Harvinaisia vieraita Porin Ruskakodissa

Tällaista vilskettä ei ole ennen Ruskakodin pihassa Porissa nähtykään, vaikka kaikkea aktiviteettia ulkosalla järjestetään. Viime viikolla vieraiksi oli kutsuttu vuosimallia 2007 olevia junnuja Juniori-Ässien lapsikiekkovastaavan Jarkko Lehtisen johdolla. Päätähtenä touhusi Veli-Pekka Ketola eli Vellu.
– Suurin osa asukkaistamme muistavat Vellun. Lasten ja nuorten kanssa on aina mukava tehdä yhteistyötä, toiminnanjohtaja ja idean äiti Hanna-Leena Ojalainen Ruskatalojen palveluyhdistys ry:stä korostaa.
Toiminnanjohtajan edesmennyt appiukko Pentti ”Onni” Ojalainen ja Vellu pelasivat aikoinaan samassa joukkueessa, joten jutunjuurta kaksikolla olisi riittänyt vaikka kuinka.

Vellua vedettiin pihassa joka suuntaan, sillä asukkaat tunnistivat hänet hyvin. Heidän joukossaan istui myös Ässien entinen maalivahti Timo Naski. Erinomaisesti hän junioreiden osumat torjuikin. Ässien kannustuslaulujen siivittämän tuolijääkiekkoturnauksen henki oli seuraava: Junnut olivat pukeutuneet keväällä hankittuihin Ässä-paitoihin. Silminnähden ylpeänä porukka kantoikin asustettaan.
Asukkaat istuivat ja heille jaettiin mailat. Pojat lämmäilivät kohteliaan varovaisesti heitä kohti isompia ja pienempiä palloja.
– Asenne ratkaisee, nyt ei mitata taitoja, asukkaita evästettiin heti turnauksen alussa.
Hyvin he ohjetta noudattivat. Riemu oli pilvissä, kun joku istujista onnistui vuorollaan palauttamaan pallon junioreiden joukkueelle.

Pelin jälkeen alkoi herkuttelu. Tarjolla oli grillimakkaraa, ässäleivoksia ja kahvia. Kaikille jäi hyvä mieli, sillä pisteitä ei laskettu. Jokainen mukana olija tunsi itsensä voittajaksi.
Linja-auto kaartaa taloryppään eteen. Omaiset ja henkilökunta lykkivät pyörätuoleissa istuvia asukkaita jonona bussiin suuntaan.
– Käymme virkistäytymässä myös risteilyillä. Tuo porukka tuolla on lähdössä Ruotsinlaivalle, toiminnanjohtaja Ojalainen valaisee ja viittoo bussiin menijöiden suuntaan.

Pia Rauhalammi