Hyvästi, vanha kunnon Itä-Pori

Likemmäs kolmesataa eri-ikäistä entistä oppilasta ja jokunen opettajakin jättivät jäähyväisensä Itä-Porin yhtenäiskoulun vanhalle koulurakennukselle koulun vanhempainyhdistyksen järjestämässä tapahtumassa viime viikon tiistaina.
Lopullisesti koulu sulki ovensa kevätjuhlapäivänä 3.6. Sisäilmaongelmista ja homeesta kärsinyt koulu puretaan uuden koulurakennuksen tieltä. Uuden koulun on tarkoitus valmistua kesällä 2019.
– Kukaan ei varmaksi tiedä, kuinka paljon oppilaat ovat oireilleet, mutta opettajat ovat olleet aika paljon sairauslomilla, kertoo vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Maarit Lindholm.

Omat jäähyväisensä koululle kävi jättämässä myös Itä-Porin entinen äidinkielen lehtori Sirkka-Liisa Savinen tai ”Savinainen”, kuten nimi oppilaiden suussa aikoinaan vääntyi. Vuodesta 2006 saakka eläkkeellä ollut Savinen ehti opettaa Itä-Porissa yli kolme vuosikymmentä.
– Vihkiäisiä vietettiin 30.10.1979. Tilaisuudessa oli puhumassa silloinen kouluhallituksen pääjohtaja Erkki Aho, mitä kukaan näistä silloisista nuorista ei muistanut, Sirkka-Liisa Savinen kertoi.
– Soittamassa oli Porin Sinfonietta ja ohjelma oli muutenkin kaikin puolin oikein arvokas. Ohjelmassa oli myös silloisen rehtorin, Anja Aallon tekemä runokavalkadi, jonka Lamminen ja Nirhamo kuvasivat. Siihen sisältyi se hauska tai ikävä juttu, ettei nauha ollutkaan pyörinyt. Siinä he sitten miettivät iso mies ja pieni mies, että kumpi uskaltaa kertoa Anjalle. Menivät sitten molemmat, mutta Anja oli vaan nauranut, Sirkka-Liisa Savinen muisteli.

Jäähyväiset koulun seinään kävivät kirjoittamassa myös Suvi Keränen ja Heli Aalto, jotka kävivät Itä-Porissa yläkoulua 2000-luvun alussa. Myös heille vanha koulurakennus nostatti muistoja mieleen.
– Tulee mieleen sekä hyviä että huonoja muistoja. Hyviin muistoihin kuuluu esimerkiksi meidän tapaamisemme. Huonoja muistoja...Ehkä sitä on silloin tullut opettajille sanottua ja tehtyä sellaisia asioita, joita voisi tänä päivänä vähän katua. Nyt voisin sanoa heille syvät anteeksipyyntöni.
– Meidän porukasta kaikki muut joutuivat aina jälki-istuntoon, paitsi Helille sanottiin ”Heli, ethän tee enää niin”, Suvi Keränen nauraa.

Vaikka tapahtuman luonne toi tunnelmaan oman haikeutensa, kuultiin Itä-Porin koulun käytävillä myös paljon naurua, kun vanhat koulukaverit kohtasivat toisiaan ja herkesivät muistelemaan.
– Hyviä muistoja tähän kouluun liittyy. Opettajiin liittyy paljon muistoja. Anja ”Anjuska” Aalto, Lamminen, teknisen työn opettaja Nirhamon Lasse, matematiikan opettaja Juhani Rintala... Kasvot muistuvat mieleen, mutta nimet eivät enää niinkään, totesi myös ensimmäisten joukossa aikanaan kouluun tullut Jari Alanko.

EIJA HAMMARBERG

Tuntematon