Hammashoito otti palvelusetelin käyttöön

Palvelusetelin käyttömahdollisuus on vielä perin tuore juttu Porin perusturvan alueella Porissa, Merikarvialla ja Ulvilassa. Vain yksi yksityinen palveluntuottaja on ottanut hoitaakseen potilaita tätä kautta.
– Toivomme lisää yksityisiä palvelutuottajia mukaan. Haku on koko ajan päällä, palvelusetelityöryhmän jäsen, suuhygienisti Sari Tiainen kuvaa tilannetta.
Alun varovainen lähtö hänen mukaansa johtuu osin siitä, että palvelusetelipotilaiden vastaanotto vaatii hoitavilta yrityksiltä ylimääräistä työtä. Osa on ilmoittanut, että he haluavat katsoa, miten järjestelmä lähtee käyntiin.
– Ja osalla varmaan on jo riittävästi asiakkaita, Tiainen pohtii.

Porin perusturvan avauksen taustalla on halu purkaa kunnallisen hoidon jonoja, jotka tarkastukseen pääsyn yhteydessä voivat olla puolikin vuotta ja muissa hoidoissa useita kuukausia.
– Akuutit tapaukset tietysti hoidamme heti, Tiainen korostaa.
Palvelusetelin hoidon määrittelee perusturvan hammaslääkäri, joka voi sisällyttää näissä tapauksissa palvelupakettiin juurihoidon jatkohoidon, lohkeamien korjaukset ja hampaan poistot. Paketti on tarkasti rajattu.
Tiainen sanoo, että paketille määritellään hinta. Lääkärin määrittelemän palvelupaketin, ns. setelin, ja yksityisen hammashoidon perimän maksun eron maksaa potilas itse.
Sari Tiainen sanoo, että tätä potilaalle jäävää omavastuuta muutamat henkilöt eivät ole heti ymmärtäneet, mutta erotus pyritään saamaan lähelle sitä, minkä potilas joutuisi maksamaan julkisellekin puolelle. Palvelumuotoa ja maksua perustellaan hoitoon pääsyn nopeudella.

Deal Hammaslääkäreihin kuuluva Porin Hammaspiste otti palvelun käyttöön ensimmäisenä.
– Järjestelmän käyttöönotto tuli todella nopeasti, mutta olemme pysyneet aikataulussa, asiakkuuspäällikkö Pasi Karjalainen kuvaa ensimmäistä paria viikkoa.
Karjalainen sanoo, että Porin perusturva tekee asiakkaalle ns. palvelupaketin. Välttämättä hoidon toteutuminen ei aina aivan vastaa ennakkoarviota. Järjestelmä on silti toimiva, ja lopullisen hoidon jälkeen riittää ilmoittaminen muutoksesta. Katselmusero voi olla vaikkapa juurihoidon tai paikan laajuus.
– Voimme silti jatkaa hoitoa eikä asiakkaan tarvitse odotella.
Porin Hammaspiste hoitaa Porissa kahdessa toimipisteessä palvelusetelillä juurihoidot, lohkeamat ja hampaan poistot. Deal hammaslääkäreillä on vastaanotot myös Hämeenkyrössä ja Kauhajoella.

Jukka Silvast