Hävikkiruokaa ja leivonnaisia alehintaan

Porilaislähtöinen toimittaja, nykyinen ResQ Clubin markkinointipäällikkö Jaakko Levola poikkesi taannoin synnyinkaupungissaan ruoka-asioissa. ResQ Clubin sovellus on erikoistunut hävikkiruuan minimoimiseen.
Ideana on, että mukaan sovellukseen lähtevien ravintoloiden ja kahviloiden ylijäämäruuat ja leivonnaiset myydään alehintaan ostajille.

Pioneeri ei Karhukaupunki tässä asiassa tule olemaan, sillä sovellus toimii maassamme jo 17 kaupungissa. Sovelluksella on rekisteröityneitä käyttäjiä yli 100 000. Porilaisia ravintoloita ja kahviloita on lähtenyt mukaan hävikkiruuan selätykseen jo kolmetoista.
– Ehdin vierailullani käydä ainoastaan ydinkeskustan ravintoloissa. Muut voivat ilmoittautua palveluun osoitteessa www.resqclub.com/restaurants. Tarkoitus on avata ResQ Club nyt keskiviikkona, markkinointipäällikkö lupaa.

Ravintolat koulutetaan käyttämään palvelua alkuviikosta. Jaakko Levola kertoo käyttämisen olevan yksinkertaista. Ravintolat lataavat sovellukseen tiedot lounaalta jääneistä ruuista. Asiakas valitsee ja maksaa annoksen sovelluksen kautta ja käy noutamassa ruuat tai leivonnaiset ravintolasta.

Hän sanoo olevansa positiivisesti yllättynyt porilaisten yrittäjien vastaanotosta.
– Ravintoloitsijat osoittivat ennakkoluulotonta asennetta. Odotamme saavamme yhteensä noin parikymmentä kahvilaa ja ravintolaa mukaan marraskuun aikana.

Levola oli vastikään lukenut ranskalaisten lakialoitteen, jolla aiotaan kitkeä kauppoja heittämästä ruokaa roskiin. Suurempien kuin 400 neliömetrin kauppojen pitää Ranskassa sitoutua antamaan myymättä jääneet tuotteet ruoka-apuun tai muuten ne joutuvat maksamaan 3 750 euron sakon.

Petras Cafe ilmoittautui ensimmäisten joukossa sovelluksen käyttäjäksi. Hävikkiruokaa kahvila-konditoria-ravintolassa ei juurikaan synny, sillä pitkän linjan toimijoilla on vankka näppituntuma menekistä. Ravintoloitsija Petra Onnelan mielestä hyvän ruuan heittäminen roskiin on kuin euron kolikkoja kippaisi jäteastiaan.
– Jos ylimääräistä ruokaa on jäänyt, olemme myyneet annoksia jo vuosia edulliseen hintaan. Olemme myös lahjoittaneet esimerkiksi leivonnaisia. Vakaa tarkoitus on, että kaikki myytäisiin.

Mukaan uuteen sovellukseen yritys lähti bisnesmielessä. Varsinkin tilausleivonnaisia leivotaan samalla myös ylimääräisiä ja sovelluksen avulla niitä myydään eteenpäin. Idean toivotaan tuovan uusia asiakkaita poikkeamaan ja tutustumaan muuhunkin tarjontaan.
– Valmistamme aina ylimääräistä, sillä kaikista huonointa bisnestä on myydä ”eioota” Voisilmäpullamme ovat suosittuja. Leivomme niitä paljon, joten pullia varmasti riittää myös sovelluksen käyttäjille.

Mukana olevat ravintolat:
Cafe Solo Itäpuisto, Cafe Solo Puuvilla ja Puiston Kaffetupa, Ravintola HellaHuone, Ravintola Long Gong, Ravintola Sofia, Elba Cafe&Wine, Tovi Deli&Takeway -vegaanikahvila, Sakura Sushi&China Wok, Kiinalainen Ravintola Pioni, Petras Cafe, Ravintola Royal Mustang, Cafe&Catering Promenadi, Ravintola Martina.

Sovellus on ladattavissa iOS-laitteille: https://itunes.apple.com/fi/ap...
Android-laitteille https://play.google.com/store/...
Tarjoukset näkyvät tietokoneella: https://resq-club.com/app/

Pia Rauhalammi