Furuholm jättää valtuuston

Kaupunginvaltuutettu, valtuuston II varapuheenjohtaja Tapio Furuholm ei asetu tulevissa kuntavaaleissa ehdolle. Hän kiittelee poliittisten ryhmien aiempaa avoimempaa keskinäistä keskustelua, mutta sanoo, ettei keskustelu ole kuitenkaan vaikuttanut päätöksentekoon.
– Ajatuksia ja ideoita on päässyt esittämään, johtopäätösten kanssa menestys on ollut huonoa. Kun kokoomuksella ja demareilla on ollut valtuustossa niukka enemmistö, se on vienyt toiseen suuntaan.
Furuholm kokee, että on tältä osin jäänyt seinäkoristeeksi kuin Luotsinmäen tansseissa aikanaan.

Yksi toive hänellä on tuleville luottamushenkilöille.
– Älkää levätkö ennen kuin Porin elinkeinopolitiikka on sellaista kuin sen eteenpäin pyrkivässä, 85 000 asukkaan kaupungissa tulee olla. Luulin voivani vaikuttaa asiaan, mutta kesken jäi.
Furuholmin mielestä Porissa elinkeinopolitiikka on kovin hajallaan ja kuritonta. Johtajuus puuttuu.
– Jokainen osastopäällikkö voi vetäytyä byrok-raattisten pykälien taakse ja vaikeuttaa asioita. Ei siinä poliitikkojen viestit auta, kun virkamiesporras sallii nikottelun ja asioiden sotkemisen. Uudet työpaikat ovat Porille välttämättömiä.
– Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen pitää nyt ryhdistäytyä ja pistää sakkinsa töihin. Ärhäkkyyteen voi ottaa mallia Paasikivestä. Muussa tapauksessa suosittelen muita töitä, sanoo Furuholm.

Jääkö valtuustokaudesta sitten Furuholmille arpia?
– Tasa-arvoisen koulutuksen kannattajana koulujen lakkautukset satuttivat ja tuntuvat kipeiltä edelleen. Porissa on vahvoja kyläbrändejä. Jos ne haluaa tuhota, kannattaa lakkauttaa koulu. Nyt pienet lapset seisovat ahtaissa busseissa. Lattomeri, Toukari ja Mäntyluoto menivät. Vasara heiluu Reposaaren ja Ahlaisten yllä.
Odotettu pettymys oli Perussuomalaiset, joka oli myös yksi syy, miksi Furuholm lähti ehdolle vuonna 2012.
– On se touhu kevyttä. Istuin kasvokkain Laura Huhtasaaren kanssa kaksi vuotta kaupunginhallituksessa. En kuullut yhtään Poria kehittävää ajatusta tuona aikana. Lillukanvarsista kyllä riitti puhetta.

Furuholmin mielestä kokoomuksen ideoimat lomautukset olivat ylimitoitettu toimenpide.
– Ne iskivät kaupunkilaisten palveluihin ja pienipalkkaiseen henkilöstöön. Tuleva tilinpäätös kertoo lomautusten tarpeettomuuden. Enkä ymmärrä enkä voi hyväksyä, että Esa J. Wahlman antoi suostumuksensa lomautuksille.
Furuholm sanoo arvostavansa sosialidemokraattien panosta Porissa viimeisen 70 vuoden aikana. Siksi hän odottaa, että demarit heräävät ruususenunestaan. Perinteitä voi kunnioittaa, mutta myös uudistua.
– On kauhea katsella, kun työväenpuolueeksi itseään kutsuva peesaa päivästä toiseen kokoomusta. Jokaisen ryhmän tulisi olla ryhdikäs omilla ehdoillaan.
Yhtenä selityksenä tähän Furuholm pitää kokoomuksen energisen Juha Vasaman liukkautta ja nopeutta.
– Vasama vei ja demarit nyökyttelivät. Veikkaan hänelle menestystä politiikassa. Nuori mies voisi oppia hieman enemmän kuuntelemaan tavallisia ihmisiä. Voisiko Jaana Laitinen-Pesola neuvoa häntä sosiaalisissa kysymyksissä?
Vaikkei Furuholm tulevissa vaaleissa ole ehdolla, äänestää hän Vasemmistoliittoa. Jos malli ei kelpaa, hän kannustaa valitsemaan ehdokkaan, joka on itsenäinen, itsepäinen ja ajattelee omilla aivoillaan.
– Turhat napin painajat syövät valtuuston arvoa.

Kim Huovinlahti