa Mazzone.
Näyttelyn ovat järjestäneet yhteistyössä Società Dante Alighieri di Pori ja Porin kaupunginkirjasto. Näyttely on esillä Porin kaupunginkirjastossa 20. elokuuta asti.
Torinolaisen Enrico Mazzonen piirustukset tutkivat eläinten käyttäytymistä planeettojen ikonografiassa. Eläimetkö ovatkin niitä luomakunnan tosiasukkaita, kysyy Mazzone. Piirustuksen taiteilija Giorgio Dè Chirico on yksi Mazzonen tärkeistä vaikuttajista.

Risto Ojanen

Tuntematon