Insinööristä opintien kautta eläinlääkäriksi

Porilaisen Anna Viljasen, 39, kasvot hehkuvat tyytyväisyydestä. Hän valmistui kesällä eläinlääkäriksi, ja elämä näyttää valoisalta. Ennen kuin tähän päivään tultiin, Annan oppivuodet ja opintie kulkivat melkoisen mutkan kautta.

Neitokaisen lapsuudenperhe muutti Porista Ulvilaan Annan mennessään alakoulun viidennelle luokalle. Kaveripiiri löytyi heti, ja arki sujui ongelmitta. Lukion jälkeen hän pyrki ja pääsi Satakunnan ammattikorkeakouluun insinööriopintoihin.
– Silloin elettiin vuotta 1998, ja entisestä tekusta oli tullut Samk. Tekusta me yhä silti puhuimme. Valmistuin sieltä tietoliikennetekniikan insinööriksi ja työskentelin vuosia ohjelmoijana, Anna Viljanen kertaa menneitä.

Tunnolliseksi ja murehtijaksi itsensä luokitteleva Anna joutui työnsä puolesta matkustelemaan paljon ulkomaita myöten. Hänellä oli silloin kaksi koiraa, nyt kolme, niinpä eläinlääkärissä käynnit tulivat tutuiksi.
Lemmikkinsä sairastamisen myötä hän tutustui nykyiseen yhtiökumppaniinsa, porilaiseen Kirsi Hautamäkeen ja hänen kauttaan yhä enemmän eläinlääkärin ammattiin, joka tuntui kiehtovalta.
– Nautin kovasti myös omasta työstäni, sillä tapasin asiakkaita ja opetin heitä uusien koneiden ja ohjelmien käytössä. Se ala tuntui omimmalta, kunnes uuvuin ja jouduin hetkeksi lomailemaan. Silloin mieleeni palasi Kirsi ja kiinnostukseni eläinlääkärin ammattiin.

Alkukesästä 2009 Anna päätti pyrkiä Helsingin yliopiston eläinlääketieteelliseen tiedekuntaan. Työnsä ohessa hän opiskeli ensin Porin aikuislukiossa fysiikan, kemian ja pitkän matematiikan opintoja syksystä kevääseen. Matemaattisten aineitten opinnot olivat aiemmin jääneet lyhyen matematiikan kurssin tasolle.
Lisäksi Anna osallistui keväällä 2010 valmennuskurssille ja otti töistä pari kuukautta lukulomaa.
– Pääsykoe oli Helsingissä päivän mittainen. Koe oli mielestäni helppo, niinpä jälkikäteen pelkäsin ymmärtäneeni jotain täysin väärin. Valmennuskurssin harjoituskokeessa tein suuria virheitä ja opin niiden avulla, miten pääsykokeissa pitää toimia, Anna kiittelee.

Anna Viljanen pääsi haaveilemiinsa opintoihin ensiyrittämällä. Voi sitä riemun päivää. Avomies kannusti koko prosessin ajan ja kannustaa yhä. Anna muutti koirien kanssa Helsinkiin, koti jäi Poriin.
– Suhteemme kesti hyvin koko kuuden vuoden ajan. Vietin viikonloput ja lomat Porissa. En tykännyt asua pääkaupungissa, niinpä esimerkiksi aloitin työharjoitteluni maatilalla Mouhijärvellä. Kahden opiskeluvuoden jälkeen sain kesätöitä Satakunnasta keinosiementäjänä. Olinkin sitten kolme kesää täällä ja kaikki lomat. Tykkään näistä kotikonnuista. Rahoitin opintojani työskentelemällä ja loput opintolainalla.
Anna valmistui tämän vuoden kesäkuussa, sillä lisensiaattityön aikataulu venähti runsaan työnteon vuoksi.

Kirsi Hautamäki oli työskennellyt yksin ja kysyi Annaa mukaan yrittäjäksi saman katon alle. Anna suostui, ja nyt heillä on vastaanotot Eläinlääkäriasema Lemmikkiaitta Oy:ssä Porissa. Työkaverina on pieneläinhoitaja Maija Valtonen.
– Olen erityisesti kiinnostunut pieneläinten hampaiden hoidosta ja ajatellut kouluttautua lisää sillä saralla, työn ohessa. Nyt toimenkuvaani kuuluvat muun muassa hammasröntgenkuvat, hammaskivien ja hampaiden poistot. Kirsi puolestaan on lisäkouluttautunut laajasti eläinten iho- ja allergiasairausten saralla, Anna kuvailee.

Pia Rauhalammi