Hilda-laite aktivoi muistelemaan

Veka Tuomisto on sinut Hildan kanssa. Hän valitsee laitteesta sujuvasti vuoden 1938. Kertojaääni alkaa jutella noista ajoista ja pian ilmoille kajahtaa Heili Karjalasta.
Tuomisto on musiikkimiehiä, soittanut aikoinaan haitaria orkesterissa. Nyt hän asuu Hoivakoti PorinHelmessä, jossa on muiden asukkaiden kanssa päässyt sukeltamaan muistojen maailmaan laulujen avulla. Tehostettua palveluasumista tarjoava hoivakoti on testannut parin kuukauden ajan Kardemummo Oy:n kehittämää Hilda – Matka muistoihin -palvelua.

Tabletin kaltaisessa käyttöliittymässä toimivasta Hildasta valitaan haluttu vuosi. Ohjelman opashahmo Ville-Veikko kertoo lyhyesti valitun vuoden historiasta. Musiikin lisäksi ohjelma näyttää valokuvia, joiden avulla pääsee muistoihin kiinni.
Kuvassa näkyy merenrantaa. Matti Menonen kertoo 18,6-kiloisesta lohesta, jonka sai Merikarvian mökillä.
– Voi kun pääsisi sinne kesämökille vielä kerran, hän juttelee.

WinNovan lähihoitajaopiskelijat pääsivät hoivakodin asukkaiden kanssa kokeilemaan Hilda-sovellusta, kun viettivät viime viikolla toimintailtapäivää PorinHelmessä. Toisen vuoden opiskelijat Joona Salminen ja Jere Markkanen kertovat, että ohjelma ei ollut heille ennalta tuttu.
– Mutta se on hyvä keksintö. Muistoja on tullut esille, he sanovat.
Heidän opettajansa Johanna Aappola iloitsee musiikin voimasta.
– Musiikki vie mukanaan, sanat tulevat mieleen. Tämä on loistava esimerkki siitä, miten tekninen väline voi rikastuttaa ikäihmisen elämää.
Saman vahvistaa PorinHelmen vastaava ohjaaja Birgitta Valli.
– Vaikka henkilöllä olisi muistisairaus, tutut laulun sanat tulevat mieleen. Olemme kokeneet liikuttavia hetkiä yhdessä, hän kertoo.
Sovellus herättää vanhukset kertomaan muistoja ja sitä kautta myös hoitohenkilökunta saa uutta, arvokasta tietoa esimerkiksi asiakkaiden lapsuudesta ja nuoruudesta.
– Kevyt laite on helppo kuljettaa mukana myös huoneisiin, joten kaikkien kanssa voidaan muistella, Valli sanoo.

Hildan toi PorinHelmeen testattavaksi Hyväksi-hanke. Projektipäällikkö Niina Holappa kertoo, että Hildan kehittäjällä Kardemummo Oy:llä on parhaillaan menossa Suomen juhlavuoden kunniaksi 100 matkaa muistoihin -hanke. Siinä Metropolian geronomiopiskelijat järjestävät sovelluksen avulla musiikki- ja muistelutuokioita mm. hoivakodeissa ja sotavammasairaaloissa.
– Hilda on koettu hyvin mielekkääksi ikääntyneiden keskuudessa. Ryhmätilanteissa sovellus on lisännyt sosiaalista kanssakäymistä. Laitetta ovat testanneet myös Satakunnan Vanhustuen työntekijät yhdessä yksinäisten ikääntyneiden kanssa. He ovat myös olleet innostuneita palvelusta.

INFO:
– Hyväksi – Hyvinvointiteknologian innovaatioverkosto -hanke yhdistää käyttäjät ja alan toimijat kehittämään hyvinvointia edistävää teknologiaa. Sen toteutuksesta vastaavat SAMK ja Prizztech Oy. Hanketta rahoittavat Satakuntaliitto (EAKR) ja Porin seudun kunnat.
– Ikäihmisten muistia aktivoivaa Hilda-laitetta on testattu hankkeessa. Muita tällä hetkellä testattavia laitteita ovat Glucostratus Oy:n diabeteksen etäseurantapalvelu sekä 9Solutions Oy:n älykäs poistumisvalvonta.
– PorinHelmi on Mikeva Oy:n omistama, 30-paikkainen tehostetun palveluasumisen hoivakoti Porin Kalaholmassa.

Sanna Jääskeläinen