Howtomo nyt myös Porissa

Kuin tilauksesta kuusi helsinkiläisnaista perusti naisille tarkoitetun vertaiskoulutusverkosto Howtomon pääkaupunkiseudulle vuosi sitten. Idea levisi kulovalkean tavoin ympäri maatamme. Syyskuussa verkostossa aloitti kolmisenkymmentä vapaaehtoista koulutuskoordinaattoria, jotka vastaavat koulutusten järjestämisestä omilla paikkakunnillaan. Porin koulutuskoordinaattoreina toimivat Johanna Palmgren ja Noora Rajala.
– Verkoston tavoitteena on tuoda näkyvyyttä naisten asiantuntijuudelle ja antaa naisille mahdollisuus kehittää omaa asiaansa. Aiheet liittyvät vahvasti työelämään. Tiiviit, parin tunnin vertaiskoulutukset ovat täyttyneet hetkessä, Johanna ja Noora kiteyttävät.

Kouluttajaksi voi ilmoittautua kuka tahansa nainen, joka haluaa jakaa omaa osaamistaan muille naisille. Koulutuksiin ilmoittaudutaan Howtomon Facebook-sivujen kautta.
– Seuraava Porin koulutus on 7. kuluvaa kuuta ja nimeltään Yritysmuotona osuuskunta. Se täyttyi silmänräpäyksessä. Kannattaa silti ilmoittautua jonoon, peruutuksia saattaa tulla, kaksikko kehottaa.
Johanna ja Noora muistuttavat, että verkostoon ovat kaikki naiset tervetulleita laajentamaan omaa verkostoaan tutustumalla uusiin ihmisiin.
Täkäläisen Howtomon pääpaikka on Pori, silti koulutuksia voidaan järjestää ympäri Satakuntaa.

Johanna Palmgren ja Noora Rajala tutustuivat toisiinsa sekä yhteisten tuttujen välityksellä että päiväkodin pihassa lastensa kautta. Johanna on leipätyönään lehtori ja Noora opettaja.
– Howtomo-toiminnassa ei pyöri raha, niinpä koulutukset ovat ilmaisia. Lähtökohtina ovat yhteisöllisyys ja kaikkien arvostaminen.

Tavoitteena on, että paikkakunnan yritykset ja verkoston yhteistyökumppanit tarjoisivat tilojaan runsaan 20 hengen koulutuksiin. Palkaksi henkilökunnan edustaja saa ennen koulutuksen alkua kertoa viitisen minuuttia yrityksestään. Lisäksi illan kuvaan kuuluu ovien avaus ja sulkeminen. Tarjoilukaan ei ole pakollinen.

Porissa yhteisiä koulutuksia on tarkoitus järjestää yhdestä kahteen per kuukausi. Uskonto ja politiikka pidetään ulkopuolella. Ideoita, kouluttajia ja tiloja saa tarjota osoitteeseen howtomopori@gmail.com tai Facebookin kautta. Howtomon jäsen voi käydä missä tahansa koulutuksissa ympäri Suomen.
Howtomo-toiminta on naisten juttu. Kyse on positiivisesta syrjinnästä. Kouluttajaksi on toki mies jossakin kaupungissa päässyt. Näin vitsailevat Porin Howtomon koulutuskoordinaattorit Johanna Palmgren ja Noora Rajala.

Pia Rauhalammi