Etsivät auttavat nuoria arjessa

Peruskoulun jälkeen nuori voi pudota yhteiskunnan rattaista. Ehkä tuli valinneeksi koulutuksen, joka ei kiinnostakaan. Ehkä koulu ei ylipäätään kiinnosta, mutta ei tiedä, miten pääsisi töihin käsiksi. Ehkä elämä suistuu aikatauluista, päivät tulee nukuttua, terveyskin voi horjua.
Etsivä nuorisotyö toimii näiden nuorten saamiseksi takaisin palveluiden pariin.
Porissa etsivä nuorisotyö alkoi syksyllä 2008. Silloinen iskulause ”Nuorta ei jätetä” on voimissaan edelleen.
– Ensimmäisen vuoden aikana meillä oli 80 asiakasta. Viime vuonna meille ohjautui jo 371 nuorta, kertoo etsivä nuorisotyöntekijä Tiina Aydin.
Alussa työntekijöitä oli kaksi, nyt heitä on neljä. Toiminnan rahoitus tulee pääosin opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Etsivien työhuoneet sijaitsevat Nuorten työpajan kanssa samassa talossa Veturitallinkadulla. Tiina Aydinin lisäksi Porin etsiviä nuorisotyöntekijöitä ovat Moona Hellsten, Miia Hämäläinen ja Satu Sirviö.
Etsivän nuorisotyön palvelut ovat nuorelle vapaaehtoisia, ilmaisia ja luottamuksellisia. Ne on tarkoitettu 15–29 -vuotiaille nuorille, jotka ovat ilman koulutus-, työ- tai harjoittelupaikkaa tai kaipaavat muuten apua arkeensa.
Palvelu riippuu aina tilanteesta. Jollekin voi riittää, että kerrotaan erilaisista palveluista. Toisten kanssa täytetään kaavakkeita ja käydään virastoissa. Tyypillisiä käyntikohteita ovat TE-toimisto ja Kela. Moni nuori ei tiedä esimerkiksi, mitä työnhakijana oleminen tarkoittaa.
– Palveluista kerrotaan usein vaikeasti, ei puhuta nuorten kieltä. Yhteiskunnassamme moni asia on tehty aika vaikeaksi saavuttaa, Moona Hellsten pohtii.
Etsivät auttavat nuoria koulutukseen tai työharjoitteluun hakeutumisessa tai vaikkapa vapaa-ajan harrastuksien löytämisessä. Jos nuori ei tiedä, mitä haluaisi opiskella tai mitä työtä tehdä, häntä autetaan löytämään omat vahvuudet ja yhdessä etsitään vaikkapa työharjoittelupaikka.

Etsiviin nuorisotyöntekijöihin voi ottaa yhteyttä nuori itse, mutta myös sukulaiset, vanhemmat, viranomaiset tai kuka tahansa, joka on huolissaan nuoresta.
– Toivomme toki, että meihin yhteydessä oleva taho kertoisi asiasta myös nuorelle. Siten nuori tietää odottaa meidän yhteydenottoamme, etsivät nuorisotyöntekijät sanovat.
Suurin osa ilmoituksista tulee oppilaitoksista ja Puolustusvoimista. Nuorisolaki velvoittaa toisen asteen oppilaitokset ilmoittamaan alle 25-vuotiaista, jotka keskeyttävät opinnot.
Etsivät nuorisotyöntekijät ovat nykyään mukana myös armeijan kutsunnoissa.
– Se on hyvä tapa tavoittaa puolet ikäluokasta. Kutsuntalautakunta voi ohjata nuoren suoraan meidän puoleemme, he kertovat.

Yhteyttä etsiviin voi ottaa puhelimitse, WhatsAppilla, Facebookissa tai sähköpostilla. Toimistossakin voi käydä, mutta useimmiten etsivät nuorisotyöntekijät tapaavat nuoren esimerkiksi kahvilassa tai nuokkarilla.
– Menemme sinne, mihin nuoren on helppo tulla, he sanovat.

INFO:
Porin etsivät nuorisotyöntekijät:
Miia Hämäläinen 044-701 4186
Tiina Aydin 044-701 1302
Moona Hellsten 044-701 4185
Satu Sirviö 044-701 1386
Sähköpostia voit lähettää muodossa:
etunimi.sukunimi@pori.fi
Porin kaupungin Nuorten työpaja (2 krs.),
Veturitallinkatu 7, 28120 Pori

Sanna Jääskeläinen