Ikkunoista aukeaa upea jokinäkymä

Jari Koskinen ja Jenni Limingoja seisovat yläkerran terassitasanteella ja ihailevat Kokemäenjoen rannan värikästä syysmaisemaa. Porin Asuntomessuihin mennessä terassilla on myös kesäkeittiö ja pienen portin kautta pääsee tontilta joenrantaan. Siellä sijaitsee silloin venelaituri, johon perheen vene on kiinnitetty.

– Omakotitalomme suunnittelun lähtökohta oli, että saunan ikkunasta aukeaa jokinäkymä. Toiveemme toteutuu, avopari kertoo hymyillen.
Teroittajankadulla Karjarannassa olevan tontin koko on 550 neliötä. Se on heidän mielestään luksusta huolettomuutensa vuoksi. Ulkotyöt eivät liikaa asukkaita tule rassaamaan. Pihan ideointi on vielä kesken, mutta ajatuksissa on pieni nurmikkoalue ja muutama marjapensas.

Talo on kaksikerroksinen. Alakertaan rakentuu kolme makuuhuonetta, kodinhoitohuone, wc ja vaatehuone. Vanhempien makuuhuoneesta on kulku lämmitettävälle, lasitetulle terassille. Yläkertaan tulee keittiö, ruokailutila, olohuone, sauna, pukuhuone ja saniteettitilat. Yläterassille rakentuu myös kesäkeittiö.

Perheen silmäterä on 3-vuotias Elli. Jarin kaksi aikuista lasta asuvat omillaan.
– Tämä on uskomaton paikka. Keskustan postinumerossa 28100 on tarjolla tällainen alue tonteiksi, hiukanko on hienoa. Omakotitalosta on reilu kilometri kauppatorille, Jari Koskinen innostuu puheissaan.
Perhe asuu parhaillaan paritaloa Viikkarissa, keskustan hujakoilla. Kun Jarin ja Jennin rakennusurakka tuli tuttujen tietoon, nykyiselle kodille alkoi ropista kysyntää.

Messualueen tontit olivat haluttuja, niinpä kaupunki asetti myös hakijoille vaateita. Hakemuksen mukana oli oltava havainnekuvat tontille tulevasta talosta ja henkilökohtaiset miksi juuri me -perustelut. Valmista on oltava hyvissä ajoin ennen messuporttien aukeamista heinäkuussa.
– Tontin sai ostaa tai vuokrata. Kaikki rakennamme samaan aikaan, joten naapurit tulevat jo nyt tutuiksi. Erityisesti pidämme siitä, että koko alue tulee kerralla valmiiksi. Yleensä uudet asuinalueet rakentuvat vuosien varrella.

Pariskunta rakennuttaa talonsa, mutta on itse työn touhussa mukana mahdollisimman paljon. Messualueen rakentajille on nippu velvoitteita. Tärkein on aikataulu. Rakennukset pitää olla valmiina toukokuun loppuun, pihat paraatikunnossa kesäkuun lopussa. Heinäkuun alussa talot luovutetaan messuorganisaatiolla ja näytteilleasettajille.
– Sisustajat sisustavat asunnot toiveidemme mukaisiksi. Messujen jälkeen asukkaat voivat lunastaa tavarat itselleen. Elokuun puolivälissä alue ja talot on siivottu ja mahdolliset kulumat korjattu. Talo on uudenveroinen, kun astumme kotiimme, Jari Koskinen ja Jenni Limingoja huokaavat innostuksesta.

Pia Rauhalammi