Heikki Kemppainen yhä mukana taistelussa köyhyyttä vastaan

Porilaiset yhdistykset tempaisivat asunnottomuuden ja köyhyyden poistamiseksi maanantaina aina pitkälle iltaan saakka.
– Kun vastaavaa päivää järjestettiin ensimmäisen kerran 15 vuotta sitten, päättäjien mielestä asunnottomuutta ei edes ollut, Heikki Kemppainen jutteli Eetunaukiolla maanantaina.
Kävelykadulla Porin Sininauha järjesti keskustelutilaisuuden ja tarjosi grillimakkaraa. Keskustelemassa asunnottomuudesta olivat muun muassa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama sekä valtuuston puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen. Kemppainen havaitsi, että kaupungin portaissa asunnottomuus jo tunnustetaan.

Kemppainen on ollut aikoinaan tutkijana työvoimahallinnossa ja kuului ex-kansanedustaja Heikki Rinteen muodostamaan ydinryhmään. Silloin kamppailtiin pitkäaikaistyöttömyyden poistamiseksi.
– Perkasimme pussinpohjia, kuten Kemppainen tänään ilmaisee vaikeimmin työllistettävien jaloilleen nostamisen.
Samaa on asunnottomuuden poistaminen. Hän sanoo, että aina joku putoaa systeemin railoihin ja tippuu kaiken ulkopuolelle.
– Tässä me pyrimme tekemään itsemme tarpeettomaksi.

Porin Sininauha ry:n toiminnanjohtaja Johanna Huhtanen sanoo, että jos asian ratkaiseminen olisi helppoa, se olisi jo tehty.
Huhtala arvioi paljon nähneenä, että täysin vailla asuntoa seutukunnalla on alle kymmenen henkeä.
Sininauhan suojissa viimeisen vuoden aikana on vieraillut 80 henkeä. Sininauha tarjoaa 23 asuntopaikkaa, jotka ovat tänään täynnä.
Hänen mielestään sosiaalisia tarpeita ajatellen vähäväkisten asuntoja pitäisi rakentaa lisää.

Niin Huhtala kuin Kemppainenkin sanovat, että elämä hankaloituu pahasti, kun luottotiedoissa on ongelmia ja pankkisuhteet katkeavat. Syntyy turhan suuri kynnys. Vuokra-asuntoja ei yksinkertaisesti vain saa.

Heikki Kemppainen lisää, että asiaa on hyvä pitää esillä.
– Jotta ihmisillä olisi olemassa perusturva ja ihmisarvo. Siitä lähdetään liikkeelle.
Heikki Kemppainen toimii tänään Ennalta ehkäisevän päihdetyön EHYT:n jäsenjärjestössä Porin Seudun Elämäntapayhdistyksessä sihteerinä. Hän myöntää kokeneensa itsekin takavuosina asunnottomuuden, mutta tänään asiat siltä osin ovat kunnossa.
Iltatilaisuus pidettiin Porin Seudun Työttömien toimitiloissa ja pihamaalla illalla.
– Asunnottomuus on hirveimpiä kohtaloita mitä ihmisellä voi olla, Johanna Huhtala lisää.
Armi Kannisto Porin Seudun Työttömät -järjestöstä korostaa, että asunto on lähtökohta, jonka pohjalta voi jotain rakentaa eteenpäin.
– Kaikkea sen jälkeen voi saada ehkä korjattua.

Jukka Silvast